Pienennä siivouskuluja

Mikäli omistat julkisen tilan, jossa on asiakas WC, maalaa vessan pisuaarin ja pöntön keskelle esimerkiksi kärpäsen tai maalitaulun kuva. Voit toki kuvan myös kotisi WC-pönttöön mikäli aviomiehesi, poikasi tai vieraasi ovat epäsiistejä. Tämä saa miehet vaistomaisesti kohdistamaan virtsasuihkunsa pytyn keskelle, jolloin WC-pytyn ohitse virtsaaminen vähenee olleellisesti ja siivouskulut pienenevät.

Tämä vinkki on kirjoitettu Tieteen Kuvalehdessä( Huhtikuu 2013) olleen jutun innoittamana. Jutussa kerrottiin että esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoaseman pisuaareihin piirretyt kärpäsen kuvat pienentävät WC-tilojen siivouskuluja.

 

Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Ilmaisia vessoja

Lomalla vessakäynnit voivat hyvinkin maksaa euron per käynti. Ilmaisia vessoja löydät mm. lentoasemilta, lentokoneista ja junista. Sen sijaan juna-asemilla vessassa käynti on lähes poikkeuksetta maksullista. Myös kahviloissa, ravintoloissa ja huoltoasemilla vessassa käynti on yleensä ilmaista asiakkaille, joten tankkauksen yhteydessä kannattaa marssittaa koko perhe pissalle.

WC ei ole roskis

Hanki vessaasi oikea roskis ja älä missään tapauksessa käytä vessanpönttöä roskiksena. Joillain uusavuttomilla on kummallinen tapa heittää WC:n pönttöön kaikki roskansa, kuten ruoantähteet, terveyssiteet, kondomit, vaipat, vanupuikot, hammasharjat yms. Nämä eivät kuulu WC:n pönttöön ja voivat aiheuttaa tukoksen. Tukkeutunut viemäri aiheuttaa helposti kalliin ja pahanhajuisen vesivahingon kotiisi. Lisäksi jokainen WC:n roskahuuhtelu kuluttaa siis noin 5-8 litraa vettä turhaan. Näiden lisäksi WC:stä vedetyt roskat aiheuttavat vedenpuhdistamoille miljoona laskut vuodessa. Kaiken huipuksi Helsingin Veden www.pontto.fi sivustolla kerrotaan vielä, että ruoantähteiden kaataminen vessanpönttöön houkuttelee rottia viemäreihin. Viemäriverkostossa on paljon tyhjiä varaputkia, jotka ovat normaalisti tyhjillään ja täyttyvät pääviemäreiden täyttyessä. Näissä putkissa rotat asuvat ja syövät vessastasi alas vetämiä ruokia.

Lisätietoja:

Pöntön kansi kiinni

Jos WC-pönttösi välittömästi yläpuolella tai lähellä sitä on peilikaappia tai muuta säilytystelinettä, pidä aina pöntön kansi kiinni kun se ei ole käytössä. Pönttöön tippuva esine, esim. hammasharja on tämän jälkeen käyttökelvoton (ainakin jos se on oma!), pöntöstä ei kiva onkia esineitä ja pönttöön tippunut esine saattaa aiheuttaa kalliin putkitukoksen. Kansi hidastaa myös veden haihtumista hajulukosta kuumalla ilmalla, etenkin jos olet kesällä poissa pidempään, saattaa vessassasi haista viemärille jos vesilukon vesi on haihtunut vähiin eikä se pidätä enää hajuja tehokkaasti.

Lukijan vinkki

Huuhtele käsisuihkulla

Pikkutarpeet voi huuhdella (/laimentaa hajuttomiksi) suihkuttamalla käsisuihkulla kylmää vettä WC-pönttöön tarvittava määrä. Vaikka pöntössäsi olisi kaksitoiminen huuhtelu, esim. 5 ja 3 l., voi käsisuihkulla suihkuttamalla alittaa jopa tämän pienemmän huuhtelun kuluttaman vesimäärän. Jos käsisuihku työntää vettä esim. litran 10:ssä sekunnissa (tämän voi mitata), voi käsisuihkulla periaatteessa suihkuttaa puoli minuuttia vettä vessanpönttöön ennenkuin käytetty vesimäärää on sama kuin pienemmän huuhtelun. Jos vaikkapa 20 s. riittää, säästät litran vettä joka kerta. Myös WC-harja kannattaa puhdistaa käsisuihkulla, tosin irtiharjattu lika jää helposti lillumaan mutkan vesiosaan mutta se lähtee seuraavan kerran täystyhjennyksessä. Näin voit edelleen vähentää vedenkulutusta omassa taloudessasi, etenkin jos asut vesimittarin takana.

Lukijan vinkki

Käydä mukia kun peset hampaita

Käytä hampaidenpesun yhteydessä mukia, jossa kastelet hammasharjan. Säästyy vettä kun sitä kuluu vain mukillinen.

Terässaippua

Käytä terässaippuaa. Käyttämällä terässaippuaa mm. kalan ja sipulin hajun poistoon käsistäsi säästät tavallista saippuaa. Terässaippuan vaikutus perustuu siihen, että sen hankaaminen käsissäsi oleviin lika- ja rasvamolekyyleihin aiheuttaa niihin negatiivisen varauksen. Kun tämän jälkeen laitat kätesi vesihanan alle, niin vedestä peräisin oleva positiivinen varaus neutraloi hajut.

Kansi kiinni ja huuhtelu aamulla

Lukijan vinkki. Jos yöllä tulee käytyä WC:ssä nestemäisen hädän merkeissä, laita kansi päälle ja huuhtele vasta aamulla uudelleen käydessäsi, näin säästät hieman puhdasta vettä eivätkä herkkäuniset naapuritkaan häiriinny kerrostalossa.

Lukijan vinkki

Säästöporesuutin

Vaihda suihkuihin ja hanoihin säästöporesuuttimet. Näiden toimintaidea perustuu siihen, että vettä kuluu vähemmän koska virtaama pienenee. Koska vesi kuitenkin tulee kovemmalla paineella ja siihen sekoitetaan suuttimessa enemmän ilmaa, et välttämättä edes huomaa eroa entiseen.