Lentokonebongaus

Halpa ajanviete lasten kanssa on mennä lentoaseman lähelle katsomaan laskeutuvia lentokoneita. Myös aikuiset voivat jalostaa tätä lentokoneiden spottaamista pidemmälle. Harrastuksessa pidemmälle edistyneetkin tarvitsevat ainoastaan kynän ja lehtiön ja digikameran, joilla voit pitää kirjaa niiden koneiden rekistereistä ja tyypeistä, jotka olet nähnyt. Kokeneemmilla harrastajilla on mukana myös skanneri, joilla pystyy kuulemaan koneiden ja lennonjohdon keskustelut ja suuntaamaan tarvittaessa oikean kiitoradan äärelle.

Luottokorttien uusiokäyttöä

Vanhaksi menneitä käytettyjä  pankki- ja  luottokortteja voi uusiokäyttää lautapeleissä, kuten monopolissa ja Afrikan tähdessä, leikkirahana vaikkapa hukkaan menneiden leikkirahojen tilalla. Voitte esimerkiksi sopia että eri väriset luottokortit ovat eri arvoisia tai minkä värinen luottokortti tahansa on esimerkiksi 10 000 euron arvoinen. Sääntöjä voi tietenkin muokata myös siten, että luottokortilla saa luottoa pelin pankista.

Ilmaiseksi eduskuntaan

Ilmainen ja mielenkiintoinen harrastus on politiikka. Esimerkiksi oman kaupungin- tai kunnanvaltuustosi kokoukset ovat yleensä julkisia ja näitä kokouksia saa mennä ilmaiseksi valtuustosaliin seuraamaan. Ilmainen nähtävyys on myös Suomen eduskunta. Yleisö voi seurata kaikkia täysistuntoja ilmaiseksi yleisölehteriltä. Eduskuntaan voi päästä vierailemaan ilmaiseksi myös arkisin virastoaikana pienessä ryhmässä varaamalla ajan etukäteen. Vierailu on mahdollista myös EU:n instituutioissa mm. Brysselissä ja Strasbourgissa. Harrastusta voi jatkaa pidemmälle esimerkiksi alkamalla itse kunnallisvaaliehdokkaaksi omassa kunnassasi.

Myös muihin yhteiskunnalle tärkeisiin organisaatioihin pääsee yleensä tutustumaan ilmaiseksi. Esim. käräjäoikeuksien oikeuskäsittelyjä pääsevät myös vieraat kuuntelemaan. Monesti esim. seksuaalirikoksia käsitellään suljetuin ovin yksityisyyden suojaamiseksi, mutta muut jutut ovat yleensä avoimia. Varsinkin suuremmilla paikkakunnilla käräjäoikeuksissa käsitellään  samanaikaisesti monia juttuja. Näistä voit valita ne, jotka sinua kiinnostavat eniten.

Koiran kanssa ongelle

Jos koirasi tykkää kalasta, lähde sen kanssa kesällä ongelle, talvella pilkille, voitte saada molemmille ruuat halvalla ja ekologisesti ja samalla tulee ulkoiltua. Myös tutuilta kalastajilta voi pyytää ”roskakalaa” koirille, koira ei välitä vaikka kupissa on särkeä eikä lohta.

Huomioi kuitenkin, että raaka makean veden kala on koirille haitallista niissä esiintyvien sisäloisien takia. Raaka makean veden kala tulee siis kypsentää ennen koirille antamista. Suolaisen veden kalat voi antaa huoletta.

Lukijan vinkki

Lue teatteriarvostelut

Lue teatteriarvostelut, joissa kappaleen juoni on jossain määrin kerrottu, jo etukäteen, ennen kuin menet katsomaan kappaletta. Näin tiedät, onko se sinun "juttusi" vai maksatko turhaan kappaleesta, joka vain pitkästyttää. Median ylistys ei aina lyö yksiin oman makusi kanssa.

Lukijan vinkki

Kierrelkää lasten kanssa kaupunkia bussilla

Niin ikään halpa ajanviete lasten kanssa on ostaa vaikka linja-autolippu päiväksi ja lähteä kiertelemään kaupunkia bussilla, metrolla tai raitiovaunulla. Elämys on suuri varsinkin sellaisille lapsille, jotka ovat tottuneet kulkemaan kaikkialle yksityisautolla vanhempiensa kyydissä.

Halpaa ajanvietettä lapsille on hyppynarun hyppely

Halpaa ja liikkunnallista ajanvietettä lapsille on hyppynarun hyppely. Tämä sopii toki hyväksi liikuntamuodoksi myös aikuisille, sillä tässäkin lajissa voi koko ajan kehittää itseään. Hyppynarulla hyppimisen vaikeusastetta voi lisätä erilaisilla hyppytekniikoilla, nopeuksilla, pyörimissuunnilla, tyyleillä tai vaikkapa kasvattamalla hyppynarujen määrää. Näissä voivat niin lapset kuin aikuisetkin kisailla keskenään. Suomen Voimisteluliiton VoimisteluWikissä on laaja valikoilma hyppynarutekniikoita. Tässä seuraavassa linkissä esim. mallia siitä kuinka narua hypitään ristiin.

http://voimisteluwiki.svoli.fi/wiki/index.php?article=892

Lisätietoja:

Laske pulkkamäkeä

Ilmainen harrastus niin lapsille kuin lapsenmielisille on pulkkamäen lasku. Mikäli aikuisilla ei ole pulkkaa niin voitte käyttää mäenlaskuun esim. vanhaa muovikassia.

Hyödynnä promootiotarjoukset museoihin yms

Hyödynnä promootiotarjoukset museoihin yms. Käy ennen vierailua museon webbisivuilla ja katso onko haluamaasi museoon millaisia tarjouksia. Esim. Helsingissä nykytaiteenmuseo Kiasmaan on kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona vapaa pääsy klo 17-20. Oulun taidemuseoon ja Pohjois-Pohjanmaan museoon on joka perjantai vapaa pääsy.

Nauti amatööritason urheilusta ja -kulttuurista

Nauti amatööritason urheilusta ja -kulttuurista. Jos pidät jääkiekosta käy joskus katsomassa alemman sarjatason ottelu. Pääsyliput alemman sarjatason otteluihin ovat usein huomattavasti matalammat kuin esim.jääkiekon SM-liigassa. Yrittämistä ja jännittäviä tilanteita voi kuitenkin olla jopa ammattilaissarjaa enemmän. Sama juttu esim. teatterissa. Kokeile joskus harrastajateatteria ammattilaisteatterin sijaan. Urheilussa kannattaa lisäksi suosia naisten otteluja. Yleensä naisten pääsarjatason otteluihin jos järkiään pienemmät sisäänpääsymaksut kuin miesten vastaaviin otteluihin vaikka joukkueessa pelaisi ihan maailman huippuja.