Matkalippujen jälleenmyynnistä

Nykyään on tavallista myydä esim. Facebookin ryhmissä tai netin myyntipalstoilla matkalippuja esim. Onnibussiin tai VR:lle. Mikäli varaat hyvissä ajoin ennen matkaasi kaiken varalta edullisen lipun, mutta et ole 100% varma, että voit käyttää  lipun see seuraavasti:

Tarkasta onko hinta sama jos ostat lipun pidemmälle matkalle suurempaan kaupunkiin..ja osta lippu pidemmälle matkalle. Esim. Onnibussin Pulkkila-Helsinki matkalippua voi olla huomattavasti vaikeampi saada kaupaksi kuin hieman pidempää Oulu-Helsinki väliä.

Aikaa säästävä sovellus junamatkustajille

Ajansäästövinkki. Älypuhelimien mukana ovat yleistyneet erilaiset kännykään ladattavat sovellukset. Olen viime aikoina yrittänyt löytää sellaisia sovelluksia, jotka ihan oikeasta säästävät aikaa tai rahaa. Yksi parhaista aikaa säästävistä on VR:n ilmainen Junat kartalla. Junat kartalla -sovelluksella näet kartalla, missä mikin juna on parhaillaan kulussa. Palvelu kertoo myös junan nopeuden ja sen että paljonko juna on ollut myöhässä aikataulustaan eri asemilla. Tästä palvelusta on todella kätevä katsoa onko oma juna aikataulussa, ettei tarvitse mennä turhan aikaisin asemalle, jos juna on myöhässä.

Junat kartalla -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi esim. täältä http://www.vr.fi/fi/index/palvelut/mobiilipalvelut/junat_kartalla_mobiili.html

Mikäli et omista älypuhelinta niin samaa sovellusta voi käyttää ilmaiseksi myös netissä VR:n verkkosivuilla http://www.vr.fi/fi/index/aikataulut/junatkartalla.html

VR:n extra-luokalla säästöä

Voit säästää VR:n junissa lyhyillä matkoilla, mikäli olet kahvinhimoinen opiskelija. VR:n Avecran ylläpitämissä ravintolavaunuissa kahvikuppi maksaa (lokakuussa 2012) 2,30 €. http://www.avecra.fi/ravintolavaunut/tuotevalikoima/ .Mikäli joka tapauksessa ostaisit matkasi aikana kahvin ravintolavaunusta, voit säästää hieman varaamalla paikkasi VR:n extra-luokasta, sillä extra-luokan hintaan kuuluu kahvia, teetä ja pientä purtavaa. Esimerkiksi junamatka Kokkolasta Pännäisiin maksaa opiskelijalle normaalisssa perusluokassa 3,78 ja extra-luokassa 5,11. Mikäli joisit normaaliluokassa kupin kahvia, maksaisi matka ja kahvikuppi siis 2,30 € + 3,78 + = 6,08 €. Koska extra-luokassa kahvi on ilmainen, säästät tällä matkalla 0,97 €.

Lisätietoja:

Selvitä joukkoliikenteen hinnoitteluperusteet

Selvitä joukkoliikenteessä hinnoitteluperusteet. Monissa kaupungeissa mm. Suomessakin on vyöhykkeeseen tai matkan pituuteen perustuvat taksat. Jos asut hintavyöhykkeen rajalla voit ehkä säästää kuukaudessa kymmeniä euroja jäämällä yhtä pysäkkiä aikaisemmin pois bussista ja kävelemällä loppumatkan.

Lippu edullisesti junamaatista

Junalla matkustaminen, ostaessasi aseman junamaatista lipun se on 0,50€ halvempi kuin tiskiltä. Jos matkustat paljon tiettyä yhteysväliä, osta sarjalippu, esim. osta 10 kpl sarjalippu, saat kaupantekijäisenä 11 matkan. Jos sinulla on etukortteja, esim. opiskelija- tai eläkeläis, muista näyttää niitä. saat tuolloin liput puoleen hintaan.

Lukijan vinkki

Junassa leipä on kallista

Lukijan vinkki. Junassa matkustaessani minulla on aina mielessä mummoni vanha sanonta ”junassa on leipä kallista”, eli junamatkalle lähtiessäni teen eväsleivät mukaan.

Lukijan vinkki

Käy etukäteen liikennevälineiden verkkosivustoilla

Ennen lomaa tutustu myös etukäteen liikennevälineiden verkkosivustoihin (vr.fi, finnair.fi, blue1.fi, matkahuolto.fi, eb.fi, fc.fi). Siellä löydät usein parhaat tarjoukset helposti. Esimerkiksi Oulussa asuva ylläpitäjä on usein hyödyntänyt VR:n laiva/juna-tarjousta, jossa saa junaliput puoleen hintaan kun on ostanut laivamatkan tarjouksen voimassaoloajalle. Tuolloin Tallink Siljan (Tallink, Silja Line ja Tallink Supertfast) ja Viking Linen laivamatkoihin liittyvistä junamatkoista saat 50 %:n laivajuna-alennuksen. Matkahuollolla ja busseilla on paljon muitakin erikoishintaisia lippuja. Ylläpitäjä matkusti 15.10.2010 pikavuorobussilla Kokkolasta Ouluun (200km) sopimushinnalla 28,50 kun matkahuollon taksahinnaston mukainen normaali hinta melkein 200 km matkalle olisi ollut 34,60. Matkahuollon on kannattavaa tehdä tämmöisiä tarjouksia muillekin sellaisille väleille, joilla juna liikkuu, sillä ellei bussilippu olisi junalippua halvempi matkustajat valitsisivat yleensä junan, koska siinä on mukavampi matkustaa ja se on linja-autoa nopeampi.

Tavallinen juna Pendolinon ja Intercityn sijaan

Pyri käyttämään tavallisia junia Pendolino ja Intercity -junien sijasta. Esimerkiksi junamatka Tampereelta Helsinkiin maksaa Pendolino-junassa 36,50 €, Intercity-junassa 30,99 €, Pikajunassa 28,07 ja lähijunassa 24,22 €. R-Lähijunalla matka kestää noin 2 tuntia ja 4 minuuttia. Pendolino-junalla matka taittuu ajassa 1:28 ja intercity-junalla ajassa 1:45. Kuitenkin 12,3 euron säästö on aika hyvin vain 36 minuuttia hitaammasta matkasta.

Tarkista ikärajat

Ostaessasi matkalippuja sekä pääsylippuja nähtävyyksiin yms. tarkista ikärajat. Ikärajat eivät ole välttämättä ollenkaan samoja kuin Suomessa. Esim. Ruotsin rautateillä jopa 25-vuotias matkustaa nuorisohinnalla.

Matkusta yöllä

Matkusta yöllä. Matkustaessasi yöllä säästät majoituskuluissa, sillä makuu/lepovaunupaikka (couchette) tulee yleensä edullisemmaksi kuin hotelli/hostelli yöpyminen. Monin paikoin, myös Suomessa, yöjunat ovat myös lyhyillä matkoilla halvempia, sillä öisin ajetaan useinmiten tavallisella kalustolla pendolinojen ja intercity-junien sijaan.