Kierrätyskeskuksen ilmaisjakelupiste

Joissain kierrätyskeskuksissa yms. on ilmaisjakelupiste josta saa ottaa vaatteita yms – hyödynnä niitä jos siellä on jotain mikä sopisi sinulle tai lähimmäisillesi.

Lukijan vinkki

Sukassa tai hanskassa reikä?

Jos sukkaan tai hansikkaaseen tulee reikiä niin saat tilanteen korjattua vetämällä toiset reikäiset sukat tai hansikkaat edellisten päälle. Yleensä reiät ovat ihan eri paikoissa, jolloin reikiä ei huomaa tai tunne.

Käytä tummia vaatteita

Käytä kotiaskareita tehdessäsi tummia vaatteita ja jätä valkoiset vaatteet pyhäpäiväksi. Tummat vaatteit peittävät hyvin mahdolliset tahrat, jolloin vaatteita tarvitsee pestä vähemmän. Tällöin ne myös kuluvat vähemmän ja kestävät pidempään. Huomasin asian konkreettissesti kun laitoin puita takkaan. Pienikin hihan hipaisu takan reunaan sai valkoisen paidan värjäytymään siitä kohti aivan mustaksi. Mustassa paidassa pienet nokitahrat eivät näy ollenkaan.

Käytä aluspaitaa

Käytä kalliimpien vaatteittesi alla halpaa aluspaitaa, alushametta tai muita alusvaatteita. Nämä suojaavat päällysvaatteita mm. deodoranttien, muiden kosmetikkatuotteiden ja ennen kaikkea hikitahroilta. Tällöin päällysvaatteita ei tarvitse pestä niin usein, jolloin ne kestävät pidempään. Lisäksi liukkaammat alusvaatteet vähentävä kitkaa ihosi ja vaatteidesi välillä, jolloin myös vaatteiden kuluminen vähentyy ja vaatteet näyttävät uusilta pidempään

Tölkkien hyötykäyttöä

Juomatölkin avausrenkaasta saat tehtyä kätevän vaateripustimen jatkeen, jolla voi kiinnittää monta vaateripustinta kiinni toisiinsa kuva osoittamalla tavalla. Tällä tavalla säästät myös komerotilaa kun henkareissa olevat takit mahtuvat pienempään tilaan.

 

Villavaatteista pölyhuisku

Kierrätä vanhat ja rikkinäiset villavaatteesi käyttämällä niitä pölyrätteinä tai pölyhuiskuina. Villaiseen pölyhuiskuun syntyy hangatessa staattista sähköä, joka vetää erimerkkisestä sähkövarauksesta johtuen pölyä puoleensa.

Materiaalilla on väliä

Käytä vaatteita, jotka on tehty vähemmän hiostavista kankaista. Esim. silkistä, puuvillasta tai viskoosista tehdyt vaatteet hengittävät ja tuntuvat viileämmiltä kuin keinokuituvaatteet.

Älä osta lapsille sinisiä eikä punaisia vaatteita

Älä osta lapsillesi vaatteita tai tavaroita, jotka ovat sinisiä, punaisia tai keltaisia. Valitse mieluummin sukupuolineutraaleja värejä, kuten vihreä, harmaa tai ruskea. Toimimalla näin voit paremmin kierrättää vaatteita lastesi nuoremmilla sisaruksilla mikäli niitä ilmaantuu.

Älä käytä samoja kenkiä päivittäin

Älä käytä samoja kenkiä päivittäin. Kosteina kengät kuluvat nopeammin, joten saat kenkäsi kestämään paljon pidempään kun annat niiden kuivua käyttökertojen välissä. Kenkäsi kostuvat myös kuivalla säällä, koska jalkasi hikoilevat. Varsinkin kosteille ilmoilla kannattaa rypistää vanhasta sanomalehdestä paperia ja rypistää se kenkien sisälle. Paperi imee kengistä kosteutta, jolloin ne kuivuvat nopeammin. Paperi auttaa kenkiä myös säilyttämään muotonsa paremmin.

Syys- tai ulkoilutakkia valitessa kannattaa valita hupullinen malli

Syys- tai ulkoilutakkia valitessa kannattaa valita hupullinen malli, niin on aina tarvittaessa päähine mukana. Eikä unohdu minnekään, kun kulkee aina takin mukana.

Lukijan vinkki