Halpa minttukaakao

Mikäli tapanasi on juoda aamuisin kaakaota ja haluat vaihtelua kaakaon makuun, älä suotta lisää itse juomaan uusia ainesosia. Mikäli peset hampaat aamuisin juuri ennen kaakaonjuontia, saat raikkaan mintun maun kaakaoosi. Näin säästät pitkän pennin erikoismaustetuissa kaakaojuomissa ja kaakaosi maistuu joka aamu raikkaalle piparmintulle!

Lukijan vinkki

Halvasta viinistä parempaa

Jos joudut pitämään isommat juhlat, mutta et haluaisi sijoittaa rahaa kalliisiin viineihin. Ei hätää, osta halpisviiniä ja kaada se ennen käyttöä kauniiseen viinikarahviin. Tutkimuksissa on todettu, että jopa viiniasiantuntijoiden mielestä halpakin viini maistuu paljon paremmalta ja kalliimmalta kun se annostellaan kalliimmasta pullosta tai hienosta karahvista. Viinin kaataminen karahviin hyvissä ajoin ennen tarjoilua saa viinin ”avautumaan” ja reagoimaan ilman kanssa, jolloin viini maistuu paremmalla ja pehmeämmältä. Edullisen ja tyylikkään LÖNSAM-karahvin saa ostettua esim. IKEAsta hintaan 1,50 €. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/20213543/ Melkein samannäköisen karahvin saat myös esimerkiksi Paul Masson viinipullosta http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006545

Omatekoinen tee

Voit käyttää monia kotipihan tai lähimetsän kasvien lehtiä vaikkapa omatekoisen teen valmistamiseen. Tällaisia kasveja ovat esim. pihlaja, mustaherukka, punaherukka, lakka tai omenapuu. Myös ruusunmarjoista saat maukkaan teen. Myös muutkin ruoat ovat mahdollisia. Jos sinulla riittää intoa niin sivustolta www.yrttitarha.com löytyy paljon kaikenlaisia ohjeita erilaisten yrttipohjaisten ruokien valmistamiseen. Miltä kuulostaisi maitohorsmamunakas?

Lisätietoja:

Kuljetusastia juomavedelle

Jos tarvitset kuljetusastiaa juomavedelle esim. mökille viemistä varten, osta kaupasta lähdevettä sopivan kokoisessa astiassa (5/10 l). Luonnollisesti voit käyttää ostamasi veden ja tämän jälkeen sinulla on hyvä kuljetusastia vedelle. Kun astia likaantuu tai menee rikki, voit ostaa kaupasta taas uuden astian. Näin sinun ei tarvitse ostaa kallista juomavesipönttöä erikseen, joka sekään ei ole ikuinen. Vertaile tietysti hintoja ja ominaisuuksia!

Lukijan vinkki

Hääväki ostaa itse baarista alkoholijuomansa omalla kustannuksellaan

Mikäli häät vietetään paikassa, jossa omia juomia ei voi tuoda, hyvä vaihtoehto on paikan oma baari, jossa hääväki ostaa itse baarista alkoholijuomansa omalla kustannuksellaan.

Juo vettä

Juo vettä. Suomessa hanavesi on halpa, terveellinen ja ympäristöystävällinen juoma. Ympäristöystävällinen erityisesti siksi että sitä ei tarvitse pullottaa muovi- tai lasipulloihin, ajaa rekalla kauppaan ja sinun hakea sitä kaupasta ehkä autolla. Vesi edistää ruoansulatusta ja kuona-aineiden poistumista ja voitelee niveliä. Vesi myös hillitsee nälkää, joten juo lasi vettä ennen kuin alat syömään. Jos juot joka päivä kolme litraa vettä se tekee vuodessa noin 1100 litraa. Tämä maksaa noin 3,30 euroa. Mikäli et pidä veden mausta, voit kokeilla parantaa makua esim. sitruunan tai appelsiinin viipaleilla veden seassa.

Lopeta iltakahvit

Jos juot kahvia niin lopeta iltakahvien juonti.

Lukijan vinkki

Varaa paikka, jossa voit juoda omia juomia

Alkoholitarjoilu tulee kalliiksi. Varaa paikka, jossa voit juoda omia juomia.

Pohjavettä ilmaiseksi

Monet kunnat tarjoavat asukkailleen ja mökkiläisilleen ilmaista vettä ns. pohjavesiposteista. Näistä pohjavesipisteistä kuntalaiset voivat hakea vettä talousvesitarkoituksiinsa. Näistä on kätevä hakea ilmaista ja puhdasta vettä esim. kesämökille mennessä ja jos satut asumaan pohjavesipisteen vieressä mikäpä estää sinua vaikka hakemasta sieltä joka päivä omat talousvetesi – näin säästät myös jätevesimaksun. Kysy näistä tarkemmin oman kuntasi vesilaitokselta. Esimerkiksi oululaisille pohjavesipostit löytyvät tästä linkistä: http://www.ouka.fi/vesi/ pohjavesipostikartta.htm ja turkulaisille tästä: http://www.turku.fi/Public/? contentid=57824&nodeid=11878

Lisätietoja:

Hiilihapotuslaite

Hapota juomavetesi itse hiilihapotuslaitteella, esim. Sodastream tai Sodamaster. Ostamalla makuaineksia ja sekoittamalla niitä hapottamaasi veteen saat myös edullista limonaadia. Valmiita juomasekoituksia halvemmalla pääset kun sekoitat hapotettuun veteen tiivistemehua tai vaikkapa fun light tiivistettä. Hiilihappopatruunalla, jonka täyttäminen maksaa noin 10 € saa noin 50 – 60 litraa hiilihapotettua vettä. Hiilihapotetun veden litrahinnaksi muodostuu näin alle 20 senttiä. Lisäksi painavia limsapulloja ei tarvitse roudata kaupasta. Hapotuslaite ei myöskään kuluta sähköä eikä paristoja, sillä hiilihappo sekoitetaan hiidilidioksidi kaasupullosta paineilman avulla. Kokemuksena myös hapottaminen tapahtuu nopeasti. Pullon ruuvaa paikoilleen alle 10 sekunnissa ja itse hapottaminen kestää noin 3 sekuntia. Hyvänä puolena on myös se että voit itse säädellä hiilidioksidin määrää. Mitä pidempään painat, sitä äkäisempää juomaa saat. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (entinen Kansanterveyslaitos) tutkimuksen mukaan myös pakatut vedet ovat hanavettä huonolaatuisempia.

Lisätietoja: