Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Tarkista pyörän rengaspaineet vaikka et ajaisikaan pyörällä

Jos pyöräsi on talvilevolla vajassa tai kellarissa, käy silloin tällöin tarkistamassa että kumeissa on riittävästi ilmaa. Jos rengas tyhjenee aivan täysin, on vaara että ulkorenkaan kylki repeää jolloin joudut vaihtamaan/vaihdattamaan rikkoutuneen ulkorenkaan ennen pyöräilykauden alkua, mikä tietää ylimääräistä vaivaa ja rahanmenoa. Renkaan ei tarvitse olla kivikova, vaan vähempikin ilma riittää, kunhan sitä vaan on.

Lukijan vinkki

Hanki matkamittari pyörään

Jos liikut pyörällä etkä omista pp:n matkamittaria, hanki sellainen. Kun mittari toimii oikein, näet tarkasti ja konkreettisesti kuinka monta kilometriä olet kulkenut pyörällä auton tai bussin asemesta esim. työ-, asiointi- tai kauppamatkoja -> jokainen pyörällä poljettu kilometri on säästöä. Näin saatat matkamittarin avulla saada ehkä lisämotivaatiota pyöräilyyn.

Lukijan vinkki

Kilometrikorvauksia myös polkupyöräilystä?

Kilometrikorvauksia on jossakin ruvettu maksamaan myös pyöräilijöille. Jos kuljet pyörällä luottamustoimeen tms, josta autoilijat saavat kilometrikorvauksen, tee esitys, että myös pyöräilijät saisivat jonkin suuruisen kilometrikorvauksen. Ei pyöräilykään ole ilmaista.

Lukijan vinkki

Mikäli polkupyöräsi kärsii ilmavaivoista

Mikäli polkupyöräsi kärsii ilmavaivoista (eli ilma ei tahdo pysyä renkaissa), tarkista renkaat ulkoisesti, eli katso ettei niissä ole nastoja, nauloja tms. vuodonaiheuttajia. Tämän jälkeen kannattaa kokeilla vaihtaa toiset (Dunlop-)venttiilit nykyisten tilalle ja testata ilmanpitävyyttä. Jos ilmavaivat helpottivat, syy oli vuotavissa venttiileissä -> uudet venttiilit maksavat murto-osan sisärenkaanvaihtoon verrattuna jos vaihdattaa sisärenkaat ilman että testaa venttiilien ensiksi pitävyyttä. Samoin autonrenkaanventtiilin sisuskalut voi vaihtaa itse, mutta tämä vaatii hieman enemmän perehtyneisyyttä.

Lukijan vinkki

Tukeva vaijerilukko polkupyörään

Kun ostat uuden pyörän, osta myös tukeva vaijerilukko varkauksia ehkäisemään, mikäli pyörässä ei sellaista ole mukana. Jos polkupyörässäsi on jo turvalukko, voit parantaa pyörän huomattavasti varkaussuojausta ostamalla muutaman euron (ohuenkin) vaijerilukon. Vaijerilukolla voi (turvalukon lisäksi!) laittaa etupyörän ja rungon läpi, jolloin pyörää ei voi siirtää etupyörän varassa takapyörä ilmassa. Toinen konsti on lukita vaijerilukolla johonkin kiinteään esteeseen. Huom! Hyväkään lukko ei toimi jos sitä ei käytä oikein (tai ollenkaan!). Tällä pienellä investoinnilla voit säästyä ikävältä pyörävarkaudelta!

Lukijan vinkki

Osta uusi polkupyörä loppusyksystä

Osta uusi polkupyörä loppusyksystä, (syys-)loka-marraskuussa) saat sen huomattavasti edullisemmin kuin keväällä. Pyöräkauppoihin jää aina muutamia kuluvan vuoden mallia olevia pyöriä, joista kauppias haluaa päästä eroon vaikka hieman pienemmällä katteella (edullisemmalla hinnalla). Ostotilanteessa voi vielä tinkiä kauppaan lisäksi talvisäilytyksen liikkeessä (vetoamalla esim. sopivien turvallisten säilytystilojen puutteeseen) ja noudon/käyttöönoton seuraavana keväänä kelien mukaan. Näin uuden polkupyöräsi takuuaika alkaa vasta käyttöönottohetkellä keväällä, eikä se kulu turhaan pyörän ollessa omassa varastossa odotellessa kevättä (jos viet pyöräsi heti mukanasi, takuuaika alkaa kulua samantien vaikka et sillä ajaisi talvella metriäkään).

Lukijan vinkki