Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Napadynamo ja valot

Jos pyörässäsi on napadynamo ja siihen liitetty lamppu, kytke lamppu aina päälle kun pyöräsi ei liiku.

Jos lampussasi on Auto-, Off ja On-vaihtoehdot, älä (mielellään) käytä Auto-valintaa. Tällöin pyörän lamppu syttyy luonnollisesti automaattisesti kun ilta alkaa hämärtää tai ajat johonkin hämärään paikkaan, esim. tunneliin. Pyöräsi on tällöin liikkeessä ja polttimo saa jännitepiikin syttyessään yllättäen. Nämä jännitepiikit rasittavat poltinta (kun valo kytkeytyy päälle vauhdissa) ( ja joskus polttimo ei enää syty).

’Uusi polttimo ei sinänsä maksa omaisuuksia, mutta jos et itse osaa vaihtaa tai sinulla ei ole ystävää,  joka osaa, tulee uudelle polttimolle hintaa kun se pitää vaihdattaa esim. pyöräliikkeessä. Tai sitten polttimo jää vaihtamatta josta tulee ehk’ä sakot tai sitten itse joudut onnettomuuteen näkymättömyytesi takia.

Itselläni on napadynamo josta virtaa saavat sekä etuvalo että takavalo. Käännän aina katkaisijan On-asentoon kun pyörä ei liiku, tarvittaessa pysäytän erikseen tätä varten, näin säästän polttimoita ja valoja.

 

Lukijan vinkki

Polkupyörässä ei valoa?

Nykyisissä kännyköissä on yleensä mukana taskulamppu ja jos ei ole niin älypuhelimiin on ladattavissa sovellus eli appsi, joka sytyttää kännykän kameran salamavalon palamaan taskulampuksi. Mikäli sinulla ei ole polkupyörässä valaisinta niin hätätilassa voit käyttää valaisimena kännykän taskulamppua. Kännykän valo on todella kirkas, joten tulet hyvin nähdyksi myös muille tielläliikkujille ja parhaassa tapauksessa vältät poliisin valottomalle pyörälle kirjoittaman rikesakon. Mikäli kiinnität kännykän kiinni pyörään, niin ole kuitenkin varovainen ettei se pääse irtoamaan ja tippumaan pois pyörästä.

Pyörällä töihin myös talvella?

Ajatko kesäisin pyörällä töihin, mutta talvella kuljet autolla tai bussilla? Kannattaa selvittää, millaisilla investoinneilla voisit myös talvisin käyttää pyörääsi työmatkoihin. Esimerkiksi paljon maksaa nastarenkaat sekä niiden asennus (ellet itse osaa) polkupyörääsi ja hyvä valaisin. Näiden seikkojen pohjalta voi pohtia kuinka paljon voit säästää polkemalla töihin myös talvisaikaan. HUOM! Joskus keli voi olla talvisin niin hankala, että on talvivarusteista huolimatta on parempi jättää pyörä kotiin!

Lukijan vinkki

Parkkeeraa pyörä tukevasti

Kun olet pyörällä liikenteessä, ota tavaksesi jättää pyörä seisomaan oman tukijalkansa varaan jos tarjolla ei ole "napakoita" seisontatelineitä. Ollessaan "löysässä" telineessä tuuli tai toinen pyörä saattaa keikauttaa sinun pyöräsi vinoon, jolloin polkupyöräsi etuvanne on vaarassa vääntyä -> vanteen oikaisu aiheuttaa ylimääräistä rahanmenoa.

Lukijan vinkki

Yksi pyörän sisärengas varastoon vararenkaaksi

Jos osaat vaihtaa polkupyörääsi renkaat, hanki etukäteen ainakin yksi sopiva sisärengas kaappiin tai varastoon odottamaan. Kun renkaasi puhkeaa, sinulla on heti valmiina käypäinen sisärengas paikalleen laitettavaksi eikä sinun tarvitse lähteä etsimään kesken muita kiireitä kaupasta uutta rengasta. Puhjenneen renkaan voit oman maun mukaan paikata ja laittaa odottamaan vaihtoa tai heittää menemään (ja muistat tietysti hankkia jostain uuden vaihtorenkaan.)

Lukijan vinkki

Pyörän kuljetustelineestä

Jos omistat auton vetokoukkuun kiinnitettävän polkupyöränkuljetustelineen, joka lukitaan paikalleen sokalla, vaihda telineen mukana tullut R-kirjainta muistuttuva lukitussokka (vasemmalla) esim. sopivankokoiseen jousihakaan (minulla 6 mm). Alkuperäisen lukitussokan (R-sokka) käyttö oli minulle hankalaa ja teline jäi varastoon pölyttymään. Koska myöhemmin jouduin taas käyttämään telinettä päivittäin, jouduin etsimään uuden lukitussysteemin R-sokan tilalle ja päädyin 6 mm:n jousihakaan (hinta n. 1 € luokkaa), joka huomattavasti helpompi, mukavampi ja turvallisempi kuin telineen alkuperäinen R-sokka. Näin ostamani kuljetusteline ei jäänyt hukkainvestoinniksi varaston täytteeksi vaan siitä on ollut todella paljon hyötyä (ja myös kertynyt säästöä.)

Lukijan vinkki

 

Myös polkupyörään riittävät rengaspaineet

Samoin kuin autossa, myös polkupyörässä kannattaa pitää riittävät rengaspaineet (joissain erikoisrenkaissa vajaapaine parantaa pitoa). Matkasi sujuu rullaavammin ja myös päällysrenkaat kestävät pidempään. Jos ilmanpaine on liian matala, renkaat murtuvat helposti kyljistä, etenkin talvisaikaan kun renkaat ovat hauraampia kuin kesällä ja kylmä ilma pienentää edelleen renkaan ilmanpainetta.

Lukijan vinkki

Säilytä kotonasi pientä varaosavarastoa

Jos pyöräilet paljon niin pidä kotonasi pientä varaosa varastoa. Esim. vararengas, venttiili yms. Tällöin sinulla on hätätilanteiden varalla aina vähän varaosia, etkä näin joudu hätätilanteessa ja kiireessä ostamaan niitä paljon kalliimmalla. Tämä vinkki on tietenkin sovellettavissa muihinkin varaosia kuluttaviin harrastuksiin.

Hanki pyörään jalkapumppu

Hanki pyörään jalkapumppu. Vaivattomuus lisää todennäköisyyttä, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa, ja se pidentää niiden kestoikää. Erityisesti talvella, kun kylmyys laskee paineita renkaassa, tämä olisi tärkeää.

Lukijan vinkki