Pieni asunto alhaalta

Osta mieluummin pienempi kuin suurempi asunto ja hissitalossa aina alemmasta kerroksesta, näin säästät rahaa. Kerrostaloissa maksetaan kuukausittain yhtiö- eli hoitovastiketta. Tämän suuruus määräytyy joko asunnon pinta-alan tai huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän perusteella.

Jos kerrostalossa ei ole hissiä, maksu määräytyy yleensä huoneiston pinta-alan mukaan (€/m²), hissitaloissa taas osakkeiden lukumäärän mukaan. Samanlaisisssa huoneistoissa mutta eri kerroksissa ylempi huoneisto maksaa enemmän hoitovastiketta koska siihen kuuluu enemmän osakkeita.

Tämä pätee myös muihin taloyhtiön remontteihin, esim. putki-, sauna- piha- ym. remontteihin, isommassa kämpässä/ylemmässä kerroksessa asuva maksaa aina enemmän, joten tämä seikka kannattaa huomioida asuntoa hankittaessa. Eli ei kannata hankkia turhan isoa kämppää jos haluaa minimoida omalle kohdalle tulevat remonttikustannukset.

Lukijan vinkki

Sama hallitus

Pyrkikää pitämään taloyhtiössänne sama hallitus ja tilintarkastaja. Taloyhtiön isännöinti kannattaa toki kilpailuttaa, mutta joka kerta kun taloyhtiöönne valitaan uusi hallitus, tilintarkastaja tai isännöitsijä, siitä on tehtävä muutosilmoitus patentti- ja rekisterihallitukselle maistraattiin. Tämä ilmoitus maksaa taloyhtiöllesi 65 €. Joten mitä mitä pienemmässä taloyhtiössä asut, sitä suuremman osan maksat siitä käytännössä itse.

Osallistu aktiivisesti taloyhtiösi päätöksentekoon

Osallistu aina taloyhtiösi yhtiökokoukseen ja ole muutenkin aktiivinen taloyhtiötäsi koskevissa asioissa. Yhtiökokouksissa päätetään mm. taloyhtiösi yhtiövastikkeen suuruudesta sekä taloyhtiössä tehtävistä korjauksista, remonteista ja muista investoinneista. Myös taloyhtiön hallituksen kannattaa olla aktiivinen ja mm. pyytää tarjouksia esim. korjauksista riittävän monesta paikasta ja perehtyä tarkasti tuleviin remontteihin.

Muistilappuja julkisiin tiloihin

Laita taloyhtiösi julkisiin tiloihin, kuten varastoon ja saunatiloihin lappuja, joissa muistutetaan sammuttamaan valot kun poistuu tiloista. Taloyhtiön sähkölasku näkyy viiveellä osakkaiden ja vuokralaisten maksamissa vastikkeissa ja vuokrissa.

Roskakatos lukkoon

Mikäli asut taloyhtiössä, jonka roskakatos sijaitsee lähellä toisen taloyhtiön asuntoja tai läpikulkupolun varrella, laittaakaa roskakatokseen lukollinen portti. Jos naapuritaloyhtiön asunnot sijaitsevat lähempänä teidän roskista kuin heidän omaansa, niin naapuritaloyhtiöiden asukkaat ja vieraat tuovat usein tahallaan tai tahattomasti roskia väärän taloyhtiön roskikseen. Lukko ja portti roskakatokseen maksaa ajan mittaan itsensä takaisin jätekuljetuslaskuissa.