Pyykki kuivaa ilmalämpöpumpun alla.

Pyykki kuivaa nopeasti ilmalämpöpumpun sisäyksikön alla. Näin et tarvitse mitään kuivausrumpua.

Käytä vain valtuutettua asentajaa

Muista että ilmalämpöpumpun kylmäasennuksen ja sen huollon saa tehdä vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston, eli aikaisemman turvatekniikan keskuksen (TUKES) valtuuttama asentaja. TUKESin kylmäalan patevyysrekisteri löytyy allaolevasta linkistä. Mikäli laitteen asentaja ei ole rekisterissä, laitteen vakuutus ei korvaa sen rikkoontumista. Varmista myös että ilmalämpöpumpun asentava yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, sillä tämä on edellytyksenä asennustyöstä saatavaan kotitalousvähennykseen. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa osoitteesta www.ytj.fi

http://rekisterit.tukes.fi/fi/Urakoitsijat/Kylmaalan-patevyysrekisteri/

Lisätietoja:

Hanki ilmalämpöpumppu

Hanki ilmalämpöpumppu. Ylläpitäjä osti vuoden 2008 joulukuussa Sanyo Shiki Sai Kan -merkkisen ilmalämpöpumpun

http://www.sanyoshop.fi/ilmalampopumput/SanyoShop%20Shiki%20Sai%20Kan%202.pdf. Ennen ilmalämpöpumpun hankkimista sähköä ylläpitäjän taloudessa kului 1.12.2007 – 1.8.2008 ajalla päiväsähköä 4959 kilowattituntia (kWh) ja yösähköä 5072 kWh. Vuotta myöhemmin ilmalämpöpumpun hankkimisen jälkeen yhtä pitkällä ajanjaksolla, eli 1.12.2008 – 3.8.2009 sähköä ylläpitäjällä kului 4249 kWh ja yösähköä 5132 kWh. Kalliimpaa päiväsähköä säästyi siis 700 kwh 9 kuukauden vertailujaksolla. Yösähköä kului jopa 80 kWh enemmän. Ylläpitäjä asuu Oulussa, joten lukua selittää se että vuoden 2009 talvi ja kevät olivat Oulussa huomattavasti kylmempiä kuin vuotta aikaisemmin. Vuonna 2008 talvi ja kevät olivat poikkeuksellisen lauhoja. Mainittakoon vielä että ylläpitäjän kotona on suora sähkölämmitys sekä kylpyhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa osittain varaava lattialämmitys. Käyttövetemme lämpenee yösähköllä.

Lisätietoja:

Ilmalämpöpumppu kovilla pakkasilla

Kovilla pakkasilla laita ilmalämpöpumpun lämpötilän pyyntiä hieman suuremmalle kuin normaalisti. Näin pumpun tehokkuus ja hyötysuhde paranevat. Mielestäni ilmalämpöpumppua kannattaa kovilla pakkasilla pitää päällä niin pitkään kun sen jaksaa puhaltaa lämmintä ilmaa. Meillä pumppu lopettaa kokonaan toimintansa noin -16 asteessa. Tätä kylmemmässä olen aina sammuttanut pumpun ja ottanut sen irti pistorasiasta, sillä ilmalämpöpumppuakaan ei kannata pitää turhaan päällä, jos siitä ei ole mitään hyötyä yli -16 asteen pakkasilla.

Ilmalämpöpumpun sijoituksesta

Kun asennat ilmalämpöpumpun, asenna se mieluiten eteläseinälle aurinkoon päin mikäli käytät sitä pääasiassa lämmitykseen. Mikäli käytät ilmalämpöpumppua pääasiassa jäähdytykseen kannattaa se asentaa pohjoispuolelle varjoiseen paikkaan. Myös varjostavan puun istuttaminen ulkoyksikön lähistölle nostaa laitteen tehokkuutta jäähdytyksessä.

Mihin suunnata ilmalämpöpumpun puhallus

Mikäli lämmität ilmalämpöpumpun avulla, suuntaa puhallus alapäin kohti lattiaa. Lämmin ilma nousee kuitenkin pian lattialta ylöspäin kohti kattoa. Näin saat pumpun puhaltamasta lämmöstä enemmän irti kuin jos puhallat heti kattoa kohti. Näin myös jalkasi pysyvät lämpimämpinä mikä saa myös koko elimistösi tuntemaan lämpimämmältä. Mikäli vilennät ilmalämpöpumpulla kannattaa pumpun puhallussiivekkeet suunnata vastaavasti ylemmäksi, sillä kylmä ilma on lämpimää raskaampaa, joten se valuu pian lattian rajaan.

Puhdista ilmalämpöpumpun suodatin

Muista imuroida ja puhdistaa ilmalämpöpumpun suodatin parin viikon välein. Pumppu joutuu kuluttamaan enemmän sähköä mikäli suodatin on likainen.

Hyödynnä ilmalämpöpumpun ajastustoiminto

Hyödynnä ilmalämpöpumpun ajastustoiminto. Ilmalämpöpumpun voi laittaa lämmittämään tai jäähdyttämään esimerkiksi tuntia ennen kuin tulet kotia. Näin kotiin tultuasi sinulla on sopivan lämpöinen asunto, mutta et maksa turhasta lämmityksestä/jäähdytyksestä silloin kun talossa ei oleskella.

Puhdista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö

Puhdista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sinne mahdollisesti tippuneista lehdistä, havunneulasista ja muista roskista. Ole varovainen, ettet riko kennostoa.

Säädä sähköpatterien termostaatit ilmalämpöpumppua pienemmälle

Säädä sähköpatterien termostaatit ainakin muutaman asteen ilmalämpöpumppua pienemmälle. Tällöin sähköpatterit lämpenevät vasta tarvittaessa, kun pattereita energiatehokkaamman ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä.