Halpa minttukaakao

Mikäli tapanasi on juoda aamuisin kaakaota ja haluat vaihtelua kaakaon makuun, älä suotta lisää itse juomaan uusia ainesosia. Mikäli peset hampaat aamuisin juuri ennen kaakaonjuontia, saat raikkaan mintun maun kaakaoosi. Näin säästät pitkän pennin erikoismaustetuissa kaakaojuomissa ja kaakaosi maistuu joka aamu raikkaalle piparmintulle!

Lukijan vinkki

Halvasta viinistä parempaa

Jos joudut pitämään isommat juhlat, mutta et haluaisi sijoittaa rahaa kalliisiin viineihin. Ei hätää, osta halpisviiniä ja kaada se ennen käyttöä kauniiseen viinikarahviin. Tutkimuksissa on todettu, että jopa viiniasiantuntijoiden mielestä halpakin viini maistuu paljon paremmalta ja kalliimmalta kun se annostellaan kalliimmasta pullosta tai hienosta karahvista. Viinin kaataminen karahviin hyvissä ajoin ennen tarjoilua saa viinin ”avautumaan” ja reagoimaan ilman kanssa, jolloin viini maistuu paremmalla ja pehmeämmältä. Edullisen ja tyylikkään LÖNSAM-karahvin saa ostettua esim. IKEAsta hintaan 1,50 €. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/20213543/ Melkein samannäköisen karahvin saat myös esimerkiksi Paul Masson viinipullosta http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006545

Opettele juomaan vettä

Jos käytät ruokajuomana muuta kuin vettä, kokeilepa aluksi parina päivänä viikossa vettä ruokajuomaksi. Suomessa vesijohtovesi on (yleensä) hyvää ja juomakelpoista. Säästät vähän rahaa, kaloreita tulee vähemmän, eikä ole kaupasta kantamisen vaivaa siltä osin.

Lukijan vinkki

Puhdista kalkkisaostumat

Puhdista säännöllisesti kahvin- ja vedenkeittimistä kalkkisaostumat. Kalkkia saostuu vähitellen vedestä sitä lämmitettäessä siten, että varsinkin kahvinkeittimessä kalkki tukkii pikkuhiljaa putket, joita pitkin vesi kulkee. Tämä pidentää keittoaikaa ja nostaa sähkönkulutusta. Voit huomata tämän myös kahvinkeiton äänen voimistumisena.

Tarjoile edullisempaa mehua kalliimman mehun pakkauksesta

Jos tykkäät juoda tiivistemehuja tai järjestät lastenkutsuja, tarjoile edullisempaa mehua kalliimman mehun pakkauksesta. Esim. Marlin Mehukatti-juomat ovat lähes aina kalliimpia kuin edullisemmat vaihtoehdot, esim. Pirkka tai LIDL:in mehu. Osta yksi esim. Marlin Päärynäjuoma-tiivistepakkaus ja kun se on tyhjä, sen voi täyttää edullisemmalla Pirkka-päärynäjuomatiivisteella, jolloin ikäänkuin juot kalliimpaa ja laadukkaapaa mehua. Näin säästät rahaa, kun ei tarvitse ostaa kallista pakkausta, itse tuote lienee identtistä.

Lukijan vinkki

Kahvin hyödyntäminen

Kahvia kun jää keittimeen tai pannuun kahvinjuonnin jälkeen. Jäähdytä kahvi lisää vettä, anna sisä- tai ulkokukille. Älä heitä siis kahvia menemään. Kahvia voi käyttää marjapiirakoissa tai kahvikakuissa nesteenä.

Lukijan vinkki

Kotiviiniä

Tee itse kotiviiniä. ALKOsta ostetut viinien hinnat sisältävät alkoholiveroa 2,83 senttiä litralta. Lisäksi päälle tulee tietenkin arvonlisävero. Mikäli sinulla on esim. suurempia juhlia tiedossa voit säästää kotiviiniä tekemällä jopa satoja euroja. Vielä halvemmalla pääset mikäli käytät raaka-aineena itsepoimittuja marjoja tai hedelmiä. Tällöin tarvitset kaupasta enää oikeastaan vain sokeria ja hiivaa. Mikäli olet laiskahko eikä marjojen poimiminen kauheasti innosta, niin voit käyttää raaka-aineina esimerkiksi pihlajanmarjoja. Pihlajanmarjat kasvavat tertuissa, josta ne poimii hyvinkin nopeasti. Muista kuitenkin että et poimi mitään marjoja teiden varsilta. Mikä vilkasliikenteisempi tie, sitä kauempaa tiestä marjoja kannattaa poimia. Lisäksi kannattaa välttää mm. nykyisten ja entisten ampumaratojen lähimaastoja lyijyn takia. Kotiviinireseptejä ja ohjeita löytyy paljon internetistä googlaamalla. Tässä linkissä paljon erilaisia reseptejä eri raaka-aineista.

Lisätietoja:

Pienet juomalasit lapsille

Lapsivieraita tulossa? Lapsille kannattaa antaa mahdollisimman pienikokoiset juomalasit. Jos lapselle antaa suurikokoisen juomalasin, johon hän saa itse kaataa sitten esim. maitoa tai limonaadia, niin yleensä lapsi kaataa lasin täyteen, mutta ei jaksa juoda kaikkea. Usein jopa puolet jää juomatta. Pienemmillä laseilla minimoit siis hävikin.

Halpiskahvia

Vaikka olisit vain yhden kahvimerkin fanittaja, jonkin super-edullisen halpiskahvipaketin saa aikaa myöten sekoitettua vakiomerkkikahvisi sekaan niin ettei maussa huomaa mitään eroa.

Lukijan vinkki

Varastoi juomavettä isoon säiliöön

Kun menet kauppaan, älä osta limuja tai kivennäisvesiä tai alkoholia yhtään. Säästät kuukaudessa helposti 50-150 pelkissä juomissa. Juo hanavettä kotona ja laita sitä pullohin mukaan esim. autoon, niin sinulla aina juotavaa mukana myös helteelläkin. Näin sinun ei tarvitse ostaa kalliita juomia huoltoasemilta, kioskeilta tai kaupasta.

Lukijan vinkki. Lähetti PJ.