Valitse yleinen automerkki

Ostaessasi autoa pyri ostamaan yleinen merkki. Vähemmän myydyissä merkeissä auton arvo alenee nopeammin kuin enemmän myydyissä. Lisäksi harvinaisten merkkien huolto ja varaosat ovat yleensä kalliimpia.

Tässä vinkissä käytettiin lähteenä Ilta-Sanomien verkkolehteä

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1288596690189.html

Älä maksa sellaisista lisävarusteista, jotka eivät edesauta turvallisuutta tai mukavuutta

Älä maksa sellaisista lisävarusteista, jotka eivät edesauta turvallisuutta tai mukavuutta. Esimerkkinä tällaisista turhuuksista on esimerkiksi kromatut peilit ja karjapuskurit.

Tutustu tuoteeseen tarkasti ennen hankintaa ja kerää tietoa muiden kokemuksista

Jos olet ostamassa jotain isompaa ostosta, kuten autoa, ruohonleikkuria yms. Tutustu tuotteeseen tarkasti ennen sen hankkimista esim. netin keskustelupalstoilla. Näin saat tietoa esim. kuluttajien kokemuksista ja tyyppivioista yms.

Käy autokaupoilla kuukauden lopussa

Mikäli ostat autoa liikkeestä. Käy ostoksilla kuukauden lopussa. Automyyjien palkka koostuu peruspalkasta ja provisiopalkasta myynnin mukaan mikäli kuukauden myyntikiintiö on jo täynnä. Peruspalkkaankin voidaan vaatia tietty myyntikiintiö. Ajoittamalla auto ostoksesi kuukauden viimeiseen päivään myyjillä kiiluvat jo euronkuvat silmissä, sillä he yrittävät vielä epätoivoisesti saada kaupat sovittua samalle kuulle saadakseen mahdollisimman suuret provikat. Jos kauppa ei ole käynyt, myyjillä voi olla myös pakonomainen tarve saada edes kuukauden peruskiintiö myytyä. Todennäköisesti myyjät tällaisissa tilanteissa joutuvat myymään autot jopa omista katteista vähän tinkien. Tämä vinkki on toki sovellettavissa myös muihin isompiin ostoksiin, esimerkiksi veneisiin.

Älä epäröi käyttää asiantuntijoita apunasi kaupanteossa

Mitä tahansa isompaa ostat, niin älä epäröi käyttää asiantuntijoita apunasi kaupanteossa. Jos ostat autoa, niin ota joku autoista enemmän ymmärtävä sukulaisesi tai kaverisi mukaan koeajolle. Hän saattaa huomata autosta sellaista mitä et itse osaisi. Myös asuntokaupassa kannattaa käyttää ulkopuolista kuntotarkastajaa.

Käy katsomassa autoa myyjän kotona

Jos ostat autoa yksityiseltä henkilöltä niin sovi, että menet katsomaan autoa myyjän kotona. Tarkkaile samalla näkyykö pihalla muita autoja. Tarkkailemalla muita pihassa olevia muita autoja näet vähän mallia siitä, kuinka kyseinen myyjä pitää autojaan. Jos pihalla olevat autot ovat ulkoa törtteessä ja sisältä kaatopaikkoja, on todennäköistä myös, että autoa jota olet ostamassa on pidetty yhtä huolellisesti. Tämäkin vinkki on sovellettavissa mm. moottoripyörä ja asuntovaunukauppaan.

Ota yhteys auton edelliseen omistajaan

Kun ostat käytettyä autoa, yritä ottaa yhteyttä sen edelliseen tai edellisiin omistajiin. Heltä saat arvokasta tietoa mm. auton huoltohistoriasta ja vioista. Näitä omistajatietoja voi toki yrittää kysyä suoraan autoliikkeestä. Voit myös yrittää tehdä itse salapoliisityötä, sillä edellisen omistajan nimi voi hyvinkin löytyä esim. auton huoltokirjasta. Mikäli saat edellisen omistajan käsiisi voit puolestaan kysyä häneltä, että keneltä ja mistä hän osti auton ja niin edelleen. Voit myös tilata omistajatietoja maksua vastaan Liikenteen turvallisuusviraston Trafin, eli entisen AKEn asiakirjapalvelusta.

Eräs kaveri kertoi ylläpitäjälle ostaneensa suuresta autoliikkeestä uuden auton ja antaneensa vanhan autonsa vaihdossa. Kaveri meni sitten parin viikon kuluttua käymään samaisessa autoliikkeessä ja näki vanhan autonsa siellä myynnissä. Kaveri sitten katseli vähän aikaa vanhaa autoaan, jolloin innokas myyjä tuli paikalle ja aloitti keskustelun: "Tässäpä olisi loistoyksilö" ja jatkoi sitten kehumista. Kaveri kuunteli myyjän kehut ja totesi sitten, että kyseinen auto oli hänen entinen auto, jossa oli erittäin paljon vikoja. Lisäksi auton verhoiluihin ja etupaneeliin oli mm. oksennettu. Myyjä sitten nolostui ja myönsi, että kyllä tässä autossa onkin ollut fiksaamista ja korjaamista. Kannattaa siis selvittää edelliseltä omistajalta vähän taustoja. Ylläpitäjä on kuitenkin kuullut juttuja, että autoliikkeet saattavat tosin pyytää edellistä omistajaa olemaan haukkumatta autoaan mikäli potentiaalinen ostaja soittaa edelliselle omistajalle.

Varmista että ostamassasi autossa on kaikki ajoneuvoverot maksettu

Jos ostat käytettyä autoa varmista, että siitä on kaikki ajoneuvoverot maksettu ja katsastus voimassa. Tämä hoituu helpoiten Trafin, eli entisen AKE:n veroneuvonnasta jonka puhelinnumero on 020 696 321.

Ennen kuin tarjoat autosi myyntiin, puhdista huolella kaikki tahrat autosi verhoilusta

Ennen kuin tarjoat autosi myyntiin, puhdista huolella kaikki tahrat autosi verhoilusta. Mikäli muut uudempaa autoa voit saada autostasi jopa useamman tuhat euroa enemmän, mikäli sen verhoilut ovat puhtaat.

Värillä on väliä

Värillä on väliä. Mikäli olet vaihtamassa autoa niin muista että musta auto on kesällä erittäin kuuma, jolloin ilmastointia täytyy käyttää enemmän, mutta musta auto myös kevätauringossa lämpimämpi. Ota tämä huomioon myös uusiessasi autosi istuinsuojia.

Lukijan vinkki