Valitse yleinen automerkki

Ostaessasi autoa pyri ostamaan yleinen merkki. Vähemmän myydyissä merkeissä auton arvo alenee nopeammin kuin enemmän myydyissä. Lisäksi harvinaisten merkkien huolto ja varaosat ovat yleensä kalliimpia.

Tässä vinkissä käytettiin lähteenä Ilta-Sanomien verkkolehteä

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1288596690189.html

Ota yhteys auton edelliseen omistajaan

Kun ostat käytettyä autoa, yritä ottaa yhteyttä sen edelliseen tai edellisiin omistajiin. Heltä saat arvokasta tietoa mm. auton huoltohistoriasta ja vioista. Näitä omistajatietoja voi toki yrittää kysyä suoraan autoliikkeestä. Voit myös yrittää tehdä itse salapoliisityötä, sillä edellisen omistajan nimi voi hyvinkin löytyä esim. auton huoltokirjasta. Mikäli saat edellisen omistajan käsiisi voit puolestaan kysyä häneltä, että keneltä ja mistä hän osti auton ja niin edelleen. Voit myös tilata omistajatietoja maksua vastaan Liikenteen turvallisuusviraston Trafin, eli entisen AKEn asiakirjapalvelusta.

Eräs kaveri kertoi ylläpitäjälle ostaneensa suuresta autoliikkeestä uuden auton ja antaneensa vanhan autonsa vaihdossa. Kaveri meni sitten parin viikon kuluttua käymään samaisessa autoliikkeessä ja näki vanhan autonsa siellä myynnissä. Kaveri sitten katseli vähän aikaa vanhaa autoaan, jolloin innokas myyjä tuli paikalle ja aloitti keskustelun: "Tässäpä olisi loistoyksilö" ja jatkoi sitten kehumista. Kaveri kuunteli myyjän kehut ja totesi sitten, että kyseinen auto oli hänen entinen auto, jossa oli erittäin paljon vikoja. Lisäksi auton verhoiluihin ja etupaneeliin oli mm. oksennettu. Myyjä sitten nolostui ja myönsi, että kyllä tässä autossa onkin ollut fiksaamista ja korjaamista. Kannattaa siis selvittää edelliseltä omistajalta vähän taustoja. Ylläpitäjä on kuitenkin kuullut juttuja, että autoliikkeet saattavat tosin pyytää edellistä omistajaa olemaan haukkumatta autoaan mikäli potentiaalinen ostaja soittaa edelliselle omistajalle.

Varmista että ostamassasi autossa on kaikki ajoneuvoverot maksettu

Jos ostat käytettyä autoa varmista, että siitä on kaikki ajoneuvoverot maksettu ja katsastus voimassa. Tämä hoituu helpoiten Trafin, eli entisen AKE:n veroneuvonnasta jonka puhelinnumero on 020 696 321.

Ennen kuin tarjoat autosi myyntiin, puhdista huolella kaikki tahrat autosi verhoilusta

Ennen kuin tarjoat autosi myyntiin, puhdista huolella kaikki tahrat autosi verhoilusta. Mikäli muut uudempaa autoa voit saada autostasi jopa useamman tuhat euroa enemmän, mikäli sen verhoilut ovat puhtaat.

Värillä on väliä

Värillä on väliä. Mikäli olet vaihtamassa autoa niin muista että musta auto on kesällä erittäin kuuma, jolloin ilmastointia täytyy käyttää enemmän, mutta musta auto myös kevätauringossa lämpimämpi. Ota tämä huomioon myös uusiessasi autosi istuinsuojia.

Lukijan vinkki

Älä ole merkkiuskollinen

Älä ole merkkiuskollinen. Voit löytää omiin tarkoituksiisi sopivamman ja halvemman auton myös muusta automerkistä kuin siitä, mihin mihin olet tottunut. Eri automerkeillä mm. valokatkaisimet ja tuulilasinpyyhkijät voivat sijaita eri paikassa kuin mihinkä olet tottunut, mutta ihminen on niin oppivainen, että näihin tottuu varsin äkkiä.

Koeaja useampi yksilö

Kun ostat autoa niin vaikka sinulla olisi jo merkki ja mallikin selvänä niin koeaja aina useampi autoyksilö. Autojenkin välillä on eroja. Koeajamalla useamman auton samasta merkistä tiedät miltä auton ajettavuuden tulisi tuntua. Tällöin myös huomaat jos jossakin autossa ei ole kaikki niin kunnossa kuin edellisessä autossa. Mikäli koeajaisit vain yhtä autoa samasta merkistä niin et välttämättä osaisi kiinnittää huomiota johonkin vikaan, koska sinulla ei ole vertailukohtaa muihin autoihin.

Pyydä katsastustodistus nähtäväksesi

Kun olet vaihtamassa autoasi uudempaan, esim. autoliikkeen vaihtoautoon tai yksityiseltä, muista pyytää viimeinen katsastustodistus nähtäväksesi jos sellainen on saatavilla. Katsastustodistuksesta näkee helposti, ovatko esim. jarrut olleet kuinka lähellä hylkäämisrajaa -> ennen seuraavaa katsastusta voi olla jarruremontti edessä. Myös oman auton katsastustodistukset kannattaa laittaa, siitä voi olla apua auton myynnin yhteydessä ja voit muutenkin seurata autosi tilan kehittymistä vuosi kerrallaan. Samoin voit arvioida mahdollisia katsastuksen ongelmakohtia etukäteen.

Lukijan vinkki

Lue tarkasti auton huoltokirja

Kun ostat käytettyä autoa, lue tarkasti auton huoltokirja. Tarkista siitä mm. että koska autoon on viimeksi vaihdettu jakopään hihna, ja koska se pitäisi seuraavan kerran vaihtaa. Jakopään hihnan ja yleensä samalla kertaa vaihdettavan vesipumpun vaihtaminen on toisilla automerkeillä (mm. Alfa Romeo, KIA) melko kallista. Jakohihnan vaihto voi tietyillä isommilla turbo/diesel yms. malleilla maksaa yli 1000 euroa.

Jakopään ketju hihnan sijasta

Harkitse sellaisen auton ostoa, jonka moottorissa on jakopään ketju, hihnan sijasta. Jakopään hihna voi olla ajossa hiljaisempi, mutta sen säännöllinen vaihtaminen voi olla yllättävän kallista. Jakohihna on vaihdettava huolto-ohjelmassa ilmoitetuin väliajoin, sillä sen katketessa moottorin venttiilit törmäävät mäntään, jolloin moottori hajoaa ja korjaus on yleensä kallis. Jakopään ketju kestää yleensä moottorin eliniän.

Kommentteja: Eräissä autoissa on vika/ominaisuus että ketju venyy ennen aikojaan niin paljon että kiristimien kapasiteetti ei riitä pitämään ketju kireällä. Jos ketjun löystyminen huomataan ajoissa, riittää yleensä kallis ketjun vaihtaminen (päivän työ + tarvikkeet), jos taas ei huomata, niin kone voi tuhoutua. Selvitä auton tavallisimmat korjausoperaatioiden hinnat etukäteen, esim. juuri tuo jakopäänhihnan vaihto, jolloin voit tarkastella autoa uusin silmin.