Sulata pakasteet jääkaapissa

Sulata sellaiset pakasteet jääkaapissa, joita aiot syödä seuraavan päivän aikana. Tällöin sinun ei tarvitse kiireessä sulattaa ruokaasi mikroaaltouunissa. Voit jopa säästää aavistuksen jääkaapin energiakuluissa, koska jäätyneet pakasteesi viilentävät jääkaappia yön aikana.

Tarkasta tiivisteet

Tarkasta kerran vuodessa, että jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet ovat ehjät ja tiiviit.

Tilaa kylmälaitteden ympärille

Pakastin ja jääkaappi vaativat tarpeeksi tilaa ympärilleen, että ilma pääsee vapaasti kiertämään. Kylmälaitteet pitäisikin sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, uunista ja kaikista lämpöä tuottavista kodinkoneista sekä takasta. Myöskään valaisimia ei kannata sijoittaa kylmälaitteiden viereen eikä esim. halogeenilamppuja suunnata jääkaappiin, sillä nekin tuottavat lämpöä. Lue käyttöohjeesta paljonko laitteen ympärillä tulee olla ilmaa. Jos ilmaa ei ole laitteen sähkönkulutus voi nousta jopa 200 %.

Merkitse pakasterasioiden sisältö

Merkitse pakasterasioihin selvästi mitä ne sisältävät ennen kuin pakastat ne. Tämä helpottaa pakasteiden löytämistä ja vähentää aikaa jonka joudut pitämään pakastinta auki. Myös turhat kylmyyttä hukkaavat aukaisut vähenevät.

Sulata kylmälaitteet säännöllisesti

Muista sulattaa pakastin sekä jääkaapin pakastelokero säännöllisesti. Huurre toimii eristeenä ja vaatii konetta käymään isommalla teholla mikä kuluttaa sähköä.

Pakastuksen muistutus

Pakastaessasi laita puhelimeen muistutus-soitto, pakastus ajan päätyessä, ei sitten unohdu pakastustoimi päälle. Lähetti: Rajanka

Lukijan vinkki

Imuroi kylmälaitteiden taustat

Muista imuroida keittiön kylmälaitteiden takaosat ja katto säännöllisesti. Vähintään pari kertaa vuodessa. Tämä parantaa laitteiden energiatehokkuutta, pidentää laitteiden käyttöikää sekä ennaltaehkäisee myös tulipalojen syttymistä.

Useimmin käytetyt ruoat oviin tai niiden lähelle

Sijoita sellaiset ruoat jääkaapin oviin tai ovien lähelle, joita käytät useimmin. Vastaavasti sellaiset ruoat joita tarvitaa harvemmin kannattaa sijoittaa jääkaapin takaosaan. Tällöin minimoit ajan, jonka jääkaappi on auki.

Mittaa vanhan jääkaappisi tai pakastimesi sähkönkulutus

Mittaa vanhan jääkaappisi tai pakastimesi sähkönkulutus. Mikäli kulutus on suuri voi olla kannattavaa vaihtaa se uuteen ja energiatehokkaaseen malliin, vaikka se olisikin muuten ihan toimiva peli. Wikipedian mukaan vuonna 1975 amerikkalaisen jääkaapin vuosittainen sähkönkulutus oli 1800 kilowattituntia. Kiristettyjen säädösten ansiosta vuoteen 1980 mennessä jääkaappien vuosittainen sähkönkulutus laski 1400 kWh:iin. Nykyiset energiatehokkaat jääkaapit kuluttavat sähköä jopa ainoastaan 0,3 kWh päivässä mikä tekee 109 kWh vuodessa. Eli siis 1290 kilowattituntia vähemmän kuin vuonna 1980. Koska yksi kilowattitunti maksaa siis siirtomaksuineen, sähköveroineen ja huoltovarmuusmaksuineen noin 10 senttiä niin 1290 kWh:n säästö tekee jo 129 euroa vuodessa. Mikäli kyseessä on jääkaappipakastin niin säästösi on vielä paljon suurempi.

Pieni pakastuu nopeammin

Kun laitat isomman satsin ruokaa pakastettavaksi niin pilko satsi pienempiin osiin ja sijoittele osat eri puolille pakastinta pakastumaan. Tällöin ne pakastuvat nopeammin ja vähemmällä energialla kuin yhtenä isona könttinä. Vinkki perustuu samaan periaatteeseen kuin se, että yksi iso peruna kypsyy hitaammin kuin monta pientä.