Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Vanhasta piposta saat polkupyörän istuimen pehmustimen

Vanhasta piposta saat polkupyörän istuimen pehmustimen, kun asettelet sen muovikassin kera istuimen suojaksi. Ei ehkä kovin esteettinen, mutta sitä ei varasteta niin helposti kuin näitä geelitäytteisiä kaupan pehmusteita. JK. Muista ottaa tupsu irti, ettei se paina…

Lukijan vinkki

Solmi tarakalla kulkevat tavarat kiinni pyörääsi edes heikosti

Mikäli kuljetat pyörän tarakalla esim. reppua, muuta laukkua tai tavaraa niin solmi tarakalla kulkevat tavarat kiinni pyörääsi edes heikosti. Tällöin huomaat mikäli tavara tippuu tarakalta. Kiinnityksestä on myös se hyöty, että mm. mopolla liikkuvat varkaat eivät pysty huomaamattasi noukkimaan tavaroitasi vauhdissa tai tungoksessa pyöräsi tarakalta. Tämän takia kiinnitys kannatta muistaa vaikka kuljettaisit tavaroita pyörän korissa tai vaikkapa lastenvaunuissa. Kirjoitin tämän vinkin sattumalta viikkoa ennen kuin Iltalehdessä oli uutinen "Ulkomaalainen nainen yritti viedä tavarat lastenvaunujen alakorista", jossa kerrotaan miten romaninainen yritti varkautta ahdistelemalla äitiä ja yrittämällä kähveltää vaunujen korissa olleet tavarat.

Lisätietoja:

Katse ura-avaimiin

Katse ura-avaimiin! Autoissa, polkupyörissä ja rakennusten ovissa ym. käytetään nykyisin paljon ura-avaimellisia lukkoja. Ura-avaimissa on pieni ikävä ominaisuus että niiden urien pohjaan kertyy ajanmittaan mustaa töhnää klönteiksi, joka on sekoitus vanhasta voiteluaineesta, liasta ym. ja voi haitata avaimen ja lukon yhteistyötä. Näin ollen ura-avainten pohjat/urat kannattaa tarkistaa ajoittain ja tarvittaessa puhdistaa pehmeällä materiaalilla, kuten esim. tuli- tai hammastikulla (HUOM! Ei metallisella esineellä, koska se voi vahingoittaa avainta!) Näin voit paremmin välttää toimintahäiriöt ko. lukoissa ja niiden aiheuttamat muut harmit. Tämän vinkin sain ystävältäni vuosia sitten ja vinkki auttoi oikutteleviin autonlukkoihin, jotka avainten puhdistamisen jälkeen alkoivat toimia huomattavasti paremmin ilman muita kalliimpia toimenpiteitä.

Lukijan vinkki

Polkupyörä taksiin

Polkupyörä on mahdollista kuljettaa tietyissä takseissa mainitsemalla siitä taksikeskukseen tilatessa taksia. Pyörän kuljetus maksaa normaalitaksan lisäksi vain 2,70€, mikä on pieni hinta siitä että saa pyöräsi mukaan eikä se jää kylille rikottavaksi.

Jos olet hankkimassa uutta pyörää, kiinnitä huomiota valoihin

Jos olet hankkimassa uutta pyörää, kiinnitä huomiota valoihin. Jos aiot ajaa ainoastaan kesäisin ja valoisan aikaan, riittää tavallinen paristokäyttöinen valaisin että tulet nähdyksi. Jos poljet ympäri vuoden ja paljon myös pimeällä, kannattaa hankkia napadynamolla ja -valaisimella varustettu polkupyörä. Näin jatkossa ei tule patterikuluja ja nd-valaisin palaa kirkkaasti myös kovalla pakkasella. Jos haluat myös nd-takavalon, tulee dynamon antaa ulos 6V/3W, josta 2,4 W menee etuvalaisimelle ja 0,6 W takavalolla. 6V/2,4 W:n nd:n teho ei riitä etu- ja takavalolle.

Lukijan vinkki

Polkupyörän valaimesta

Jos polkupyörässäsi on napadynamolla toimiva valaisin, kannattaa valaisimen halogeenipoltin uusia jos valo ei valaise riittävästi. Uuden polttimen hankinta tulee halvemmaksi kuin optikolla käynti. Polttimon elinikää voi pidentää varmistamalla että valo ei pala esim. kesäisin turhan takia.