Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Pyörä lämpimään varastoon

Jos ajat päivittäin pyörällä (myös talvisin!) kannattaa uhrata hetki aikaa ja ajaa pyörä illalla lämpimään varastoon (jos sellainen on). Pyöräsi kuivuu ja sulaa pakkasesta tultuaan yön aikana, jolloin se on kevyempi polkea. Hyvä ja turvallinen varasto estää pyörän katoamisen yön aikana paremmin kuin vaikka sen jättää yöksi ulos lukittuna.

Lukijan vinkki

Tarkista polkupyöräsi satula aina silloin tällöin mahdollisten pinnan halkeamien vuoksi

Tarkista polkupyöräsi satula aina silloin tällöin mahdollisten pinnan halkeamien vuoksi. Mahdollinen halkeama syö nopeasti housuihin reiän. Ensiapuna voi käyttää muovipussia, pitempiaikaisen avun antaa muutaman euron hintainen napakka satulansuojus. Näin säästät rahaa kun ei tarvitse lähteä satulaostoksille eivätkä housusi kulu puhki.

Lukijan vinkki

Jätä polkupyörän venttiili semmoiseen asentoon, että sen voi pumpata myös lukittuna

Jätä polkupyörän renkaan venttiili (ja opeta myös muita taloudessasi asuvia henkilöitä tekemään samoin) semmoiseen asentoon, että sen voi tarvittaessa pumpata myös lukittuna. Jos esim. menet kerrostalon pyöräkellariin pumppaamaan oman pyöräsi renkaita, voit samalla reissulla tarkistaa ja pumpata samalla muutkin taloutesi polkupyörien renkaat ilman että tarvitset kaikkien pyörien avaimet mukaasi.

Lukijan vinkki

Polupyörät edullisesti poliisilaitoksen löytötavarahuutokaupasta

Monen hintaisia ja monenlaisia polkupyöriä saa ostaa edullisesti poliisilaitoksen löytötavarahuutokaupasta, mikä pidetään kaksi kertaa vuodessa. Kaikenlaista muutakin tavaraa tarjolla halvalla.

Lukijan vinkki

Vanhoista, poisheitettävistä polkupyörän sisuskumeista saa ilmaisia kuminauhoja

Vanhoista, poisheitettävistä polkupyörän sisuskumeista saa ilmaisia kuminauhoja, eli vLukijan vinkki.iipaloit terävällä puukolla sopivan levyisiä paloja sisuskumista esim. jonkun laudan päällä. Puhtaus on "työkalulaatua" mutta pesemällä ne niistä saa luonnollisesti puhtaampia mihin tahansa käyttötarkoitukseen.

Lukijan vinkki

Osta pyörääsi peili

Osta pyörääsi peili, edullinenkin sellainen toimii. Asenna peili vasempaan pyöränsarveen, esim. ohjaustangon alapuolelle. Näin pysyt paremmin kartalla mitä takanasi tapahtuu ilman että päätä tarvitsee koko ajan käännellä korkkiruuvin tavoin. Näin voit välttää paremmin mm. mopojen ja skoottereiden aiheuttamat vaaratilanteet ja mahdolliset onnettomuudet.

Lukijan vinkki