Pyykit heti kuivumaan

Ripusta pyykkisi kuivumaan välittömästi kun pesukone on valmis. Näin vaatteisiin tulee vähemmän ryppyjä, jolloin silittäminen on helpompaa ja nopeampaa. Säästät aikaasi ja silittämiseen kuluvaa sähköä.

Kreppilakanat

Osta kreppi- tms lakanoita, jotka ovat silittämättä tai mankeloimatta siistejä.

Lukijan vinkki

Silitä ensin miedompaa lämpötilaa vaativat vaatteet

Silitä ensin miedompaa lämpötilaa vaativat synteettiset vaatteet, jolloin pystyt aloittamaan silittämisen jo raudan lämmetessä. Silitä lopuksi kaikkein kuuminta tehoa vaativat vaatteet.

Vältä turhaa höyryttelyä

Jos sinulla on höyrysilitysrauta, vältä turhaa höyryttelyä, mikäli vaatteet sileävät muutenkin, sillä höyryttely kuluttaa ylimääräistä sähköä. Ylläpitäjä testasi tämän vinkin. Ylläpitäjällä on Tefal Virtuose -merkkinen höyrysilitysrauta, joka kuluttaa sähköä lämmetessään ja pitäessään lämpöä yllä n. 1 796 wattia. Testasin tätä vinkkiä painamalla höyrytysnappulaa useita kertoja, jolloin kulutus nousi useiden painallusten jälkeen vähäksi aikaa noin 30 wattia suuremmaksi 1 824-1 830 wattiin.

Alumiinifolio silityksen avuksi

Laita sillittäessäsi alumiinifolio silityslaudan ja sen kankaisen päällisen väliin. Toimimalla näin voit saada vaatteesi sileäksi molemmilta puolin yhdellä silityksellä, sillä lämpö heijastuu paremmin takaisin alumiinifoliosta kuin lastulevyisestä silityslaudasta. Säästät siis aikaa ja sähköä. Tätä ei kuitenkaan kannata kokeilla kovin herkkien vaatteiden kanssa, jotka vaativat silittämistä matalammassa lämpötilassa.

Silitä vaatteesi kerralla

Pyri silittämään vaatteesi kerralla. Silittämisessä suurin sähkönkulutus tapahtuu nimenomaan raudan lämmittämisen aikana. Kun rauta on lämmennyt niin tämän jälkeen kulutus on jonkun aikaa jopa nollassa jonka jälkeen sähköä taas tarvitaan raudan lämmön ylläpitämiseen. Tämän jälkeen kulutus menee taas vähäksi aikaa nollaan. Kun silität paljon vaatteita kerralla juuri lämmittämiskertojen määrä minimoituu.

Korjaa vaatteesi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

Korjaa vaatteesi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tarkkaile mm. silityksen yhteydessä vaatteitasi onko niissä alkavia langan purkaumia tai esim. pieniä repeytymän alkuja. Nämä yleensä suurenevat nopeasti. Kun havaitset repeytymät ja purkaumat voit vielä esim. ommella napin kiinni ennen kuin se tippuu ja menee hukkaan.

Vaatteet joita ei tarvitse silittää

Hanki sellaisia vaatteita, jotka sileävät itsekseen, ja joita tarvitsee silittää mahdollisimman vähän. Näin vaatteen eliniän aikana säästyy paljon sähköä sekä myös silittämiseen menevää aikaa.

Jätä silitettävä pyykki kosteaksi

Älä kuivaa sellaista pyykkiä täysin kuivaksi, jonka aiot heti mankeloida tai silittää, vaan jätä sellainen pyykki hieman kosteaksi. Säästät ainakin vettä, kun pyykkiä ei tarvitsee uudestaan kosteuttaa silitystä tai mankelointia varten. Mikäli käytät rumpukuivainta säästät myös sähköä.

Silitys suoristusraudalla

Jos hiuksia laittaessasi huomaat, että vaatteisiisi on tullut yksi ryppy, niin voit koettaa silittää sitä hiusten suoristusraudalla. Suoristusrauta voi myös yltää sellaisiin kohtiin, joihin suuri silitysrauta ei pääse.