Halpa minttukaakao

Mikäli tapanasi on juoda aamuisin kaakaota ja haluat vaihtelua kaakaon makuun, älä suotta lisää itse juomaan uusia ainesosia. Mikäli peset hampaat aamuisin juuri ennen kaakaonjuontia, saat raikkaan mintun maun kaakaoosi. Näin säästät pitkän pennin erikoismaustetuissa kaakaojuomissa ja kaakaosi maistuu joka aamu raikkaalle piparmintulle!

Lukijan vinkki

Halvasta viinistä parempaa

Jos joudut pitämään isommat juhlat, mutta et haluaisi sijoittaa rahaa kalliisiin viineihin. Ei hätää, osta halpisviiniä ja kaada se ennen käyttöä kauniiseen viinikarahviin. Tutkimuksissa on todettu, että jopa viiniasiantuntijoiden mielestä halpakin viini maistuu paljon paremmalta ja kalliimmalta kun se annostellaan kalliimmasta pullosta tai hienosta karahvista. Viinin kaataminen karahviin hyvissä ajoin ennen tarjoilua saa viinin ”avautumaan” ja reagoimaan ilman kanssa, jolloin viini maistuu paremmalla ja pehmeämmältä. Edullisen ja tyylikkään LÖNSAM-karahvin saa ostettua esim. IKEAsta hintaan 1,50 €. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/20213543/ Melkein samannäköisen karahvin saat myös esimerkiksi Paul Masson viinipullosta http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006545

Lasinmerkkaajat

Hankkikaa perheeseenne pussi lasinmerkkaajia esimerkiksi halpakaupoista tai marketeista. Siis sellaisia pieniä koristeita, jotka asetetaan käytön jälkeen lasin reunalle. Kullakin perheenjäsenellä on oman värisensä merkki. Näin juomalasit tai mukit eivät mene sekaisin ja voitte käyttää samaa lasia koko päivän tai vaikka pidempäänkin. Lasinmerkkaajia kannattaa myös käyttää kestitettäessä vieraita tai kotibileiden yhteydessä. Tulee paljon vähemmän tiskiä, mikä säästää vettä, sähköä ja astianpesuainetta.

Tussikynä + muki

Jos järjestät kutsut tms. ulos, joissa tarjoillaan juomaa pahvimukeista, varaa mukaan tussikynä. Pyydä ihmisiä kirjoittamaan nimensä omaan mukiin, jotta siitä voi vielä juoda myöhemmin uudestaan. Näin juhlien järjestäjänä säästät omia mukejasi turhalta haaskaukselta.

Lukijan vinkki

Osta limsa isoissa pulloissa ja siirrä niistä juomat pieneen pulloon

Limukat, pienet 0,5L pullot ovat kalliita. Ostan tarjouksesta 1,5L pulloja ja teen niistä 0,5L pulloon juotavaa. Myös jäätelö on kioskista ostettuna on sikakallista, samalla hinnalla saa tuuttipaketteja ja litrajäätelöä paljon kaupasta. Litrajäätelöstä voi tehdä myös itse palloja.

Lukijan vinkki

Sekoita itse

Sekoita ruokasi ja juomasi itse. Monet ruoat ja juomat on todella helppo sekoittaa itse. Esimerkiksi saat edullisimman ja tuoreimman myslin sekoittamalla sen itse. Osta mieltymyksesi mukaan puurohiutaleita, rusinoita, pähkinöitä ja hedelmiä. Sekoita ne haluamassa suhteessa niin saat kilohinnaltaan erittäin edullisen myslin.

Viinin pakastus

Juomatta jäänyt viini säilyy avattunakin melko pitkään, mutta mikäli viiniä kaikesta huolimatta jää juomatta niin jäädytä loput viinistä esim. jääpalamuotisssa. Jääpalat voit sitten sulattaa yksitellen ja käyttää vaikkapa ruoanlaitossa esim. kastikkeen tekoon.

Alkoholitarjous pysyy, säilyy ja kestää

Alkoholilain pykälän § 33a 1 momentin mukaan alkoholijuomien tarjouksien ilmoittaminen myynti- tai anniskelupaikan ulkopuolella on kiellettyä, mikäli tarjous on voimassa alle kaksi kuukautta. Alle 2 kuukautta voimassa olevia alkoholijuomien tarjouksia ei siis saa mainostaa myyntipaikan ulkopuolella kuten netissä, tarjouslehdissä eikä edes kaupan tai ravintolan ovessa tai ikkunoissa. Mikäli siis näet esim. edullisen olut-tarjouksen vaikkapa kaupan mainoslehdessä niin sinulla ei ole mikään kiire rynnätä kauppaan, sillä tarjous on vähintään 2 kuukautta voimassa. Esim. kauppojen olutmainoksissa ilmoitetaankin nykyään usein, että voimassa tietystä päivämäärästä alkaen. Kaupan ja ravintolan sisällä sen sijaan saa edelleen ilmoittaa lyhyemmistäkin tarjouksista. Tämän vinkin säästö perustuukin siihen, että tiedostamalla tämän sinun ei ole pakko rynnätä kauppaan edullisen tarjouksen nähtyäsi, sillä tarjous pysyy voimassa vähintään 2 kuukautta. Mainittakoon vielä että alkoholilain pykälä 33 määrää myös, että ravintoloiden alkoholitarjoukset eivät saa johtaa kuluttajaa harjaan ja siksi nykyään onkin mainittava tarkka määrä senttilitran tarkkuudella. Pelkkä "Iso tuoppi" ei täytä tätä lain ehtoa.

Kestosuodatin

Käytä kahvinkeittimessä kestosuodatinta. Säästät suodattimen hinnan ajan mittaan suodatinpaperikuluissa. Kestosuodattimia myy esimerkiksi Villakoira.com http://www.villakoira.com/kahvinkeitintarvikkeet.html?keitinmerkki=BoschLisäksi joissain kahvinkeittimissä kestosuodatin on valmiina. Tällainen on mm. OBH-nordican malli OBH2321 Invito, jota on myynnissä mm. Gigantissa ja ONOFF-verkkokaupassa alle kolmenkympin.

Lisätietoja:

Edullista kaakaota

Jos olet kaakaonystävä mutta maito tuntuu liian kalliilta tai tölkki tyhjenee liian nopeasti, kokeile seuraavaa: Kaada mukiin vettä (½-¾ mukin tilavuudesta) maidon asemesta ja lämmitä se kuumaksi. Kun vesi on lämmitetty, täytä loppuosa mukin tilavuudesta maidolla ja lisää kaakaojauhe. Jos kaakao maistuu liian vetiselle, voi veden osuutta pienentää ja maidon lisätä kunnes maku on kohdillaan. Varmista, että käyttämäsi kaakaojauhe on yhteensopiva veden kanssa. Näin voit vähentää maidon käyttöä, jolloin ostamasi kallis maito riittää pidempään kuin että tekisi kaakaon täyteen maitomukilliseen.

Lukijan vinkki