Tekokasvit kestävät

Jos et ole viherpeukalo, eikä sinulla ole aikaa hoitaa huonekasveja, osta tekosellaisia. Nykyään on tarjolla ihan oikean näköisiä lakastumattomia kukkia ja viherkasveja, jotka kestävät kymmeniä vuosia.

Lukijan vinkki

Valitse hellettä kestäviä kasveja

Puutarhaa perustettaessa kannattaa miettiä, mikä kasvi tarvitsee kastelua ja mikä kestää hellettä pitkiäkin aikoja. Paljonko laitat leikattavaa ja kasteltavaa nurmikkoa vai jätätkö mahdollisesti jonkin kolkan luonnonkukkakedoksi. Säästät vesilaskussa.

Lukijan vinkki

Harkitse rauhassa

Jos ostat vanhemman omakotitalon, missä on jo valmis puutarha, älä heti ensimmäisenä kesänä myllerrä puutarhaa uuteen uskoon, vaan mieti rauhassa yksi kesä, mitä haluat jättää ja minkä poistat, kun käytössä näet pihan hyvät ja huonot puolet.

Lukijan vinkki

Edullinen kukkaruukku

Mustasta rakennussankosta (20 l) saa edullisen ja tyylikkään kukkaruukun isommalle kasville sisälle tai ulos. Kahva helpottaa "ruukun" siirtelyä kasveineen paikasta toiseen, mitä ei normaaleissa kukkaruukuissa ei ole.

Lukijan vinkki

Lisäys pistokkaista

Monia sekä puutarha että huonekasveja voi lisätä pistokkaista. Esimerkiksi jos leikkaat pajusta pienen oksan irti ja tökkäät sen maahan niin se juurtuu todennäköisesti tähän uuteen paikkaan. Pistokas on siis kasvin oksasta tai versosta leikattu "pala", joka siirretään uuteen paikkaan kasvamaan. Pistokas voi vaatia juurrutusta esim. vesiastiassa ja monien lajien pistokkaista kannattaa leikata myös lehtiä pois. Kasvi kannattaa myös kastella hyvin innen pistokkaan ottamista. Kysy tuttaviltasi olisiko heillä antaa sinulle pistokkaita omista kasveistaan tai puistaan. Voit toki tietenkin lisätä myös omia kasvejasi, jolloin sinun ei tarvitse ostaa kaupasta kuin yksi kasvi, jota alat sitten itse lisäämään.

Mitkä menestyivät

Syksyllä puutarhakauden päättyessä tee lista mitkä kukat menestyivät puutarhassasi ja mitkä eivät, ( mikäli et ole viherpeukalo joka saa kaikki kukat kukkimaan). Osta sitten seuraavana kesänä vain niitä menestyviä kukkia. Muuten olet seuraavana keväänä keväthurmion vallassa unohtanut jo kaikki epäonnistumiset ja ryntäilet toiveikkaana ostelemassa sitä sun tätä.

Lukijan vinkki

Edullinen ja hyödyllinen harrastus on kasvitiede

Edullinen ja hyödyllinen harrastus on kasvitiede. Useimmilla kasviharrastajilla on oma näytekokoelma, eli herbaario, jossa säilötään prässättyjä kasveja. Kasvinäytteiden ohella harrastajat kirjoittavat kasvista muistiin myös olennaisia tietoja, kuten kasvupaikka, sijainti, runsaus, seuralaislajit. Muista myös että uhanalaiset kasvit ovat kauniimpia luonnossa. Näistä voi keräämisen sijaan ottaa tarkkoja valokuvia. Putkilokasvilajeja on Suomessa yli 2500. Lisäksi monet kasviharrastajat keräävät myös jäkäliä, sammalia ja sieniä.

Tarkkaile tontillasi kasvavia puita

Jos asut omakotitalossa kaupunki(=kaava-alueella), tarkkaile tontillasi kasvavia puita ja mieti aiheuttavatko ne mahdollisesti tulevaisuudessa haittaa. Väärässä paikassa kasvavat puut kannattaa hävittää kun ne ovat riittävän pieniä. Näin ei tarvitse pyytää kallista puunkaatajaa kaatamaan/pilkkomaan puuta pienelle tontille. Useissa kaupungeissa ja kunnissa vaaditaan ilmoitus tai lupa, joka maksaa yleensä parisen kymppiä. Joskus päätös voi olla myös kielteinen, jolloin puuta ei saa laillisesti kaataa. Pienemmät puut voi yleensä hoidella yhteisymmärryksessä naapurien kanssa ilman turhaa ja kallista byrokratiaa, näin säästä aikaa, vaivaa ja rahaa.

Lukijan vinkki

Viherkasvit ilmaiseksi

Saat hienoja viherkasveja halvalla kotiisi, kun istutat hedelmien siemeniä purkkiin. Hedelmät, joilla on suuret siemenet kasvavat helposti, kuten avokado ja mango.

Oikea kasvupaikka

Puutarhaan syksyisin tai keväisin kasveja ostaessa kannattaa ottaa tarkoin selville kasvien ihanteellinen istutuspaikka ja -aika sekä hoito-ohjeet, niin säästyy hukkainvestoinneilta. Myös leikkausohjeet myöhempiä vuosia varten.

Lukijan vinkki