Vaatevarastostaan kannattaa aina pitää mahdollisimman suuri osa puhtaina ja silitettyinä

Vaatevarastostaan kannattaa aina pitää mahdollisimman suuri osa puhtaina ja silitettyinä. Näin on valinnanvaraa aina pukeutumisessa. Vaatteet näyttäytyvät huomattavan paljon paremmilta hyvin huollettuina ja välttyy turhalta ostamiselta.

Lukijan vinkki

Tee kaikki valmistelutyöt ajoissa

Kun aloitat silittämään vaatteita, niin tee sitä ennen kaikki valmistelutyöt valmiiksi. Ota suihkepullo esille ja täytä se valmiiksi ennen silittämisen aloittamista. Niin ikään kaikki tarvittavat vaateripustimet ja mahdolliset silityksessä käytettävät harsot kannattaa ottaa hollille. Koska silitysrauta kuluttaa hyvin paljon sähköä, eli noin 1 800 wattia, niin siksi sitä ei kannata pitää päällä silloin kun etsit esimerkiksi juuri sitä suihkepulloa vaatteiden kostuttamista varten. 6 minuuttia = kymmenesosa tunnista, jolloin 6 minuutin suihkepullon etsinnän aikana kuluu 0,18 kwh sähköä. Tällä samalla sähkömäärällä katsoisit LED-televisiota peräti 6 tuntia, 30 watin sähkön kulutuksella.

Pyykit heti kuivumaan

Ripusta pyykkisi kuivumaan välittömästi kun pesukone on valmis. Näin vaatteisiin tulee vähemmän ryppyjä, jolloin silittäminen on helpompaa ja nopeampaa. Säästät aikaasi ja silittämiseen kuluvaa sähköä.

Kreppilakanat

Osta kreppi- tms lakanoita, jotka ovat silittämättä tai mankeloimatta siistejä.

Lukijan vinkki

Silitä ensin miedompaa lämpötilaa vaativat vaatteet

Silitä ensin miedompaa lämpötilaa vaativat synteettiset vaatteet, jolloin pystyt aloittamaan silittämisen jo raudan lämmetessä. Silitä lopuksi kaikkein kuuminta tehoa vaativat vaatteet.

Vältä turhaa höyryttelyä

Jos sinulla on höyrysilitysrauta, vältä turhaa höyryttelyä, mikäli vaatteet sileävät muutenkin, sillä höyryttely kuluttaa ylimääräistä sähköä. Ylläpitäjä testasi tämän vinkin. Ylläpitäjällä on Tefal Virtuose -merkkinen höyrysilitysrauta, joka kuluttaa sähköä lämmetessään ja pitäessään lämpöä yllä n. 1 796 wattia. Testasin tätä vinkkiä painamalla höyrytysnappulaa useita kertoja, jolloin kulutus nousi useiden painallusten jälkeen vähäksi aikaa noin 30 wattia suuremmaksi 1 824-1 830 wattiin.

Alumiinifolio silityksen avuksi

Laita sillittäessäsi alumiinifolio silityslaudan ja sen kankaisen päällisen väliin. Toimimalla näin voit saada vaatteesi sileäksi molemmilta puolin yhdellä silityksellä, sillä lämpö heijastuu paremmin takaisin alumiinifoliosta kuin lastulevyisestä silityslaudasta. Säästät siis aikaa ja sähköä. Tätä ei kuitenkaan kannata kokeilla kovin herkkien vaatteiden kanssa, jotka vaativat silittämistä matalammassa lämpötilassa.

Silitä vaatteesi kerralla

Pyri silittämään vaatteesi kerralla. Silittämisessä suurin sähkönkulutus tapahtuu nimenomaan raudan lämmittämisen aikana. Kun rauta on lämmennyt niin tämän jälkeen kulutus on jonkun aikaa jopa nollassa jonka jälkeen sähköä taas tarvitaan raudan lämmön ylläpitämiseen. Tämän jälkeen kulutus menee taas vähäksi aikaa nollaan. Kun silität paljon vaatteita kerralla juuri lämmittämiskertojen määrä minimoituu.

Korjaa vaatteesi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

Korjaa vaatteesi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tarkkaile mm. silityksen yhteydessä vaatteitasi onko niissä alkavia langan purkaumia tai esim. pieniä repeytymän alkuja. Nämä yleensä suurenevat nopeasti. Kun havaitset repeytymät ja purkaumat voit vielä esim. ommella napin kiinni ennen kuin se tippuu ja menee hukkaan.

Vaatteet joita ei tarvitse silittää

Hanki sellaisia vaatteita, jotka sileävät itsekseen, ja joita tarvitsee silittää mahdollisimman vähän. Näin vaatteen eliniän aikana säästyy paljon sähköä sekä myös silittämiseen menevää aikaa.