Tussikynä + muki

Jos järjestät kutsut tms. ulos, joissa tarjoillaan juomaa pahvimukeista, varaa mukaan tussikynä. Pyydä ihmisiä kirjoittamaan nimensä omaan mukiin, jotta siitä voi vielä juoda myöhemmin uudestaan. Näin juhlien järjestäjänä säästät omia mukejasi turhalta haaskaukselta.

Lukijan vinkki

Lue pakkauksista kierrätysohjeet

Lue aina roskiin menevistä pakkauksista, kääreistä ja roskista onko niissä mitään mainintaa siitä, kuinka ne voidaan kierrättää. Monissa kääreissä lukee, että voiko ne laittaa energiajätteisiin, muovinkeräykseen yms. vai pitääkö laittaa sekajätteisiin. Toimimalla näin voit ehkä harventaa jäteastiasi tyhjennysväliä.

WC ei ole roskis

Hanki vessaasi oikea roskis ja älä missään tapauksessa käytä vessanpönttöä roskiksena. Joillain uusavuttomilla on kummallinen tapa heittää WC:n pönttöön kaikki roskansa, kuten ruoantähteet, terveyssiteet, kondomit, vaipat, vanupuikot, hammasharjat yms. Nämä eivät kuulu WC:n pönttöön ja voivat aiheuttaa tukoksen. Tukkeutunut viemäri aiheuttaa helposti kalliin ja pahanhajuisen vesivahingon kotiisi. Lisäksi jokainen WC:n roskahuuhtelu kuluttaa siis noin 5-8 litraa vettä turhaan. Näiden lisäksi WC:stä vedetyt roskat aiheuttavat vedenpuhdistamoille miljoona laskut vuodessa. Kaiken huipuksi Helsingin Veden www.pontto.fi sivustolla kerrotaan vielä, että ruoantähteiden kaataminen vessanpönttöön houkuttelee rottia viemäreihin. Viemäriverkostossa on paljon tyhjiä varaputkia, jotka ovat normaalisti tyhjillään ja täyttyvät pääviemäreiden täyttyessä. Näissä putkissa rotat asuvat ja syövät vessastasi alas vetämiä ruokia.

Lisätietoja:

Vaatteita hoitolaitoksiin

Vanhainkodit/hoitolaitokset voivat ottaa vastaa puhtaita, ehjiä vaatteita. Kannattaa tarjota, säästät jätekuluissa!

Lukijan vinkki

Kerää koirien jätökset maasta löytyvien muiden roskien sisään

Kerää koirien jätökset maasta löytyvien muiden roskien sisään. Monesti kaupungilla kulkiessasi joku roskaaja on jättänyt jonnekin jotain muita roskia, esim. oluiden monipakkausten kuoria, tyhjiä karkkipusseja yms. papereita. Käytä näitä valmiita muiden roskaamia roskia koirien jätösten siivoamiseen. Säästät näin koirankakkapusseja ja samalla lähiympäristösikin tulee siivottua.

Taittele biojätepussukat sanomalehdestä

Taittele biojätepussukat sanomalehdestä, täällä ohje:

http://www.yhteishyva.fi/yhteishyva/vastuullinen_kuluttaminen/kierratys_ja_jatteet/taittele_biojatepussi/

Lukijan vinkki

Lisätietoja:

Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä

Juhlapyhinä haudoille viedään paljon hautakynttilöitä. Kannattaa ostaa kynttilälyhty ja suosia kilo- tai lyhtykynttilöitä, niin ei tule jätettä niin paljon kuin "kuorellisista kynttilöistä", eikä "metallihattuja" kerry.

Lukijan vinkki

Tyhjää jäteastia harvemmin

Jäteastian tyhjennysväliä kannattaa pitää niin harvana kuin suinkin. Ei kannata maksaa noin kuutta euroa vajaan astian tyhjentämisestä. Ylläpitäjällä käy harvasta tyhjennysvälistä johtuen joskus poikkeustilanteissa niin etteivät roskat mahdu jäteastiaan. Tällöin on halvempaa esim. pari kertaa vuodessa jättää täysi jätesäkki tyhjennettävän jätesäiliön viereen kuin maksaa tiheämmästä tyhjennysvälistä. Samalla kertaa jäteastian tyhjentämisen kanssa tapahtuva lisäsäkin tyhjääminen on yleensä melko edullista. Jäteastian viereen jätetyn irtosäkin tyhjennyshinta on ainakin ylläpitäjän käyttämällä jätehuoltoyrityksellä alhaisempi kuin jäteastian tyhjennys, koska sen voi poimia kyytiin samalla kun varsinainen jäteastia tyhjennetään. Omakotitalon normaalin 240 litran jäteastian tyhjennys maksaa noin 6,50 €. Mikäli astia tyhjennetään joka viikko tekee se vuodessa 338 €. Mikäli tyhjennysväli on vaikkapa neljä vikkoa niin astia tyhjennetään vuodessa 13 kertaa mikä maksaa 84,50 €, joten säästät noin 250 € verrattuna neljän viikon tyhjennykseen.

Kieltäydy tarpeettomista tavaroista

Kieltäydy tarpeettomista tavaroista, sillä luonnonvarojen tuhlauksen lisäksi niistä kertyy sinulle turhaa jätettä ja jätekustannuksia. Esim. hampurilaisravintolassa voit hyvin sanoa että et halua pilliä mukiisi, mikäli et tarvitse sitä.

Isompi jäteastia

Hanki isompi jäteastia ja olkaa naapurien kanssa yhteistyössä. Isomman jäteastian tyhjennys maksaa yleensä suhteessa vähemmän kuin pienemmän 240 litran jäteastian. Tällöin tyhjennysväliä voi pitää harvempana. Tässäkin voi harrastaa yhteistyötä naapurin kanssa, esim. hankkimalla yhteisesti isomman jäteastian, joka tyhjennetään harvemmin. Tai sitten voitte ennen roska-auton käyntiä tarkastaa, että olisiko jomman kumman roskiksessa vielä tilaa toisenkin naapurin roskille.