Valokuvaa asuntosi ennen remonttia

Valokuvaa asuntosi ennen remonttia

Jos asut kerros- tai rivitaloyhtiössä ja tulossa on taloyhtiön tilaama ja maksama esim. ikkunanvaihtoremontti, valokuvaa huolellisesti etukäteen alueet ikkunoiden lähellä, seinät, katto jne. Remontin yhteydessä asunnon pintoihin tulee yleensä ylimääräisiä jälkiä (esim. seinistä saattaa irrota maalia suojamuovin kiinnitysteipin mukana tai ikkunalautoja saatetaan laskea alkuperäisestä korkeudesta.) Remonttifirma yleensä korjaa jälkensä mutta jos jotain kähnää ilmenee niin silloin ennen remonttia-kuvat ovat korvaamattomia asian selvittämisessä. Jos remonttifirma ei korjaa kaikkia sotkujaan niin loput joudut korjaamaan omalla ajalla ja kustannuksella vaikka ne kuuluisivatkin toisten tehtäviksi.

Lukijan vinkki

Pieni asunto alhaalta

Osta mieluummin pienempi kuin suurempi asunto ja hissitalossa aina alemmasta kerroksesta, näin säästät rahaa. Kerrostaloissa maksetaan kuukausittain yhtiö- eli hoitovastiketta. Tämän suuruus määräytyy joko asunnon pinta-alan tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän perusteella.

Jos kerrostalossa ei ole hissiä, maksu määräytyy yleensä huoneiston pinta-alan mukaan (€/m²), hissitaloissa taas osakkeiden lukumäärän mukaan. Samanlaisisssa huoneistoissa mutta eri kerroksissa ylempi huoneisto maksaa enemmän hoitovastiketta koska siihen kuuluu enemmän osakkeita.

Tämä pätee myös muihin taloyhtiön remontteihin, esim. putki-, sauna- piha- ym. remontteihin, isommassa kämpässä/ylemmässä kerroksessa asuva maksaa aina enemmän, joten tämä seikka kannattaa huomioida asuntoa hankittaessa. Eli ei kannata hankkia turhan isoa kämppää jos haluaa minimoida omalle kohdalle tulevat remonttikustannukset.

Lukijan vinkki

CD-levyllä ruoat talteen

Wanhasta naarmuuntuneesta CD-levystä saa mainion kaapimen, jolla voi kaapia talteen  kaiken esimerkiksi ämpäriin tai kattilaan jääneen tapettiliisterin, laastin, betonin, ruoan, taikinen jne. Voit käyttää CD-levyä myös kattilaan pohjaan palaneen ruoan irti hankaamiseen. Halutessasi voit myös leikata saksilla CD-levyn keskeltä poikki, joilloin saat yhdestä levystä kaksi kaavinta.

 

Hiustenkuivaaja sulattaa

Halpahallien ym. tarjouslehtisissä on erilaisia ilmoituksia kuumailmapuhaltimista talvisaikaan. Näillä voi sulatella esim. jäätyneitä vesiputkia ja vaikkapa auton ovia. Jos kotoasi löytyy hiustenkuivaaja, se on parempi vaihtoehto edellämainittuihin töihin. Kuumailmapuhaltimen käyttö on tulityötä ja sillä saa myös helposti vahinkoa aikaan, esim. sulattaa auton ovesta muovia. Hiustenkuivaaja on yleensä riittävän tehokas sulatteluun mutta sillä ei saa niin nopeasti ja helposti vahinkoa aikaan. Jätä siis kuumailmapuhallin ostamatta, näin säästät rahaa etkä hanki turhia työkaluja (ellei kuumailmapuhallinta tarvitse erityisesti johonkin työhön.)

Lukijan vinkki

Energia-avustus

Mikäli aiot uudistaa tai saneerata lämmitysjärjestelmääsi niin muista hakea energia-avustusta. Energia avustusta voi hakea ja niitä voidaan myöntää esimerkiksi siirryttäessä sähkö- tai öljylämmityksestä uusiutuvilla energianlähteillä toimivaan lämmitysjärjestelmään kuten maalämpöön. Toinen energia-avustus on pientalojen tarveharkintainen energia-avustus. Tämä on enintään 25 % hyväksytyistä kustannuksista ja siinä on myös tulorajat, jotka riippuvat talouden koosta. Tukea voidaan myöntää myös mm. talon erityksen parantamiseen tai ikkunoiden uusimiseen energiatehokkaimpiin. Avustusta voi saada myös esim. energiakatselmuksen laadintaa varten.

Selektiivilasit

Kun teet ikkunaremonttia tai rakennat uutta taloa niin valitse ikkunoihisi argon-täytteiset umpiolasit selektiivikalvoilla. Argonilla täytettyjen ikkunoiden eristävyys on jopa 4 kertaa parempi kuin tavalisten. Selektiivilaseissa on metallioksidia, mikä heijastaa suuren osan pidempi aallonpituista lämpösäteilystä takaisin sisälle.

Lumeton kohta

Jos omakotitalosi katto on sitkeästi talvesta toiseen lumeton samasta kohtaa, kyseinen kohta kärsii lämpövuodosta. Ota valokuva tilanteesta ja voit myöhemmin remontin yhteydessä korjata kyseisen kohdan ilman kalliita lämpökameratutkimuksia kun sinulla kuva lämpövuotoalueesta.

Lukijan vinkki

Keitä maalisi itse

Maalit ovat melko kalliita. Jos maalaat talosi niin edullisin ja ekologisin tapa hommata maalit on valmistaa ja keittää ne itse. Yleisimpiä itse keitettäviä maaleja ovat punamulta ja keltamulta. Näissä voi käyttää raaka-aineena mm. vanhoja jauhoja. Löydät näihin maaleihin useita erilaisia reseptejä googlaamalla internetistä, mutta kaikki ne toimivat hyvin. Myös muun värisiä maaleja on mahdollista valmistaa itse. Keittämällä talosi- tai mökkisi maalit itse voit säästää satoja euroja.

Kilpailuta remonttisi

Kilpailuta remonttisi, koska remonttimiesten hinnoissa on isot erot. Kilpailuttaminen on ilmaista ja onnistuu netissä helposti. Kilpailevat tarjoukset tuovat keskimäärin 30 prosentin säästön. Vertaile tarjouksia ja asiakkaiden palautteita!

Lukijan vinkki.

Lisätietoja:

Räystäskourut ja syöksytorvet

Jos rakennat taloa tai teet kattoremontin, laita mustat/tummat räystäskourut ja syöksytorvet. Tästä on iloa etenkin keväällä, kun aurinko sulattaa itsestään ko. paikat ja ne ovat siten valmiita ottamaan vastaan katolta tulevat sulamisvedet.

Lukijan vinkki