Tarkista polttopuupinojen suojaukset

Tarkista polttopuupinojen suojaukset ainakin syksyllä ennen talvea, mikäli säilytät niitä ulkona. Näin arvokkaat polttopuusi eivät pääse kastumaan ja lahoamaan syksyn ja talven aikana. Vanhan, ei-vedenpitävän peitteen voi jättää pinon päälle suojaamaan uutta peitettä teräviltä puilta, näin uusi peite kestää pidempään ehjänä.

Lukijan vinkki

Kanna polttopuut ämpärissä

Kanna polttopuut sisään isossa ämpärissä, esim. rakennussankossa. Näin et tiputa roskia lattialle juuri ollenkaan, toisin kuten perinteisessä halkotelineessä joka on roskaava. Jos haet puita esim. liiteristä, puut kuivuvat ja lämpiävät ihan yhtä hyvin myös ämpärissä. Sankossa säilyy mainiosti myös tuohet ym. sytykkeet. Näin säästyt turhalta siivoamiselta.

Kuivaa polttopuut

Kuivaa kaikki takkaan ja leivinuuniin menevä polttopuu kunnolla. Näin saat samasta puusta enemmän lämpöä. Märkää puuta ei kannata polttaa, koska kuivan puun palaminen on tehokkaampaa, päästöt ovat pienemmät ja lämmitysteho suurempi kuin kostean puun. Kun poltat märkää puuta niin palamisesta syntyvästä energiasta paljon suurempi osa menee vesihöyryn haihduttamiseen. Puu palaa myös epäpuhtaammin pienemmässä lämpötilassa, jolloin mm. hiukkaspäästöjä syntyy enemmän. Kuivan puun tunnistaa siitä, että klapit helähtävät, kun niitä lyödään yhteen.

Polta puuta

Polta polttopuuta niin paljon kuin mahdollista. Polttopuun lämpöarvo on noin 1 200 kwh – 1 700 kwh pinokuutiometri puulajista ja kosteudesta riippuen. Kotimaisista puulajeista suurin lämpöarvo on koivulla n. 1 700 kwh, koska se on tiheintä. Yhden kilowattitunnin tuottamiseen tarvitaan siis noin 240 g koivuhalkoa. Lämpöarvoon vaikuttaa myös puun kosteus. Vasta kaadetun puun kosteus on noin 50 % ja ylivuotisen puun noin 20 %, jopa tämän alle. Yhdestä pinokuutiometristä (= 1,63 heittokuutiometriä) sekapuuta saatava lämpömäärä on siis noin 1 500 kwh. Yksi kilowattitunti sähköenergiaa maksaa tällä hetkellä noin reilut 5 senttiä. Kun tähän päälle lisätään pakolliset sähköverot, perus- ja siirtomaksut niin yhden kilowattitunnin hinnaksi sähköä tulee siis noin 8 senttiä. 1 500 kilowattituntia sähkö maksaa siis noin 120 euroa. (1 500 kwh x 0,08 €). Polttopuun hinta vaihtelee melko paljon eri myyjien välillä. Lisäksi myyjien rahdista veloittama hinta vaihtelee todella paljon, mutta karkeasti voidaan sanoa että yksi pinokuutiometri sekahalko maksaa noin 50 € ja rahti 10 €, eli yhteensä 60 €. Säästät tällöin noin 60 € jokaista pinokuutiometriä kohti, jonka poltat takassa. Kevyen polttoöljyn energiasisältö on on 10 kwh litra. Saadaksesi 1 500 kwh energiaa, joutuisit siis polttamaan 150 litraa öljyä. Koska litra kevyttä polttoöljyä maksaa noin 60 senttiä niin 150 litran hinnaksi tulee 90 euroa. Myös öljy on siis polttopuuta kalliimpaa. Säästösi on vielä suurempi, mikäli lämmität takkaasi aamulla, jolloin se luovuttaa lämpöä päivällä, jolloin sähkö on kalliimpaa kuin yöllä. Lisäsäästöä saat lämmität ruokasi takassa samoilla puilla, esim. paistamalla makkarat.

Polttopuut sisälle

Tuo talvella takassa poltettavat polttopuut ulkoa sisälle ainakin vuorokausi ennen polttoa. Tämä siksi että kylmiin polttopuihin tiivistyy kosteutta. Ilmiö on sama kuin silloin kun kesähelteillä kylmää limonadia juodessasi juomalasi kastuu myös ulko- ja alapuolelta. Tämä johtuu siitä että kylmä juomalasi jäähdyttää sen läheiset ilmamolekyylit. Jäähtynyt ilma ei pysty sisältämään niin paljon kosteutta kuin lämmin ilma pystyi.

Joulukuusesta energiaa

Sahaa joulun jälkeen joulukuusen runko klapeiksi ja polta ne takassa…tai anna klapit jollekin tutulle takan omistajalle.

Lukijan vinkki