Pysäköi autosi siten, että pääset parkkiruutuun sekä siitä pois peruuttamatta

Pysäköi autosi siten, että pääset parkkiruutuun sekä siitä pois peruuttamatta. Polttoainetta siis säästyy kun pysäköit autosi kadun varteen kadun suuntaisesti tai pysäköintialueella ajat autosi sellaiseen ruutuun, josta voit ajaa suoraan pois. Esimerkiksi kadun varteen vinoparkkiin pysäköinti vaatii ainakin yhden turhan peruutuksen ruudusta pois. Tämän vinkin noudattaminen on erityisen tärkeää taitamattomimmille kuskeille, sillä heidän pitää monesti peruutella useampia kertoja saadakseen auton parkkiruutuun/ruudusta pois jolloin parkkeeraamiseen käytetty bensan kulutuskin on moninkertaista kokeneisiin autoilijoihin verrattuna. Muista myös, että kolmasosa kaikista kolareista sattuu pysäköintialueella ja näistä 70 % autoa peruutettaessa.

Mikäli parkkipaikka on melko täynnä, on parasta koettaa valita parkkiruutu, jonka vieressä on parkkeerattuna uusi ja siisti auto. Tämmöisten autojen omistajat ovat sijoittaneet autoonsa niin paljon rahaa, että ovat itsekin varovaisempia autojensa kanssa eivätkä esim. paisko ovia avatessaan viereen parkkeerattuja autoja.

Pysäköinti kovilla pakkasilla

Pysäköidessäsi autoa kovilla pakkasilla, kannattaa auton pysäköinti suunnitella siten, että lisävirran antaminen olisi mahdollisimman helppoa. Mikäli et pysty pysäköimään autoa siten, että pääsisit lähtemään liikenteeseen suoraan ajamalla eteenpäin, kannattaa auto peruuttaa ruutuun. Tällöin virran antaminen tai auton hinaaminen toisella autolla pois pysäköintialueelta on huomattavasti helpompaa jos autosi keulan edusta on vapaana esteistä.

Älä luota automaatteihin

Kun laitat rahaa mihinkä tahansa automaattiin (pysäköintimittarit, huoltoasemien seteliautomaati, julkisen liikenteen lippuautomaatit, snacks-automaatit, rahapeliautomaatit, maksulliset vessat jne.) niin laita automaattiin ensimmäiseksi pienin raha, minkä aiot automaattiin käyttää. Jos sattuu niin, että automaatti ei jostain syystä toimikaan, ja rahasi esim. juuttuu automaattiin, niin tällöin vahinkosi on mahdollisimman pieni.

Mieti parkkipaikka valmiiksi

Suunnittele jo kotona ennen lähtöä, että mihin aiot pysäköidä autosi. Valitse pysäköintipaikka siten, että voit hoitaa kaikki asiasi samasta paikasta käsin ilman auton siirtämistä.

Valitse autopaikka huolella

Valitse huolella autopaikka muuttaessasi uuteen paikkaan asumaan. Lehtipuiden alle (koivu ja erityisesti lehmus!) ei kannata autoaan jättää pitkäaikaiseen säilytykseen jos suinkin mahdollista. Tuuli kuljettaa siitepölyä kaikkialle, mutta lehtipuista valuva mahla tippuu suoraan alaspäin ja sotkee auton ikkunat ja maalipinnan. Tippuvat lehdet ja siemenet ovat ikäviä päästessään lämmityslaitteen syövereihin. Lisäksi sateen jälkeen lehtipuut pitävät alustansa märkinä pitkään. Korkeista männyistä voi tippua käpyjä autosi päälle tuulisella säällä.

Lukijan vinkki

Jätä auto lähelle tietä

Tässä hiustenhalkomisvinkki, jonka ylläpitäjä keksi käydessään autolla pihallaan, mutta laitetaan tämäkin tänne. Ihmisillä tulee vaistomaisesti ajettua auto aina pihan perälle katokseen tai autotallin eteen. Monet ihmiset tekevät tottumuksesta näin vaikka he tietäisivät että heidän pitää kohta lähteä uudestaan auton rattiin. Toki piha on siistimpi jos auto on ajettu katokseen eikä jätetty keskellä pihaa, mutta jos tiedät että olet kohta lähdössä uudestaan ajamaan niin miksi ajaa turhaan pihan perälle. Säästät muutaman tipan polttoainetta sekä mennessäsi että tullessasi kun muutama metri ajoa jää pois. Vaimolle tämä kannattaa myydä sillä taka-ajatuksella, ettei hän ainakaan kolhia autoa ajaessaan sitä katokseen! :-)

Parkista lähteminen

Jos lähdet pihalta tai parkista liikkeelle, älä käynnistä moottoria ennen kuin näet välin johon pääset liittymään. Ei kannatta tyhjäkäyttää moottoria jos näyttää että joudut odottelemaan tielle pääsyä.

Autoon läpiveto ennen matkaanlähtöä

Kesähelteellä auto on sinne mentäessä usein kuin sauna. Mikäli lähdet matkaan omalta pihaltasi, joka sijaitsee turvallisella alueella, käy avaamassa autosi molemman puoleiset ovet hieman ennen lähtöä, jolloin läpiveto jäähdyttää autosi tehokkaasti ennen matkaan lähtöä.

Parkkeeraa autosi kesällä varjoon ja talvella aurinkoon

Parkkeeraa autosi kesällä varjoon ja talvella aurinkoon. Minimoit näin energiaa kuluttavan viilennyksen tarpeen ja talvella lämmityksen tarpeen. Talvella ja keväällä myös ikkunoiden rappaus helpottuu aamuauringon lämmittäessä autoasi, jolloin säästät myös aikaasi.

Yksityisen firman parkkisakot

Pysäköi autosi oikein, mutta mikäli saat yksityiseltä parkkifirmalta pysäköintivirhemaksun niin sitä ei tämänhetkisen tiedon valossa tarvitse maksaa. Viranomaisten kuten kunnallisen pysäköinninvalvonnan sekä poliisin kirjoittamat parkkisakot sen sijaan on tietenkin maksettava. Korkein oikeus linjasi että myös yksityisten parkkifirmojen kirjoittamat pysäköintivirhemaksut on maksettava. Asiasta on vielä vääntöä mm. eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, mutta kuluttajariitalautakunnan päätöksen mukaan parkkifirman on todistettava kuka pysäköi auton sakkopaikalle, mikäli itse kiistät parkkeeranneesi autosi sakkopaikalle. Näyttötaakka on parkkifirmalla ja asian todistaminen on vaikeaa varsinkin mikäli paikalla ei ole silminnäkijää tai valvontakameraa.

Lisätietoja: