Täytä pissapoika ennen huoltoa

Täytä pissapoika ennen huoltoa. Muuten voi olla että huollossa lisäävät kallista lasinpesuainetta, joka maksaa moninkertaisesti mitä halpamarketeissa.

Auto hyytyi

Autopalveluvakuutus on yleensä kaskoon kuuluva vakuutus, joka korvaa kesken matkaa rikkoutuneen auton hinauksen korjaamolle. Eri vakuutusyhtiöissä on erilaisia ehtoja, mitä vakuutus kattaa. Esimerkiksi korvaako autopalveluvakuutus vain auton hinauksen korjaamolle, mutta myös matkan jatkamisen esim. taksilla.

Hinausauton kuljettaja/omistaja pääsee hinausauton etupenkillä samaan hintaan korjaamolle, mutta yleensä hinurin kyytiin mahtuu vain yksi tai korkeintaan kaksi henkilöä hinausauton kuljettajan lisäksi.  Mikäli olette hieman kauempana kotoa ja suuremmalla porukalla liikenteessä eikä autopalveluvakuutuksenne korvaa matkan jatkumista tulee seuraava vinkki halvimmaksi:

Kun tilaatte hinausautoa, pyytäkää hinausauton kuljettajaa hakemaan teille jonkun tuttunne auto. Näin hinausauton kuljettaja voi tuoda teille samalla auton kun tulee hakemaan rikkoutuneen auton korjaamolle.

Nykyautojen polttimon vaihto on kallista ja työlästä

Nykyautoissa ajovalopolttimoiden vaihto on tehty hankalaksi, joten jos alat vaihtamaan polttimoa hankalaan paikkaan, kannattaa sinne laittaa vähän laadukkaampi poltin kuin halvin mahdollinen -> laatupoltin todennäköisemmin kestää pidempään kuin halvin tuikku, näin seuraavaan vaihtokertaan on todennäköisesti pidempi aika. Näin laadukkaampi ja hieman kalliimpi poltin tulee kokonaistaloudellisemmaksi kun huomioi myös työn osuuden.  Samalla kannattaa harkita muidenkin käsillä olevien poltinten vaihto, jos esim. joudut purkamaan paljonkin päästäksesi vaihtamaan yhtä lamppua ja muut lamput ovat tällöin vaihdettavissa helposti (esim. etuparkkivalo).

Lukijan vinkki

Puhdista autosi raitisilmasuodatin

Jos tiedät/osaat kuinka autosi raitisilmasuodatin vaihdetaan, suodatin kannattaa irrottaa esim. syksyllä ja puhdista siitä isommat roskat kuten vaikkapa koivunsiemenet pölynimurilla. Kaikkea likaa ei tietenkään voi saada irti (eikä suodatinta uudenveroiseksi) mutta yleensä isompien roskien poisto auttaa ilmaa virtaamaan paremmin suodattimesta läpi. Kun suodatin on mielestäsi riittävän puhdas, sen voi luonnollisesti asentaa uudestaan paikoilleen. Näin säästät rahaa jos joka kerta ei tarvitse ostaa uutta suodatinta kuin vaikkapa kahden-kolmen vuoden välein kuin ilman puhdistusta ja imurointia joutuisit ostamaan uuden joka vuosi. Suodatin kannattaa irrottaa ja puhdistaa hellävaroen ettei se hajoa ja jotta sen saa vielä ehjänä takaisin.

Lukijan vinkki

Hiustenkuivaaja sulattaa

Halpahallien ym. tarjouslehtisissä on erilaisia ilmoituksia kuumailmapuhaltimista talvisaikaan. Näillä voi sulatella esim. jäätyneitä vesiputkia ja vaikkapa auton ovia. Jos kotoasi löytyy hiustenkuivaaja, se on parempi vaihtoehto edellämainittuihin töihin. Kuumailmapuhaltimen käyttö on tulityötä ja sillä saa myös helposti vahinkoa aikaan, esim. sulattaa auton ovesta muovia. Hiustenkuivaaja on yleensä riittävän tehokas sulatteluun mutta sillä ei saa niin nopeasti ja helposti vahinkoa aikaan. Jätä siis kuumailmapuhallin ostamatta, näin säästät rahaa etkä hanki turhia työkaluja (ellei kuumailmapuhallinta tarvitse erityisesti johonkin työhön.)

Lukijan vinkki

Rekisterikilpien korjaus

Jos autosi rekisterikilvet ovat kulahtaneet, eli kirjaimista ja numeroista on lähtenyt mustaa väriä pois mutta ovat muuten ehjät, voi kilvet korjailla kilpailukuntoon edullisesti esim. mustalla vedenkestävällä tussilla ja vakaalla kädellä. Korjaukseen voi käyttää myös mustaa maalia ja pientä pensseliä, jos sellaiset löytyy. Kulahtaneet kilvet voivat johtaa katsastuksessa korjauskehotukseen/hylkyyn. Uudet kilvet saa myös tilaamalla, mutta tämä maksaa ja kestää ja uudet kilvet joutuu asentamaan vielä paikoilleen sen jälkeen kun vanhat on irrotettu. Tussilla tai maalilla korjaamalla säästät aikaa, rahaa ja turhaa työtä kun korjauksen voi tehdä kilpien ollessa paikallaan. Samaa periaatetta voi toki noudattaa myös muiden moottoriajoneuvojen kohdalla.

Mustan värin ei tarvitse olla edes kiiltävä, koska auton rekisterikilvissä mustat kirjaimet ja numerot ovat valkoisella, heijastavalla pohjalla. Mustan tarvitsee siis olla vain mustaa.

Lukijan vinkki

Auton ensiapu

Auton ensiapu: tarkista öljyjen määrä ja lisää tarvittaessa. Tarkista jäähdytysnesteet, renkaiden paineet, tuulilasinpesunesteen määrä sekä jarrunesteet. Kovilla pakkasilla voi bensan sekaan laittaa masinolia, sillä se estää bensan jäätymisen. Öljyn sekaan voi laittaa myöskin lisäaineita esim. stp savutuksen poisto, jos autosi vanha, tai sitten käyttää suuttimille ja venttiileille tarkoitotettuja aineita. Autoa voi myös itse hioa ja maalata maalipintoja sekä itse pestä auton sekä tehdä sisätilanpesun. Tarkista säännöllisesti että valosi toimivat niin poliisit eivät pysäytä sinua valojen takia ratsiaan.

Lukijan vinkki. Lähetti PJ

Selvitä kuinka käyttämäsi/vuokraamasi auton konepelti nostetaan ylös

Selvitä kuinka käyttämäsi/vuokraamasi auton konepelti nostetaan ylös. Jos ajon aikana tulee vaikkapa rengasrikko, nostamalla konepelti ylös vilkasliikenteisen tien varrella saattaa joku avulias teiden ritari pysähtyä kysymään mikä vikana ja auttaa renkaanvaihdossa. Näin sinun ei tarvitse tilata ja maksaa hinausautoa. Vaikka joutuisit soittamaan hinausauton, hinausauto löytää sinut paremmin kun sinulla on nokka pystyssä. HUOM! Sopii käytettäväksi ainoastaan lämpimään ja valoisaan vuodenaikaan suhteellisen vilkasliikenteisen tien varrella. Syrjäteillä nokka ylhäällä oleva auto voi houkutella semmoisia ihmisiä pysähtymään paikalle, joiden motiivina ei ensimmäisenä ole välttämättä auttaminen! Jos havaitset auton nokka pystyssä jossain syrjäseudulla, kannattaa harkita kahdesti ennen kuin pysähtyy.

Lukijan vinkki

Asukastuvat ja työpajat

Ota selvää kotipaikkakuntasi oppilaitoksista, nuorten työpajoista sekä asukastuvista. Näistä voit monesti tilata esim. leivonnaisia halvemmalla kuin oikeasta kaupasta. Työpajoilta voi lisäksi tilata mm. puu- ja tekstiilitöitä ja huollattaa autoasi. Myös asukastuvat ja oppilaitokset tarjoavat edullisia palveluja monessakin askareessa.

Pese ja imuroi autosi itse

Pese ja imuroi autosi itse. On halvempaa ja saat parempaa jälkeä. Auton käsinpesussa vettä kuluu vain muutamia litroja. Huoltoaseman automaattisessa pesukoneessa vettä voi kulua hyvinkin yli 100 litraa. Mikäli joudut käyttämään äkäisempiä pesuaineita kannattaa pestä autosi huoltoasemien tee-se-itse halleissa. Ne ovat edullisia ja niissä viemärikaivot ovat liitetty öljynerottimeen. Auton pesu yleisillä teillä ja parkkipaikoilla on kielletty. Jos asut omakotitalossa, voit yleensä pestä autosi pihalla ilman liuotinaineita. Kuitenkin jos asut pohjavesialueella myös tavallisten pesuaineiden käyttö on yleensä kielletty. Autojen pesusta on säädetty paikkakuntakohtaisia määräyksiä, joten ennen auton pesua varmista oman kuntasi kanta autonpesuun esimerkiksi kunnan ympäristötarkastajilta tai kunnan verkkosivuilta.