Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Kotitekoinen wc:n raikastin

Saat tehtyä WC:n raikastimen sitrushedelmien (mm. greippi, appelsiini, sitruuna, limetti) kuorista.

Hammastahnatuubin puristaminen tyhjäksi

Laita hammastahnapurtilo pöytää vasten ja purista kammalla reunasta toiseen niin saat kaiken irti.

Lukijan vinkki

Tietokoneesta WC-paperirullan pidikkeen

Vanhasta tietokoneesta, jossa on vanha disketti, eli korppuasema saa hienon WC-paperirullan pidikkeen. http://www.techrepublic.com/photos/give-an-old-mac-new-life-by-turning-it-into-an-iwipe/5597?seq=12&tag=thumbnail-view-selector;get-photo-roto

Lisätietoja:

Hana pienemmälle

Yksi tapa säästää vettä suihkussa ja käsien pesussa on myös vääntää hanaa vähän pienemmälle. Näin pystyt käyttämään veden myös tehokkaammin hyväksesi ja säästät pitkän pennin vuoden mittaan.

Pidä hanojen vipuja kylmässä asennossa

Ylläpitäjä kuuli tämmöisen vinkin, jonka oikeellisuus tullaan tarkistamaan. Pidä hanojen vipuja kylmässä asennossa varsinkin, mikäli käytät vain vähän vettä. Mikäli hanan vivun jättää kuumaan asentoon, vesi joudutaan lämmittämään kuumaksi vaikka sitä ei käytetäisi useampaan päivään.

Hammastahnan puristin

Hammastahnan puristin. Hammastahnan puristaja on WC:n seinälle imukupilla kiinnitettävä muovinen rulla. Rullassa on yhdessä kohtaa lovi, johonka hammastahaputkilon voi kiinnittää, ja sitten rullata vähitellen hammastahnaa käytettäessä hammastahnatuubi rullan sisälle, jolloin hammastahtaputkilo tyhjentyy todella tyhjäksi eikä mitään jää käyttämättä. Ostin puristimia Kiinasta Deal Extreme-nimisestä verkkokaupasta.

Oikea lavuaari

Pese kätesi asuntosi siinä lavuaarissa, joka sijaitsee lähimpänä lämminvesivaraajaa. Tällöin saat lämmintä vettä nopeammin, koska lämpimän veden matka lämminvesivaraajasta hanaan on lyhyempi. Säästät vettä, koska tällöin kylmää hukkaan valutettua vettä kuluu vähemmän. Samalla lämmitettyä kallista vettä jää putkiin vähemmän. Varsinkin vanhoissa taloissa putkistoissa oleva vesi jäähtyy nopeasti, mikäli putkien eristys on huono. Vanhoissa taloissa putkistoissa voi myös olla turhia mutkia. Näitä voi myös yrittää mahdollisimman mukaan suoristella seuraavan remontin yhteydessä.

Kuminauhalla säästöä

Mikäli käytät nestesaippuaa, jossa on pumppu. Saat saippuan riittämään tuplasti pidempään kun kiinnität kuminauhan pumpun varren ympärille. Kuminauha estää sinua painamasta pumppua pohjaan asti, jolloin saippuaa säästyy. Mikäli tarvitse enemmän saippuaa voit tietenkin pumpata pumpusta toisen ja kolmannen kerran. Yleensä kuitenkin riittää pienempikin määrä.