Tarkista polttopuupinojen suojaukset

Tarkista polttopuupinojen suojaukset ainakin syksyllä ennen talvea, mikäli säilytät niitä ulkona. Näin arvokkaat polttopuusi eivät pääse kastumaan ja lahoamaan syksyn ja talven aikana. Vanhan, ei-vedenpitävän peitteen voi jättää pinon päälle suojaamaan uutta peitettä teräviltä puilta, näin uusi peite kestää pidempään ehjänä.

Lukijan vinkki

Mitkä menestyivät

Syksyllä puutarhakauden päättyessä tee lista mitkä kukat menestyivät puutarhassasi ja mitkä eivät, ( mikäli et ole viherpeukalo joka saa kaikki kukat kukkimaan). Osta sitten seuraavana kesänä vain niitä menestyviä kukkia. Muuten olet seuraavana keväänä keväthurmion vallassa unohtanut jo kaikki epäonnistumiset ja ryntäilet toiveikkaana ostelemassa sitä sun tätä.

Lukijan vinkki

Hyödynnä parveke

Syksyllä ja keväällä voi osan elintarvikkeista säilyttää vaikkapa parvekkeella jääkaapin asemesta, esim. isot limsapullot ja saunaoluet. Jos viitseliäisyyttä riittää, voi säilyttää enemmänkin ja jääkaapin voi vaikka sammuttaa. Muista huolehtia tässä tapauksessa kuitenkin siitä, ettei esim. linnut pääse likaamaan ruokiasi parvekkeella. Leivonnaiset yms. kuumat ja lämpimät ruot kannattaa jäädyttää niin ikään ulkona ennen jääkaappiin laittamista. Talvella sääolosuhteiden salliessa voit säilyttää pakasteita ilman sähkökulutusta parvekkeella. Voit myös jäädyttää vettä esim. mehukateissa ja laittaa kannut sulamaan jääkaappiin, jolloin ne viilentävät jääkaappia sulaessaan ja vähentävät sähkökulutusta.

Lukijan vinkki

Sammuta lämmityslaitteen puhallin kun ikkkunat ovat kirkastuneet

Syksyllä alkaa olla tarve auton lämmittimen käytölle. Olen huomannut, että kun lähtee liikenteeseen kylmällä/tolpasta otetulla autolla, ikkunoiden kirkastaminen vaatii usein lämmityslaitteen puhaltimen käyttöä. Kun ikkunat ovat kirkastuneet ja nopeutta alkaa olla 60 km/h tai yli, sammutan puhaltimen moottorin ja loppu hoituu pelkällä lämpötilan säädöllä. Auton nopeuden ollessa riittävän suuri (minulla n. 60km/h), ilma virtaa riittävästi pelkällä ajonopeuden voimalla lämmityslaitteen kennoston läpi ja näin voin säästää sähkönkäytössä ajon aikana. Huom! Puhallin tulee kuitenkin kytkeä toimintaan mikäli olosuhteet muuttuvat tai ajonopeus laskee liian alas jolloin virtaus on liian heikko pitääkseen ikkunat kirkkaina.

Lukijan vinkki

Kesärenkaat halvalla syksyllä ja talvirenkaat halvalla keväällä

Kesärenkaita autoon saa yleensä edullisemmin syksyllä ja keväällä taas talvirenkaita rengasliikkeiden varastoiden kausityhjennyksen yhteydessä. Tässä on tietysti se huono puoli, että ostoksista pääsee nauttimaan vasta noin puolen vuoden päästä ja autotilanteesi saattaa olla ihan toisenlainen kuin tällä hetkellä.

Lukijan vinkki

Käsittele autosi oven tiivisteet silikonispraylla

Käsittele autosi oven tiivisteet silikonispraylla tms. silikonipitoisella aineella syksyllä ennen pakkasten tuloa. Näin ovet eivät jäädy yhtä herkästi tai yhtä yhtä kiinni pakkasten tultua kuin ilman käsittelyä eli "ei jää kahva käteen" tai oven tiivisteet eivät rikkoudu kun pitää päästä autoon sisälle. Käsittelyn voi uusia aina tarpeen mukaan talven aikana. Näin vältät helposti kallimmaat remontit.

Lukijan vinkki

Osta uusi polkupyörä loppusyksystä

Osta uusi polkupyörä loppusyksystä, (syys-)loka-marraskuussa) saat sen huomattavasti edullisemmin kuin keväällä. Pyöräkauppoihin jää aina muutamia kuluvan vuoden mallia olevia pyöriä, joista kauppias haluaa päästä eroon vaikka hieman pienemmällä katteella (edullisemmalla hinnalla). Ostotilanteessa voi vielä tinkiä kauppaan lisäksi talvisäilytyksen liikkeessä (vetoamalla esim. sopivien turvallisten säilytystilojen puutteeseen) ja noudon/käyttöönoton seuraavana keväänä kelien mukaan. Näin uuden polkupyöräsi takuuaika alkaa vasta käyttöönottohetkellä keväällä, eikä se kulu turhaan pyörän ollessa omassa varastossa odotellessa kevättä (jos viet pyöräsi heti mukanasi, takuuaika alkaa kulua samantien vaikka et sillä ajaisi talvella metriäkään).

Lukijan vinkki