Täytä pissapoika ennen huoltoa

Täytä pissapoika ennen huoltoa. Muuten voi olla että huollossa lisäävät kallista lasinpesuainetta, joka maksaa moninkertaisesti mitä halpamarketeissa.

Auto hyytyi

Autopalveluvakuutus on yleensä kaskoon kuuluva vakuutus, joka korvaa kesken matkaa rikkoutuneen auton hinauksen korjaamolle. Eri vakuutusyhtiöissä on erilaisia ehtoja, mitä vakuutus kattaa. Esimerkiksi korvaako autopalveluvakuutus vain auton hinauksen korjaamolle, mutta myös matkan jatkamisen esim. taksilla.

Hinausauton kuljettaja/omistaja pääsee hinausauton etupenkillä samaan hintaan korjaamolle, mutta yleensä hinurin kyytiin mahtuu vain yksi tai korkeintaan kaksi henkilöä hinausauton kuljettajan lisäksi.  Mikäli olette hieman kauempana kotoa ja suuremmalla porukalla liikenteessä eikä autopalveluvakuutuksenne korvaa matkan jatkumista tulee seuraava vinkki halvimmaksi:

Kun tilaatte hinausautoa, pyytäkää hinausauton kuljettajaa hakemaan teille jonkun tuttunne auto. Näin hinausauton kuljettaja voi tuoda teille samalla auton kun tulee hakemaan rikkoutuneen auton korjaamolle.

Nykyautojen polttimon vaihto on kallista ja työlästä

Nykyautoissa ajovalopolttimoiden vaihto on tehty hankalaksi, joten jos alat vaihtamaan polttimoa hankalaan paikkaan, kannattaa sinne laittaa vähän laadukkaampi poltin kuin halvin mahdollinen -> laatupoltin todennäköisemmin kestää pidempään kuin halvin tuikku, näin seuraavaan vaihtokertaan on todennäköisesti pidempi aika. Näin laadukkaampi ja hieman kalliimpi poltin tulee kokonaistaloudellisemmaksi kun huomioi myös työn osuuden.  Samalla kannattaa harkita muidenkin käsillä olevien poltinten vaihto, jos esim. joudut purkamaan paljonkin päästäksesi vaihtamaan yhtä lamppua ja muut lamput ovat tällöin vaihdettavissa helposti (esim. etuparkkivalo).

Lukijan vinkki

Puhdista autosi raitisilmasuodatin

Jos tiedät/osaat kuinka autosi raitisilmasuodatin vaihdetaan, suodatin kannattaa irrottaa esim. syksyllä ja puhdista siitä isommat roskat kuten vaikkapa koivunsiemenet pölynimurilla. Kaikkea likaa ei tietenkään voi saada irti (eikä suodatinta uudenveroiseksi) mutta yleensä isompien roskien poisto auttaa ilmaa virtaamaan paremmin suodattimesta läpi. Kun suodatin on mielestäsi riittävän puhdas, sen voi luonnollisesti asentaa uudestaan paikoilleen. Näin säästät rahaa jos joka kerta ei tarvitse ostaa uutta suodatinta kuin vaikkapa kahden-kolmen vuoden välein kuin ilman puhdistusta ja imurointia joutuisit ostamaan uuden joka vuosi. Suodatin kannattaa irrottaa ja puhdistaa hellävaroen ettei se hajoa ja jotta sen saa vielä ehjänä takaisin.

Lukijan vinkki

Hiustenkuivaaja sulattaa

Halpahallien ym. tarjouslehtisissä on erilaisia ilmoituksia kuumailmapuhaltimista talvisaikaan. Näillä voi sulatella esim. jäätyneitä vesiputkia ja vaikkapa auton ovia. Jos kotoasi löytyy hiustenkuivaaja, se on parempi vaihtoehto edellämainittuihin töihin. Kuumailmapuhaltimen käyttö on tulityötä ja sillä saa myös helposti vahinkoa aikaan, esim. sulattaa auton ovesta muovia. Hiustenkuivaaja on yleensä riittävän tehokas sulatteluun mutta sillä ei saa niin nopeasti ja helposti vahinkoa aikaan. Jätä siis kuumailmapuhallin ostamatta, näin säästät rahaa etkä hanki turhia työkaluja (ellei kuumailmapuhallinta tarvitse erityisesti johonkin työhön.)

Lukijan vinkki

Rekisterikilpien korjaus

Jos autosi rekisterikilvet ovat kulahtaneet, eli kirjaimista ja numeroista on lähtenyt mustaa väriä pois mutta ovat muuten ehjät, voi kilvet korjailla kilpailukuntoon edullisesti esim. mustalla vedenkestävällä tussilla ja vakaalla kädellä. Korjaukseen voi käyttää myös mustaa maalia ja pientä pensseliä, jos sellaiset löytyy. Kulahtaneet kilvet voivat johtaa katsastuksessa korjauskehotukseen/hylkyyn. Uudet kilvet saa myös tilaamalla, mutta tämä maksaa ja kestää ja uudet kilvet joutuu asentamaan vielä paikoilleen sen jälkeen kun vanhat on irrotettu. Tussilla tai maalilla korjaamalla säästät aikaa, rahaa ja turhaa työtä kun korjauksen voi tehdä kilpien ollessa paikallaan. Samaa periaatetta voi toki noudattaa myös muiden moottoriajoneuvojen kohdalla.

Mustan värin ei tarvitse olla edes kiiltävä, koska auton rekisterikilvissä mustat kirjaimet ja numerot ovat valkoisella, heijastavalla pohjalla. Mustan tarvitsee siis olla vain mustaa.

Lukijan vinkki

Mene tarvittaessa takaisinkutsuun

Mikäli autosi maahantuoja tai Trafi lähettää sinulle takaisinkutsun, tottele sitä. Ajoneuvossa on tällöin merkittävä turvallisuuteen tai ympäristöön vaikuttava vian mahdollisuus. Lisäksi korjaus on sinulle ilmainen. Mikäli et toimita autoasi korjaukseen, Trafi tallentaa ajoneuvon rekisteritietoihin merkinnän keskeneräisestä takaisinkutsukampanjasta, mikä estää autosi hyväksymisen seuraavassa katsastuksessa.

Kastele samalla nurmikko

Kun peset autosi kesällä, aja se nurmikolle ennen pesua. Saat samalla nurmikon kasteltua

Hanki netistä tietoa

Hanki tietoa autosi korjauksesta esimerkiksi internetin autokohtaisilta keskustelupalstoilta ja yleisemmiltä foorumeilta kuten Suome24.fi. Ylläpitäjän autoon tuli sellainen vika, että lähivalojen korkeussäätö ei toiminut ja katsastusmies kirjasi rekisteriotteelle että vika on korjattava kuukauden kuluessa. Monilla ”hienomilla” merkkikorjaamoilla sanoivat, että korkeussäätimien säätömoottoreita ei voisi vaihtaa vaan koko umpio on vaihdettava, jolloin hintaa tulisi kahdesta uudesta valoumpiosta noin 600 € plus työt. Etsin kuitenkin netistä tietoa asiasta ja sain selville että myös moottorit voisi pelkästään vaihtaa, joskin vaihto Yaris versoon on aika vaikeaa. Kävin sitten ostamassa Motonetistä kaksi Boschin säätömoottoria a 34,90 €, eli yhteensä 69,80 € ja vaihtotyö sitten pienellä korjaamolla maksoi 110 €.

Huollata (täytätä) autosi ilmastointilaite keväällä

Huollata (täytätä) autosi ilmastointilaite mieluummin keväällä kuin syksyllä, vaikka syksyllä sen saisi edullisemmin. Hinta syksyllä on edullisimmillaan luokkaa n. 79€, kun keväällä hinta nousee noin 99€:n tuntumaan. Jos huollatat ilmastointilaitteessi syksyllä, kylmäaine saattaa karata talven aikana taivaantuuliin (ilm. laitetta tulisi käyttää säännöllisesti, jotta k-aine voitelee ja tiivistää liitokset tiiviiksi.) Ilm. laite vaatii käynnistyäkseen puolestaan n. 4-5 ºC:n lämpötilan, joten talvi(huolto)käyttö vaatii lämpimän autotallin tai vastaavan. Keväällä/kesällä joudut todennäköisesti suorittamaan uuden täyttöhuollon jos järjestelmästä on poistunut liikaa tavaraa talven aikana ja teho on häipynyt, joka maksaa saman verran vaikka kävisit täytättämässä tyhjänkin järjestelmän. Näin syystäyttö on tavallaan tehty turhan takia.

Lukijan vinkki