Googlaa etukäteen mitä matkakohteesi huijareista sanotaan

Monessa maassa matkailijoita koetetaan höynäyttää hyvinkin kekseliäillä tavoilla. Ennen matkalle lähtöä googleta kohdemaasi matkakertomuksia tai esim. sanoilla "huijarit+matkakohteesi". Tällöin tiedät jo etukäteen, että minkälaisia huijareita matkakohteessasi on odotettavissa, joten osaat varautua niihin ja säästät siten rahaa. Esimerkiksi Tunisiassa ja Egyptissä on huijareita, jotka yrittävät väkisin tyrkätä sinulle esim. limpparipulloa kouraan ja perivät siitä sitten moninkertaisen hinnan. Niin ikään näissä ja muissakin maissa klassinen huijaus on, että joku tulee esittäytymään esimerkiksi hotellisi kokiksi tai respan työntekijäksi. Tämän jälkeen hän saattaa esimerkiksi yrittää lainata sinulta rahaa luvaten maksaa takaisin hotellissa ;).

Romaniassa Bukarestissa eräs huijari yritti huijata ylläpitäjän porukkaa väittämällä olevan siviilipukuinen poliisi ja muka tarkistaa ettei rahaa oltu vaihdettu laittomasti. Moni on varmaan lukenut viime aikoina juttuja, miten turisteja huijataan Riikassa ja Tallinnassa. Näissä kaupungeissa monissa baareissa ja yökerhoissa luottokortilta on veloitettu ostoksia moneen kertaan. Ylläpitäjä suosittelee maksamaan Virossa ja Latviassa baareissa käteisellä. Lisäksi Thaimaassa jotkut taksit ovat varastaneet asiakkaiden matkatavaroita. mm. Thaimaassa ja Turkissa suomalaisia huijataan niin että kun turisti ostaa jonkun tuotteen, myyjä meneekin kaupan takahuoneeseen vaihtamaan tuotteen rihkamaan. Epärehellinen myyjä voi myös väittää tuotteen olevan arvokkaampi mitä se onkaan. Esimerkiksi Thaimaassa lehmän nahasta tehtyjä lompakoita voidaan väittää krokotiilin nahasta tehdyiksi, jolloin niistä voidaan saada moninkertainen hinta.

Klassinen huijaustapa on myös huijata rahanvaihdossa. mm. Tunisian ja Bulgarian turistikohteissa rahanvaihtajat voivat laskea jopa rahasi sinun edessä, mutta rahaa häviääkin välistä myyjän taskuun. Joten laske aina itse, että sait vaihtamastasi rahasta oikein takaisin. Mustanmeren lomakohteissa (Sunny Beach, Burgas, Nessebar) kannattaa varoa myös taskuvarkaita.

Gambian matkaajan kannattaa varautua bumstereihin. Bumster on gambialainen yleistermi, joka tarkoittaa kaikenlaisia helppoheikkejä ja epävirallisia matkaoppaita yms., jotka väkisin yrittävät lyöttäytyä turistin mukaan. Näitä on toki muuallakin, mutta Gambiassa nämä ovat erityisen sitkeitä. Heillä voi myös olla joka käyntikortteja yms., jotta he vaikuttaisivat rehellisimmiltä. Näissä on paljon todellisia helmiäkin, jotka oikeasti voivat tarjota sinulle upeita elämyksiä ja osaavat viedä sinut mielenkiintoisiin paikkoihin, jonne et ehkä muuten eksyisi, mutta joukossa on myös paljon ammattihuijaajia. Nämä voivat yrittää saada sinulta rahaa esimerkiksi pyytämällä rahaa orjien jälkeläisille, orvoille yms, mutta oikeasti raha menee heille itselleen. Jos oikeasti haluat auttaa esim. orpoja niin kysy matkaoppaaltasi kuinka autat heitä parhaiten. He voivat myös esimerkiksi väittää että olisi turvatonta liikkua ilman paikallista opasta, vaikka näin ei itse asiassa olisikaan.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi