Tuuleta viileimpään aikaan

Voit minimoida hellesäillä viilennyksen tarpeen tuulettamalla yöllä viileämpään aikaan. Mikäli avaat päivällä ikkunoita avaa ne varjon puolelta, jossa ilma on huomattavasti viileämpää kuin auringon puolella.

Folio ikkunaan

Hyvä ja erittäin tehokas sekä edullinen tapa säästää jäähdytyskuluissa helteellä on liimata tai teipata alumiinifoliopaperi ikkunaan. Kiiltävä alumiinifolio heijastaa auringonsäteet ja lämpösäteilyn peilin tavoin takaisin tulosuuntaan eikä päästä niitä taloosi. Ikkunoihin on myös saatavana auringonsuojakalvoja, mutta ne ovat kalliimpia ja sopivat paikkoihin, joissa tarvitaan pysyvämpää viilennystä, esim. yritysten kokoushuoneisiin.

Verhot kiinni päivällä

Kesäisin pidä kaihtimet ja verhot kiinni päivällä. Tämä estää tehokkaasti lämpösäteilyn pääsyn kotiisi, eikä lämpötila pääse sisällä nousemaan kovallakaan paisteella. Tällöin asuntoa ei myöskään tarvitse viilentää esim. koneellisesti.

Jätä takan pelti auki helteellä

Avaa kesähelteillä takan pelti ainakin yöllä viileimpään aikaan. Näin asuntoosi syntyy pieni läpiveto, joka viilentää ilman tehokkaasti.

Jäitä tuulettimelle

Mikäli viilennät asuntoasi pöytätuulettimella, voit tehostaa tuulettimen vaikutusta kasaamalla jääpaloja lautaselle kasaksi, joka sijoitetaan pöytätuulettimen eteen. Tällöin jäiden viilentävä vaikutus leviää nopeammin asuntoosi, eikä tuuletinta tarvitse huudattaa niin paljoa.

Löysät vaatteet

Käytä helteellä löysempiä vaatteita kireiden ja ihonmyötäisten sijasta, sillä ne tuntuvat viileämmiltä. Löysien vaatteiden ja ihon väliin mahtuu enemmän viilentävää ilmaa. Myös tuuli ja pöytätuulettimen puhallus pääsevät paremmin ihokosketukseen löysempiä vaatteita käytettäessä.

Tuntemukset ovat osin psykologisia

Ihmisen aistit ja tuntemukset ovat osin myös psykologisia. Tämän johdosta voit tuntea itsesi viileämmäksi katselemalla internetin youtubesta videoita lumilautailusta, jääkarhuista, pingviineistä tai muista talvisista askareista. Vastaavasti videot saunomisesta tai Saharan aavikolta voi saada sinut tuntemaan olosi kuumemmalta.

Lämmin voi viilentää

Kesähelteillä kannattaa käydä lämpimässä/kuumassa suihkussa viileän suihkun sijaan. Kun tulet suihkusta, ilma tuntuu ihollasi viileämmältä.

Lukijan vinkki

Kaihtimet ja markiisit

Voit säästää kesällä jäähdytys- ja tuuletuskuluissa mm. erilaisilla markiiseilla ja kaihtimilla. Näitä on lukuisia erilaisia. Lisätietoa mm. Aurinkosuojaus ry:n sivuilla.

Lisätietoja:

Syö kevyesti

Mikäli haluat helteellä viilennystä niin syö kevyesti ja vältä raskaita aterioita. Tällöin olosi tuntuu kuumassa virkeämmältä ja vähemmän tukalalta.