Aivojumppaa kassajonoon

Aivojumppaa kassajonoon. Olen huomannut jo useamman vuoden ajan, että loppusummassa on pieniä eroja maksutavan mukaan (eli maksaako rahalla vai pankki/luottokortilla). Tällä pienellä pohtimisella voi säästää tai hävitä 1-2 snt/kerta.

Tutkitaan hieman pyöristyssääntöjä:

Seuraavat summat pyöristyvät rahalla maksettaessa alaspäin x,00 €:oon:

x,00 €, x,01 € ja x,02 €.

Seuraavat summat pyöristyvät rahalla maksettaessa ylöspäin x,05 €:oon:

x,03 €, x,04 € ja x,05 €

Seuraavat summat pyöristyvät rahalla maksettaessa alaspäin x,05 €:oon:

x,05 €, x,06 € ja x,07 €

Seuraavat summat pyöristyvät rahalla maksettaessa ylöspäin x,10 €:oon:

x,08 €, x,09 € ja 0,10 €.

Kortilla maksettaessa loppusummassa ei tunneta pyöristyksiä vaan hinta on aina mitä kassakone näyttää. Esim. ostaessasi tuotteen, jonka hinta on 8,99 € rahalla maksettaessa loppusumma on 9,00 € mutta kortilla maksettaessa 8,99 € (säästit sentin). Jos hinta olisi ollut 8,02 €, maksat rahalla vain 8,00 € mutta kortilla taas 8,02 € (rahalla maksaen säästit 2 senttiä korttimaksuun verrattuna). Käytä siis käytä pankkikorttia jos maksettavan summan viimeinen numero on 3,4,7 tai 8 ja käteistä jos summan viimeinen numero on 1,2,6 tai 7

Monesti tälläiseen laskelmointiin ei pysty, mutta kannattaa hyödyntää – vaikka periaatteen vuoksi – jos pystyy tämän loppusumman etukäteen selvittämään. Laskelmointi on hyödytöntä, jos sinulla ei ole sopivaa rahaa mukana.

Lukijan vinkki

1 kommentti

  • Kerätessäsi koriin ostoksia seuraa viimeistä, eli senttien summaa millaiseksi se tulee muodostumaan. Silloin tiedät valmiiksi kummalla varautua maksamaan. Ero on tosiaan ”vain” kaksi senttiä, mutta jos kaiken haluaa sentilleen eikä mitään hukkaan on tässä yksi konsti. Kaksi kertaa viikossa vuoden ajan tekee euron pintaan. Tämän hoksasin Saksassa, missä ei hintoja pyöristellä ja saa senttisiä vaihtorahoina tarkalleen ja kilohinta on voimassa ilman kääreitä tai muuta taaraamatonta. Suomessakin lyödään myös senttisiä mutta vain keräilijöille myytäviksi. Sentilleen saa siten myös sikäläiset bonukset, toisin kuin Suomessa, missä bonukset saa aina alimman vaihtoehdon mukaan. Jos samat kaksi senttiä puuttuu bonusportaasta niin varmuudella ei pyöristetä maksettavaksi.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi