Tarkista polttopuupinojen suojaukset

Tarkista polttopuupinojen suojaukset ainakin syksyllä ennen talvea, mikäli säilytät niitä ulkona. Näin arvokkaat polttopuusi eivät pääse kastumaan ja lahoamaan syksyn ja talven aikana. Vanhan, ei-vedenpitävän peitteen voi jättää pinon päälle suojaamaan uutta peitettä teräviltä puilta, näin uusi peite kestää pidempään ehjänä.

Lukijan vinkki

Joulukuusesta energiaa

Sahaa joulun jälkeen joulukuusen runko klapeiksi ja polta ne takassa…tai anna klapit jollekin tutulle takan omistajalle.

Lukijan vinkki

Jätä mökillä pelti vähän auki

Eikö kesämökkisi savupiippu vedä, etenkin jos on kyseessä on varaava takka? Avaa takan peltiä sen verran, että hormissa käy pieni, jatkuva veto. Jätä myös ilmanottoluukku auki. Seuraavalla kerralla sytyttäminen on todennäköisesti helpompaa ja säästät hermojasi eikä takkakaan ala savuttamaan niin helposti kuin jos pelti olisi ollut kiinni koko ajan. Tämä toimenpide aiheuttaa teoreettisen pienen lämpöhävikin, jos lämmität mökkiäsi esim. lämpöpattereilla ennen tuloasi jolloin lämpöä karkaa ilman mukana ulos. (Tosin lämmin ilma nousee ylöspäin kun taas takkojen ilmaottoaukko on yleensä lattianrajassa.)

Lukijan vinkki

Tuhkaämpäri mökille

Vanhasta, n. 10 litran "kruunukorkillisesta" siististä maali- tai lakkapöntöstä saa edullisen kannellisen tuhkaämpärin esim. mökille. Tuhkaämpäri on hyödyllinen esim. mökillä, jossa saunan kiukaan tuhkalaatikko pitää tyhjentää mutta tuuli levittää sisällön jo eteiseen, on tuhkaämpäri paikallaan. Samoin sisätilojen uunien tyhjennys käy kätevästi kun astia on aina valmiina. Tuhka on helppo levittää jäähdyttyään. Peltinen ja kannellinen ämpäri pitää sisällään myös mahdollisesti kuuman tuhkan paloturvallisesti. Kannellisia tuhkaämpäreitä voi ostaa myös kaupasta n. 10 euron hintaan, mutta tyhjästä maalipöntöstäkin sellaisen voi tehdä.

Lukijan vinkki

Kanna polttopuut ämpärissä

Kanna polttopuut sisään isossa ämpärissä, esim. rakennussankossa. Näin et tiputa roskia lattialle juuri ollenkaan, toisin kuten perinteisessä halkotelineessä joka on roskaava. Jos haet puita esim. liiteristä, puut kuivuvat ja lämpiävät ihan yhtä hyvin myös ämpärissä. Sankossa säilyy mainiosti myös tuohet ym. sytykkeet. Näin säästyt turhalta siivoamiselta.

Muista sulkea pelti

Muista sulkea takkasi pelti kun hiillos on täysin sammunut. Tällöin lämmin ilma ei pääse virtaamaan ulos harakoille. Hox! peltiä ei missään tapauksessa saa sulkea ennen kuin vähäinenkin palaminen on loppunut.

Polta puuta

Polta polttopuuta niin paljon kuin mahdollista. Polttopuun lämpöarvo on noin 1 200 kwh – 1 700 kwh pinokuutiometri puulajista ja kosteudesta riippuen. Kotimaisista puulajeista suurin lämpöarvo on koivulla n. 1 700 kwh, koska se on tiheintä. Yhden kilowattitunnin tuottamiseen tarvitaan siis noin 240 g koivuhalkoa. Lämpöarvoon vaikuttaa myös puun kosteus. Vasta kaadetun puun kosteus on noin 50 % ja ylivuotisen puun noin 20 %, jopa tämän alle. Yhdestä pinokuutiometristä (= 1,63 heittokuutiometriä) sekapuuta saatava lämpömäärä on siis noin 1 500 kwh. Yksi kilowattitunti sähköenergiaa maksaa tällä hetkellä noin reilut 5 senttiä. Kun tähän päälle lisätään pakolliset sähköverot, perus- ja siirtomaksut niin yhden kilowattitunnin hinnaksi sähköä tulee siis noin 8 senttiä. 1 500 kilowattituntia sähkö maksaa siis noin 120 euroa. (1 500 kwh x 0,08 €). Polttopuun hinta vaihtelee melko paljon eri myyjien välillä. Lisäksi myyjien rahdista veloittama hinta vaihtelee todella paljon, mutta karkeasti voidaan sanoa että yksi pinokuutiometri sekahalko maksaa noin 50 € ja rahti 10 €, eli yhteensä 60 €. Säästät tällöin noin 60 € jokaista pinokuutiometriä kohti, jonka poltat takassa. Kevyen polttoöljyn energiasisältö on on 10 kwh litra. Saadaksesi 1 500 kwh energiaa, joutuisit siis polttamaan 150 litraa öljyä. Koska litra kevyttä polttoöljyä maksaa noin 60 senttiä niin 150 litran hinnaksi tulee 90 euroa. Myös öljy on siis polttopuuta kalliimpaa. Säästösi on vielä suurempi, mikäli lämmität takkaasi aamulla, jolloin se luovuttaa lämpöä päivällä, jolloin sähkö on kalliimpaa kuin yöllä. Lisäsäästöä saat lämmität ruokasi takassa samoilla puilla, esim. paistamalla makkarat.

Muista nuohous

Muista tulisijasi ja savupiipun säännöllinen nuohous. Tämä koskee erityisesti omakotiasukkaita sekä kesämökkiläisiä, sillä taloyhtiöissä yleensä hallitus ja isännöitsijä huolehtivat nuohoojan tilauksesta. Sisäministeriön vahvistaman nuohousasetuksen mukaan tulisijat (paitsi avotakka) on nuohottavat vakituisissa asunnoissa vuoden välein ja vapaa-ajan ei vakinaisissa asuinnoissa kolmen vuoden välein. Nouhous parantaan tulisijasi paloturvallisuutta, sillä savusta kovassa käytöstä pikeentynyt ja nokeentunut hormi saattaa syttyä nokipaloksi. Nuohouksen rahallinen hyöty tulee siitä että se parantaa tulisijan vetoa, jolloin puun polttaminen energiatehokkuus paranee. Saat puistasi myös enemmän lämpöä, sillä hormin sisäpinnalle pinnoittunut noki on erittäin tehokas eriste. Yhden millimetrin kerros nokea piipun sisäseinällä laskee polttopuusta saatavaa kotisi lämpöä kymmenyksellä. Säännöllinen nuohous auttaa myös hormia kestämään pidempään, koska noki ja savukaasut hormin seinissä rapauttavat sitä nopeammin. Lisäksi savukaasu- ja pienhiukkaspäästöt asuinalueellasi vähenevät. Mikäli nuohouksen laiminlyönnistä aiheutuu tulipalo, vakuutusyhtiöt voivat alentaa tulipalosta maksettavaa korvausta.

Sytytä oikein

Sytytä takkasi päältä. Tällöin kuumentuneista puista ylöspäin erittyvät kaasut leimahtavat palamaan kohdatessaan polttopuiden yläpuolella olevan kuuman liekin. Tällöin saat hyödynnettyä suuremman osan polttopuun energiasta. Mikäli sytytät takkaa alhaalta päin, niin suurempi osa kaasuista karkaa piippuun palamattomina, jolloin hiukkaspäästöt ovat suuremmat. Lisäksi piippusi nokeentuu enemmän. Koska alhaalta sytyttäessä osa palokaasuista karkaa siis palamatta piippuun, saat myös vähemmän vastinetta polttopuillesi.

Tyhjennä tuhkat

Tyhjennä palaneet tuhkat takan pesästä säännöllisen useasti. Tällöin puut palavat puhtaammin kun arinassa oleva tuhka ei estä puhtaaseen palamiseen tarvittavaa riittävää hapen määrää. Tämä koskee tavallisen takan lisäksi myös pellettilämmitystakkaa. Ole varovainen poistetun tuhkan kanssa ettei mahdollisesti kuuma tuhka sytytä mitään palamaan.