Löysät vaatteet

Käytä helteellä löysempiä vaatteita kireiden ja ihonmyötäisten sijasta, sillä ne tuntuvat viileämmiltä. Löysien vaatteiden ja ihon väliin mahtuu enemmän viilentävää ilmaa. Myös tuuli ja pöytätuulettimen puhallus pääsevät paremmin ihokosketukseen löysempiä vaatteita käytettäessä.

Tuntemukset ovat osin psykologisia

Ihmisen aistit ja tuntemukset ovat osin myös psykologisia. Tämän johdosta voit tuntea itsesi viileämmäksi katselemalla internetin youtubesta videoita lumilautailusta, jääkarhuista, pingviineistä tai muista talvisista askareista. Vastaavasti videot saunomisesta tai Saharan aavikolta voi saada sinut tuntemaan olosi kuumemmalta.

Lämmin voi viilentää

Kesähelteillä kannattaa käydä lämpimässä/kuumassa suihkussa viileän suihkun sijaan. Kun tulet suihkusta, ilma tuntuu ihollasi viileämmältä.

Lukijan vinkki

Kaihtimet ja markiisit

Voit säästää kesällä jäähdytys- ja tuuletuskuluissa mm. erilaisilla markiiseilla ja kaihtimilla. Näitä on lukuisia erilaisia. Lisätietoa mm. Aurinkosuojaus ry:n sivuilla.

Lisätietoja:

Syö kevyesti

Mikäli haluat helteellä viilennystä niin syö kevyesti ja vältä raskaita aterioita. Tällöin olosi tuntuu kuumassa virkeämmältä ja vähemmän tukalalta.

Pyjama pakkaseen

Mikäli sinulla on vaikeaa saada helteellä unta, pakasta vuodevaatteet ja/tai pyjama. Laita nämä muovipussissa pakastimeen vähäksi aikaa. (n. 10 minuuttia riittää). Kun puet ne jäähdytetyn pyjaman päällesi ehdit todennäköisesti nukahtaa ennen kuin alat taas kärsiä kuumuudesta.

Viileä kauppa

Jos kärsit kuumuudesta. Ajoita kauppaostokset päivän kuumimpaan aikaan. Kaupoissa on viileää, koska pakastealtaat viilentävät tehokkaasti myös ilmaa. Saat ilmaista viilennystä.

Verhojen väri

Käytä talvella tummia verhoja ja kesällä vaaleita verhoja. Tumma väri imee lämpöä itseensä ja valkoinen heijastaa sitä pois.

Suihkepullo viilentää

Hyvä keino viilentää tukalaa oloa kesäkuumalla on suihkutella itseä vedellä täytetyllä suihkepullolla. Tämä niksi säästää myös vettä, sillä yksi suihkepullollinen riittää vaikka useaksi päiväksi.

Raskaat työt illalla

Jos kodissasi on kesällä kuuma siirrä mahdollisuuksiesi mukaan kaikki lämpöä ja kosteutta aiheuttavat kotityöt illaksi tai yöksi. Paljon lämpöä tuottavat mm. ruoanlaitto, pyykin- ja astioiden pesu sekä tietokoneet. Tekemällä nämä askareet illalla voit säästää jäähdytys, tuuletus ja ilmastointikuluissa. Ruoanlaittoa voi toki siirtää kuumalla myös ulos, ja vaikka grillata ulkona.