Ilmalämpöpumpun sijoituksesta

Kun asennat ilmalämpöpumpun, asenna se mieluiten eteläseinälle aurinkoon päin mikäli käytät sitä pääasiassa lämmitykseen. Mikäli käytät ilmalämpöpumppua pääasiassa jäähdytykseen kannattaa se asentaa pohjoispuolelle varjoiseen paikkaan. Myös varjostavan puun istuttaminen ulkoyksikön lähistölle nostaa laitteen tehokkuutta jäähdytyksessä.

Mihin suunnata ilmalämpöpumpun puhallus

Mikäli lämmität ilmalämpöpumpun avulla, suuntaa puhallus alapäin kohti lattiaa. Lämmin ilma nousee kuitenkin pian lattialta ylöspäin kohti kattoa. Näin saat pumpun puhaltamasta lämmöstä enemmän irti kuin jos puhallat heti kattoa kohti. Näin myös jalkasi pysyvät lämpimämpinä mikä saa myös koko elimistösi tuntemaan lämpimämmältä. Mikäli vilennät ilmalämpöpumpulla kannattaa pumpun puhallussiivekkeet suunnata vastaavasti ylemmäksi, sillä kylmä ilma on lämpimää raskaampaa, joten se valuu pian lattian rajaan.

Puhdista ilmalämpöpumpun suodatin

Muista imuroida ja puhdistaa ilmalämpöpumpun suodatin parin viikon välein. Pumppu joutuu kuluttamaan enemmän sähköä mikäli suodatin on likainen.

Hyödynnä ilmalämpöpumpun ajastustoiminto

Hyödynnä ilmalämpöpumpun ajastustoiminto. Ilmalämpöpumpun voi laittaa lämmittämään tai jäähdyttämään esimerkiksi tuntia ennen kuin tulet kotia. Näin kotiin tultuasi sinulla on sopivan lämpöinen asunto, mutta et maksa turhasta lämmityksestä/jäähdytyksestä silloin kun talossa ei oleskella.

Puhdista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö

Puhdista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sinne mahdollisesti tippuneista lehdistä, havunneulasista ja muista roskista. Ole varovainen, ettet riko kennostoa.

Säädä sähköpatterien termostaatit ilmalämpöpumppua pienemmälle

Säädä sähköpatterien termostaatit ainakin muutaman asteen ilmalämpöpumppua pienemmälle. Tällöin sähköpatterit lämpenevät vasta tarvittaessa, kun pattereita energiatehokkaamman ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä.

Kondenssivesi talteen

Ota talteen ilmalämpöpumpusta ulkoyksiköstä tuleva kondenssivesi laittamalla esimerkiksi ämpäri sen alle. Tämä on ilmaista vettä, joka kannattaa käyttää kukkien kasteluun tai vaikkapa auton pesuun, ei kuitenkaan juomavedeksi. Vettä tulee helposti useita litroja vuorokaudessa ja ellei vettä ota talteen siitä kasvaa nopeasti jäävuori. Myös talosi sokkeli voi kastua.

Pidä kiinni sellaisten huoneiden ovet, joita ei käytetä aktiivisesti

Pidä lämmitettäessä kiinni, ja myös kesällä mahdollisesti jäähdytettäessä, sellaisten huoneiden ovet, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä. Jos sinulla on esimerkiksi takka tai ilmalämpöpumppu niin on turha puhaltaa lämmintä ilmaa mm. vaatehuoneeseen.

Ovet auki sellaisiin huoneisiin, joissa oleskellaan

Pidä huoneistosi mahdolliset väliovet auki sellaisiin huoneisiin, joissa oleskellaan, jolloin ilmalämpöpumppu pääsee puhaltamaan lämpöä muihinkin huoneisiin.

Kosteuden poistaminen viilentää

Jos sinulla on kuuma, ylimääräisen kosteuden poistaminen kodistasi saa ilman tuntumaan viileämmältä, vaikka lämpötila olisikin sama. Kuivempi sisältää vähemmän lämpöä kuin kostea ilma. mm. Ilmalämpöpumpuissa voit laittaa päälle pelkästään kosteutta poistavan toiminnon, mikä kuluttaa vähemmän sähköä kuin jäähdytys. Muista myös että Suomessa myytävät ilmalämpöpumput ovat yleensä ns. Nordic-mallia, joka on tarkoitettu etupäässä lämmitykseen. Pumpun käyttäminen kovaan jäähdytykseen saa sen koneiston koville, minkä takia ilmalämpöpumppuja on myös rikkoutunut kovan jäähdytyksen aikana.