Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Huuhtele käsisuihkulla

Pikkutarpeet voi huuhdella (/laimentaa hajuttomiksi) suihkuttamalla käsisuihkulla kylmää vettä WC-pönttöön tarvittava määrä. Vaikka pöntössäsi olisi kaksitoiminen huuhtelu, esim. 5 ja 3 l., voi käsisuihkulla suihkuttamalla alittaa jopa tämän pienemmän huuhtelun kuluttaman vesimäärän. Jos käsisuihku työntää vettä esim. litran 10:ssä sekunnissa (tämän voi mitata), voi käsisuihkulla periaatteessa suihkuttaa puoli minuuttia vettä vessanpönttöön ennenkuin käytetty vesimäärää on sama kuin pienemmän huuhtelun. Jos vaikkapa 20 s. riittää, säästät litran vettä joka kerta. Myös WC-harja kannattaa puhdistaa käsisuihkulla, tosin irtiharjattu lika jää helposti lillumaan mutkan vesiosaan mutta se lähtee seuraavan kerran täystyhjennyksessä. Näin voit edelleen vähentää vedenkulutusta omassa taloudessasi, etenkin jos asut vesimittarin takana.

Lukijan vinkki

Käydä mukia kun peset hampaita

Käytä hampaidenpesun yhteydessä mukia, jossa kastelet hammasharjan. Säästyy vettä kun sitä kuluu vain mukillinen.

Terässaippua

Käytä terässaippuaa. Käyttämällä terässaippuaa mm. kalan ja sipulin hajun poistoon käsistäsi säästät tavallista saippuaa. Terässaippuan vaikutus perustuu siihen, että sen hankaaminen käsissäsi oleviin lika- ja rasvamolekyyleihin aiheuttaa niihin negatiivisen varauksen. Kun tämän jälkeen laitat kätesi vesihanan alle, niin vedestä peräisin oleva positiivinen varaus neutraloi hajut.

Kansi kiinni ja huuhtelu aamulla

Lukijan vinkki. Jos yöllä tulee käytyä WC:ssä nestemäisen hädän merkeissä, laita kansi päälle ja huuhtele vasta aamulla uudelleen käydessäsi, näin säästät hieman puhdasta vettä eivätkä herkkäuniset naapuritkaan häiriinny kerrostalossa.

Lukijan vinkki

Säästöporesuutin

Vaihda suihkuihin ja hanoihin säästöporesuuttimet. Näiden toimintaidea perustuu siihen, että vettä kuluu vähemmän koska virtaama pienenee. Koska vesi kuitenkin tulee kovemmalla paineella ja siihen sekoitetaan suuttimessa enemmän ilmaa, et välttämättä edes huomaa eroa entiseen.

Ilmainen vessa

Kannattaa painaa mieleen, missä voi kaupungilla asioidessaan käydä ilmaiseksi wc:ssä. Esim. toisissa tavarataloissa se on maksullista, toisissa ei. Ennen WC-käynti maksoi usein markan, nyt usein euron, siis kuusinkertaisen hinnan.

Lukijan vinkki

Laimenna saippua vedellä

Saippuat ja pesuaineet voi ja kannattaa laimentaa vedellä. Tai ostaa kanisterillinen saippuaa koska tuolloin litrahinta on halvempi ja tehdä siitä sitten pikkupulloon.

Lukijan vinkki

Kommentteja:

Liuosmuotoinen saippua sisältää säilöntäaineita, joka ehkäisee pahanlaatuisten bakteerien kasvua säilytyspulloissa. Jos saippuaan lisätään vettä, bakteerit räjähtävät kasvuun lämpimässä tilassa. Kun käsiä, hiuksia tms. pestään, nämä yleensä ulosteperäiset bakteerit siirtyvät suoraan iholle, silmiin tai limakalvoille. Tuloksena voi olla jopa kohtalokas keuhko-, silmä- tai yleisinfektio. Myös pikkulapsilla yleinen märkärupi-ihottuma useimmiten tarttuu lapsesta toiseen juuri liuossaippuioiden välityksellä.

Ei kannata säästää 2 euron saippuassa, kun sairaalakustannukset ja lääkekustannukset ovat tätä nykyä huimat.

Opettele puhdistamaan hajulukot

Opettele puhdistamaan lavuaarin ym. altaiden hajulukot itse avaamalla ne. Jos et tiedä tai osaa kuinka homma hoituu, kysy ystävältäsi joka tietää. Näin säästät rahaa, kun sinun ei tarvitse jatkuvasti ostella ja kaadella kemiallisia jokakodinputkimiehiä lavuaareihin. Samalla ympäristön kuormitus vähenee.

Lukijan vinkki