Matkalippujen jälleenmyynnistä

Nykyään on tavallista myydä esim. Facebookin ryhmissä tai netin myyntipalstoilla matkalippuja esim. Onnibussiin tai VR:lle. Mikäli varaat hyvissä ajoin ennen matkaasi kaiken varalta edullisen lipun, mutta et ole 100% varma, että voit käyttää  lipun see seuraavasti:

Tarkasta onko hinta sama jos ostat lipun pidemmälle matkalle suurempaan kaupunkiin..ja osta lippu pidemmälle matkalle. Esim. Onnibussin Pulkkila-Helsinki matkalippua voi olla huomattavasti vaikeampi saada kaupaksi kuin hieman pidempää Oulu-Helsinki väliä.

Vinkki lapsiperheille: Bussilla ilmaiseksi

Monissa kaupungeissa paikallisliikenteessä voi matkustaa yksi aikuinen (= rattaiden työntäjä) ilmaiseksi lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa. Jos asut kauempana keskustasta, voit kätevästi käydä isommassa (=edullisemmassa) kaupassa ostoksilla esim. päiväsaikaan puolisosi ollessa töissä. Tai sitten voit tutustua kotikaupunkisi oudompiin nurkkiin ilmaiseksi bussikyydin avulla, kunhan vain selvittää etukäteen kuinka sieltä sitten pääsee pois. Päivällä bussiin mahtuu paremmin kuin aamu- tai iltapäiväruuhkan aikoina. Näin säästät rahaa ja pääset liikkumaan ilmaiseksi. Oman kaupungin käytäntö kannattaa selvittää etukäteen ennen ensimmäistä matkaa. Jos omia muksuja ei ole, niin aina voi ”lainata” vaikkapa kummilapsiaan.

Lukijan vinkki

Halvin yhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Selvitä etukäteen halvin yhteys lentokentältä kaupunkiin. Esimerkiksi Helsingistä liikennöivä lentokenttäbussi maksaa 6,20 €. Halvemmalla Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee bussilla 615 ja maksaa 4,5 €. Halvimmalla lentoasemalle pääsee Tikkurilasta bussilla numero 61, joka maksaa 2,70 €.

Käytä joukkoliikenteen sarjalippua

Joukkoliikenteen sarjalippu tai ladattava arvokortti kannattaa ostaa, vaikka käyttäisi joukkoliikennettä vain satunnaisesti. Ota selville lipun voimassaoloaika, ja jos ehdit käyttää lipun ko. ajassa, niin matkustat paljon halvemmalla kuin irtolipuilla.

Lukijan vinkki

Takaisin samalla lipulla

Linja-autossa kertalippu on useissa kaupungeissa voimassa siten että sillä saa tietyn ajan (esim. 1 tunti) kuluessa vaihtaa bussia vapaasti. Jos sinulla on vain jokin lyhyt asia mikä pitää toimittaa toisen kunnan puolella, paina mieleen kellonaika jolloin leimasit lipun ensimmäisen kerran.Yritä ehtiä paluubussiin vaihtoajan puitteissa niin et joudu ostamaan erillistä paluulippua (tai käyttämään arvokorttia uudestaan) ja säästät seutulipun hinnan.

Lukijan vinkki

Selvitä joukkoliikenteen hinnoitteluperusteet

Selvitä joukkoliikenteessä hinnoitteluperusteet. Monissa kaupungeissa mm. Suomessakin on vyöhykkeeseen tai matkan pituuteen perustuvat taksat. Jos asut hintavyöhykkeen rajalla voit ehkä säästää kuukaudessa kymmeniä euroja jäämällä yhtä pysäkkiä aikaisemmin pois bussista ja kävelemällä loppumatkan.

Käy etukäteen liikennevälineiden verkkosivustoilla

Ennen lomaa tutustu myös etukäteen liikennevälineiden verkkosivustoihin (vr.fi, finnair.fi, blue1.fi, matkahuolto.fi, eb.fi, fc.fi). Siellä löydät usein parhaat tarjoukset helposti. Esimerkiksi Oulussa asuva ylläpitäjä on usein hyödyntänyt VR:n laiva/juna-tarjousta, jossa saa junaliput puoleen hintaan kun on ostanut laivamatkan tarjouksen voimassaoloajalle. Tuolloin Tallink Siljan (Tallink, Silja Line ja Tallink Supertfast) ja Viking Linen laivamatkoihin liittyvistä junamatkoista saat 50 %:n laivajuna-alennuksen. Matkahuollolla ja busseilla on paljon muitakin erikoishintaisia lippuja. Ylläpitäjä matkusti 15.10.2010 pikavuorobussilla Kokkolasta Ouluun (200km) sopimushinnalla 28,50 kun matkahuollon taksahinnaston mukainen normaali hinta melkein 200 km matkalle olisi ollut 34,60. Matkahuollon on kannattavaa tehdä tämmöisiä tarjouksia muillekin sellaisille väleille, joilla juna liikkuu, sillä ellei bussilippu olisi junalippua halvempi matkustajat valitsisivat yleensä junan, koska siinä on mukavampi matkustaa ja se on linja-autoa nopeampi.

Hyödynnä hotellin ilmainen lentokenttäkuljetus

Hyödynnä hotellin ilmainen lentokenttäkuljetus (englanniksi shuttle service). Ota selvää hotellia varatessasi ja hotelliin mennessäsi onko sinne ilmaista bussikuljetusta lentokentältä ja myös aikanaan takaisin lentokentälle. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalta on ilmainen bussikuljetus lähimpiin hotellleihin (mm. Cumulus Airport, Rantasipi Airport, Holiday Inn Helsinki-Vantaa) 20 minuutin välein oikeastaan kellon ympäri. http://www.cumulus.fi/hotellit/airport/ajankohtaista/fi_FI/aikataulut/_files/83272992462537914/default/Lentokentt%C3%A4kuljetuksen%20aikataulut.pdf Myös esim. Best Western Hotel Pilotista ja Airport Hotel Bonus Inn:istä on ilmaiset bussikuljetukset Majoittuvat asiakkaat voivat varata nämä myös etukäteen.

Lisätietoja:

Reippaasti pois bussin kyydistä

Jos olet jäämässä linja-auton kyydistä, katso kaikki tavarasi valmiiksi hyvissä ajoin ja siirry nopeasti pois autosta. Ymmärrän hyvin, että mm. vanhukset eivät voi esim. liikkua oven lähelle liikkuvassa autossa. Mutta monesti linja-autossa näkee ihan terveitä aikuisia, jotka vasta linja-auton ollessa jo pysäkillä alkavat pakata tavaroitaan kassiin. Turha vetkuttelu aiheuttaa tietenkin turhaa tyhjäkäyntiä, joka näkyy bussin aikataulussa pysymisessä ja viiveellä myös lippujen hinnoissa.

Yöbussilla halvemmalla

Iltasanomissa olleen jutun mukaan Helsingin yöbusseissa voi matkustaa normaalilla taksalla esimerksi tilaamalla etukäteen tekstiviestilipun saapuvaksi kello 1:59, ennen kello 2:00 voimaan astuvaa tuplasti kalliimpaa yötaksaa. Lippu on voimassa tunnin tämän jälkeen, joten sillä ehtii vielä hyvin kahden jälkeen lähteviin busseihin. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/hs-talla-kikalla-matkustat-puolet-halvemmalla-bussissa/art-1288450582670.html

Lisätietoja: