Pakkaa suljettuun astiaan tai pussiin

Pakkaa ruokasi suljettuun astiaan tai pussiin ennen kuin laitat ne pakastimeen tai jääkaappiin. Tämä vähentää sähkönkulutusta ja huurteen muodostumista. Myös jääkaappiin laitettavat nestekannut kannattaa peittää kannella. Kosteimmat ruoat voi myös peittää esimerkiksi täytekakun kannella.

Kylmälaitteet viileään tilaan

Sijoita kodin kylmälaitteet mahdollisuuksien mukaan viileään tilaan, näin sähkönkulutus vähenee. Kerrostaloissa tässä ei juuri ole valinnanvaraa kylmälaitteiden sijoitteluun ja jääkaappi löytyy lähes aina keittiöstä. Talvella voit sensijaan laskea keittiön sisälämpötilaa kääntämällä lämmityspatterin termostaattia pienemmälle (jos ulkona on kovat pakkaset). Asiaa helpottaa luonnollisesti se, jos keittiö on oma huoneensa ja siinä on ovi joka tehostaa viilennystä.

Lukijan vinkki

Suunnittele etukäteen mitä otat jääkaapista ja pakastimesta

Suunnittele etukäteen mitä otat jääkaapista tai pakastimesta ennen kuin avaat oven. Jokainen oven avaus nostaa kylmäkoneiden lämpötilaa sitä enemmän mitä pidempään pidät ovea auki.

Järkeistä ruoan sijoittelu

Järkeistä ruoan sijoittelu pakastimessasi. Sijoittele esim. aina mustikat tietylle hyllylle, mansikat tietylle hyllylle, viinimarjat tietylle hyllylle jne. Näin sinun ei tarvitse sitten pakastimen ovi avoinna alkaa etsimään haluamaasi elintarviketta kun tiedät heti oven avattuasi, mistä niitä etsiä.

Yhdellä ovenavauksella

Kun laitat ruokapöydästä esillä olleita ruokia takaisin jääkaappiin, kokoa ruoat ensiksi pöydälle jääkaapin läheisyyteen. Kun ruoat on ensin laitettu jääkaapin viereen voit ripeästi laittaa kaikki ruoat yhdellä oven avauksella takaisin jääkaappiin. Muuten joudut aukomaan jääkaappia useampaan otteeseen ja lämpöä karkaa enemmän. Muista tämä myös toisinpäin, eli ota kerralla kaikki tarvitsemasi ruoat pois jääkaapista kun alat syömään.

Hedelmätkin voi pakastaa

Tiedä että yllättävän monet ruoat ja juomat soveltuvat pakastettaviksi mikäli ne uhkaavat pilaantua. Esimerkiksi maitoa, juustoa, ja kahvikermaa voi hyvin pakastaa. Myös hedelmiä kuten omenaa ja paprikaa voi pakastaa kun viipaloi ne ensin ja poistaa siemenkodan. Muutkin hedelmät ja mm. kananmunat voi pakastaa kypsennettyinä. Kananmuna kannattaa pakastaa munakkaana. Uuden perunat voidaan pakastaa puolikypsinä, eli esikypsentämällä niitä keittämällä noin 7 minuuttia. Elintarvikkeita, jotka eivät sovellu pakastamiseen ovat mm. hapanmaitotuotteet viili, jogurtti ja piimä.

Korvaa sähkösyöpöt uusilla

Vaihda vanhat sähkösyöpöt jääkaapit, pakastimet ym kodinkoneet uusiin, joissa energiankulutus on paljon pienempi kuin vanhoilla. Sähkölaskut pienenevät ihmeteltävän paljon.

Lukijan vinkki

Kotitekoinen kylmäkalle

Jos sinulla on kotonasi pakastusrasioita, laita niihin JUOMAvettä ja jäädytä ne esim. pakastimessa. Kun lähdet mökille tai reissuun, johon tarvitset kylmäkallea, ota jäädyttämäsi rasia mukaan. Kun se aikanaan sulaa, voit juoda sisällön. Huom! Jos tarvitset kylmäkallea mökiltä kotiinpäin, niin varaa vettä tai sitten "oikea" kylmäkalle.

Lukijan vinkki

Pakastuskytkin

Käytä pakastimen pakastuskytkintä vain silloin kun pakastat kerralla suurempia määriä. Muista myös napsauttaa se heti pois päältä kun kyseiset elintarvikkeet ovat jäätyneet. Pakastuskytkimen käyttö voi lisätä pakastimen sähkönkulutusta jopa 50 %. Pakastuskytkytkintä kannattaa kuitenkin käyttää esim. marjasatoa tai metsästyslihoja pakastettaessa. Tällöin marjat ja lihat jäätyvät nopeasti, jolloin niiden sisälle muodostuvat jääkiteet jäävät paljon pienemmiksi kuin jos ne jäätyisivät hitaammin. Tämä parantaa tuotteiden makua ja laatua.

Villasukka pitää juomat viileinä

Kun olet ottanut jonkun kylmän juoman jääkaapista tai pakastimesta. Hyvä niksi on sujauttaa se esim. villasukan sisälle. Villasukka toimii eristeenä, jolloin juomasi pysyy pidempään kylmänä, eikä sinun tarvitse laittaaa lämmenteitä juomia uudestaan kylmiöön jäähtymään.

Lukijan vinkki