Käytä palasaippuaa

Nestemäisen saippuan käytön olen lopettanut kokonaan, koska sitä kuluu sekä peseytyessä että vain käsiä pestessä enemmän kuin on tarvis. Minulla on käytössä palasaippua niin saunan pesuhuoneessa kuin käymälän lavuaarinkin reunalla. Palasaippua on minusta riittoisampaa kuin nestemäinen. Lisäksi palasaippuan kääre on helppo polttaa kotioloissa ja muovipullosta kertyy enemmän jätemateriaaliakin kuin pienestä paperi tai muovikääreestä. Olen siirtynyt käyttämään palashampoota (saa ostaa ainakin ekokaupoista). Palashampoon edut ovat samat kuin palasaippuan: pieni kartonkikääre on helpompi roska kuin muovipullo. Minulla on ollut palashamppo käytössä reilu 3 kuukautta ja vasta vajaa puolet siitä on kulunut. Samassa ajassa olisi pulloshampoo jo loppunut!

Lukijan vinkki

Käytä kiinteää saippuaa

Käytä kiinteää saippuaa nestesaippuan sijaan. Kiinteä saippua on yleensä nestesaippuaa edullisempaa ja se riittää pidempään. Lisäksi se on pakattu paperikääreeseen muovipullon sijasta, jolloin myös pakkausmateriaali on ympäristöystävällisempää ja edullisempaa.

Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi

Sammuta aina suihku tai hana kun teet jotakin sellaista mihin et tarvitse vettä. Eli, sammuta suihku siksi ajaksi kun laitat shampoota hiuksiisi ja sammuta hana kun laitat saippuaa käsiisi.

Saippuakanisteri

Nestesaippua kannattaa ostaa suurissa monen litran kanistereissa ja täyttää kanisterista vähitellen entistä pumppusäiliötä.

Kuminauhalla säästöä

Mikäli käytät nestesaippuaa, jossa on pumppu. Saat saippuan riittämään tuplasti pidempään kun kiinnität kuminauhan pumpun varren ympärille. Kuminauha estää sinua painamasta pumppua pohjaan asti, jolloin saippuaa säästyy. Mikäli tarvitse enemmän saippuaa voit tietenkin pumpata pumpusta toisen ja kolmannen kerran. Yleensä kuitenkin riittää pienempikin määrä.

Suojaa kiinteä saippuapala turhalta kastumiselta

Suojaa kiinteä saippuapala turhalta kastumiselta ja älä varsinkaan anna sen lillua vesilammikossa esim. rasiassa. Mikäli säilytät saippuaa esim. kotelossa tai vadilla niin kaada aina käytön jälkeen saippuasta valuneet vedet pois. Saippua kestää tällöin huomattavasti pidempään kun se ei lillu vesilammikossa, jossa vesi liuottaa sitä koko ajan.

Omatekoinen saippua

Tuttu on autokorjaamolla töissä ja ylisti työpaikalla käytettävää käsienpesusaippuaa. Kysyin työnantajan rouvalta mitä tämä saippua mahtaa olla ja mistä sitä saa ostettua. Yllätyin kun rouva selitti että hän kehitellyt sekoituksen itse. Paljasti kuitenkin salaisen reseptinsä ja antoi luvan myös laittaa tänne. Resepti on seuraavanlainen tyhjään pumppupulloon mäntysuopaa, vettä ja ruokaoöjyä maun mukaan. Mäntysoopa puhdistaa ja öljy voitelee.

Lukijan vinkki

Terässaippua

Käytä terässaippuaa. Käyttämällä terässaippuaa mm. kalan ja sipulin hajun poistoon käsistäsi säästät tavallista saippuaa. Terässaippuan vaikutus perustuu siihen, että sen hankaaminen käsissäsi oleviin lika- ja rasvamolekyyleihin aiheuttaa niihin negatiivisen varauksen. Kun tämän jälkeen laitat kätesi vesihanan alle, niin vedestä peräisin oleva positiivinen varaus neutraloi hajut.

Laimenna saippua vedellä

Saippuat ja pesuaineet voi ja kannattaa laimentaa vedellä. Tai ostaa kanisterillinen saippuaa koska tuolloin litrahinta on halvempi ja tehdä siitä sitten pikkupulloon.

Lukijan vinkki

Kommentteja:

Liuosmuotoinen saippua sisältää säilöntäaineita, joka ehkäisee pahanlaatuisten bakteerien kasvua säilytyspulloissa. Jos saippuaan lisätään vettä, bakteerit räjähtävät kasvuun lämpimässä tilassa. Kun käsiä, hiuksia tms. pestään, nämä yleensä ulosteperäiset bakteerit siirtyvät suoraan iholle, silmiin tai limakalvoille. Tuloksena voi olla jopa kohtalokas keuhko-, silmä- tai yleisinfektio. Myös pikkulapsilla yleinen märkärupi-ihottuma useimmiten tarttuu lapsesta toiseen juuri liuossaippuioiden välityksellä.

Ei kannata säästää 2 euron saippuassa, kun sairaalakustannukset ja lääkekustannukset ovat tätä nykyä huimat.

Saippua suihkugeelin sijaan

Ostan aina litran nestesaippuapullon ja käytän sitä suihkugeelin asemesta. Säästä joku pienempi pullo johon lisäät saippuaa isommasta pullosta.

Lukijan vinkki