Vinkkejä pyörävarkauksien torjuntaan

Ota satula irti ja mukaan (reppuun tms.) kun käyt kaupassa. Toki kannattaa lisäksi lukita normaalisti. Kiinnostavuus alenee.

Toinen konsti voisi olla risa tai saastaisen näköiseksi tehty penkinpäällinen satulaan ostosten ajaksi.

 

Lukijan vinkki

Laukkuvarkaiden varalle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruuhkassa esimerkiksi markkinoilla tai täydessä linja-autossa taskuvarkaalla on helppo tehtävä avata reppusi vetoketju ja varastaa sieltä tavaraasi. Hyvä vinkki hidastaa varkaan toimintaa on napsauttaa vetoketjut yhteen alla olevan kuvan mukaisesti. Näin vetoketjujen avaaminen ei käykään ihan käden käänteessä, rosvoltakaan.

 

reppu

Nopeuta kirjautumistasi

Meneekö sinulla paljonkin aikaa siihen, että etsit vihkosta eri verkkopalveluiden salasanoja? tai sitten siihen että tilaat uusia salasanoja hukkaan menneiden tilalle? Myös kunnollisten salasanojen kirjoittaminen vihkosta tietokoneelle vaatii yllättävän paljon aikaa, sillä nykyisin suositellaan ja monet sivustot vaativatkin, että salasanasi on riittävän vaikea arvata tai ratkoa hakkerointiohjelmalla.  Hyvä salasana on esimerkiksi ”H5!z//7ShHY”. Erikoisen huonoja salasanoja ovat mm. seuraavat ”qwerty”, ”salasana”, syntymäaikasi, nimesi tai vaikka vaimosi, miehesi, lapsesi tai koirasi nimet.

Ratkaisu tähän on salasanojen hallintoohjelmisto. Ehkä paras näistä on suomenkielinen internet-selaimiin asennetava LastPass-lisäosa, joka tallentaa eri verkkopalveluiden salasanat turvaan virtuaaliseen kassaholviin, jonne pääset  yhdellä salasanalla. Tämä nopeuttaa huomattavasti aikaasi, säästää samalla sähköä siltä ajalta, minkä tietokone olisi päällä kun etsit ja kirjoittelet salasanoja. Lisäksi tietoturvasi paranee, kun voit käyttää jokaisessa palvelussa turvallisempia salasanoja, kuin koirasi nimeä. LastPass on ilmainen käyttää tietokoneella. Maksullisia lisäosia on saatavilla mm. älypuhelinkäyttöä varten.

 

 

 

Lompakko poikittain taskuun

Jos sinun on jostain syystä pidettävä lompakkoa tavallisessa taskussa, niin mikäli  mahdollista säilytä lompakkoa vaakasuorassa. Tällöin näppäräsormisilla taskuvarkailla on huomattavasti vaikeampaa napata lompakkosi, koska tällöin lompakon yläreuna sijaitsee syvemmällä taskun pohjalla, jolloin siihen terttuminen on paljon vaikeampaa. Lisäksi poikittaisen lompakon pois vetäminen taskusta aiheuttaa paljon enemmän kitkaa kuin pystyssä olevan,  jolloin sen saaminen ulos parilla sormella on paljon vaikeampaa ja huomaat mahdolliset varkauden myös paremmin.

Opettele havaitsemaan rekisterinumerot

Opettele havainnoimaan (ja muistamaan) autojen rekisterinumerot , näin voit saada syyllisen nalkkiin. Esim. jos joku tunkee kolmion edeltä autosi kylkeen ja häipyy paikalta nopeasti, syyllisen saa paremmin kiinni rekisterinumeron perusteella kuin että kyseessä oli ”pieni punainen auto” tai ”keskikokoinen musta perheauto”. Vaikka et muistaisikaan koko rekisterinumeroa, niin jo muutamakin kirjain ja numero auttaa selvittämään syyllistä. Muuten voi koko kolaus mennä omaan piikkiin.

Lukijan vinkki

Huom! Oheinen kuva on kuvitusmateriaalia, eikä liity mitenkään autojen kolhimiseen tai kolaripaikalta pakenemiseen.

Merkitse tavarasi aurinkoenergialla

Merkitse omat tavarasi ilmaiseksi polttamalla niihin nimesi tai nimikirjaimesi suurennuslasilla. Näin omaisuuden merkitsemiseen ei kulu tippaakaan maalia tai tussia. Ole kuitenkin varovainen paloturvallisuuden kanssa ja varaa haravanvarsia arvokkaampia tavaroita merkitessäsi lähelle esim. sammutuspeite ja vettä. Suurennuslasilla voit toki polttaa myös suurempia kuvia ja merkintöjä. Tällöin voit tehdä esim. foliopaperista sapluunan. Voit esim. polttaa talosi portin pieleen talosi numeron.

Tennispallon kierrätystä

Tee vanhaan tennispalloon viilto siten, että viillät sen keskeltä halki suurinpiirtein puoleenväliin asti. Näin tennispallon toinen pää on irti toisistaan, mutta toinen pää vielä ehkä. Näin sinulla on hyvä säilytysrasia vaikkapa koruille ja sormuksille. Eivätkä rosvotkaan varmasti älyä etsiä korujasi vanhan tennispallon sisältä. Viiltämässäsi lovessa voit lisäksi toki säilyttää esim. tärkeitä papereita tai vaikkapa valokuvaa.

Pysäköi autosi tai polkupyöräsi jonkun tarkasti vartioidun rakennuksen kulmille

Pysäköi autosi tai polkupyöräsi jonkun tarkasti vartioidun rakennuksen esim. Rahapajan tai Yhdysvaltain tai Venäjän suurlähetystön kulmille niin saat sille ilmaisen vartioinnin. Kukaan ei uskalla varastaa polkupyörääsi paikasta, joka kuhisee turvakameroita ja vartijoita.

Mene mukaan vapaaehtoiseen aluevalvontaan.

Mene mukaan vapaaehtoiseen aluevalvontaan. Mikäli omalla asuinalueellasi ei tämmöistä ole voit perustaa sellaisen muutamien aktiivisten naapurien kanssa. Valvontaa eri tarvitse välttämättä olla joka ilta. Pelkkä kyltti aluevalvonnasta voi estää varkauksia.

Tyhjennä lompakko turhista korteista ennen matkaa

Kun lähdet matkalle, lompakko kannattaa tyhjentää ennen matkaa turhasta tavarasta (=korteista) mitä matkalla ei tarvita. Esim. kotikuntasi kirjastokortilla ei ole paljoa käyttöä esim. Keski-Euroopan lomamatkalla. Jos kirjastokortti on mukana lompakossa ja lompakko katoaa matkalla, tulee ko. kortin uusimisesta lisäharmia matkan jälkeen. KELA-kortti ym. tyyppiset kortit on syytä ottaa harkinnan mukaan matkalle.

Lukijan vinkki