Kompostoi ja kierrätä

Hanki lämpö- eli thermokompostori ja kompostoi biojätteesi. Myös avokomposti on hyvä puutarhajätteille, mutta kompostin käyttö talvella edellyttää lämpökompostoria. Lämpökompostori pitää myös rotat ja muut jyrsijät poissa pihapiiristäsi. Edullisen lämpökompostorin saa alle satasella, joten se maksaa itsensä parissa vuodessa takaisin. Kun kompostoit kaikki eloperäiset jätteesi niin saat ravinteikasta multaa, jota voit hyödyntää pihassasi. Näin ollen sinun ei tarvitse erikseen ostaa kaupasta multaa. Voit myös harventaa jäteastian tyhjennyskertoja ja säästät noin 6 euroa per väliin jäänyt tyhjennyskerta. Toki kompostiin joutuu ostamaan kuiviketta, mutta toisaalta saat kompostorista biojätteiden hajottua multaa.

Ylläpitäjä on onnistunut kierrättämään jätteensä niin hyvin että meillä käy jäteauto vain joka kuudes viikko. Yksi tyhjennys maksaa noin. 6 €. Jos emme kierrättäisi täytyisi jäteastiamme tyhjentää noin joka kolmas viikko, eli 17 kertaa vuodessa. Tyhjennys kuuden viikon välein on puolta vähemmän eli noin 8,5 kertaa vuodessa. Säästösi 6 euron hinnalla per tyhjennys on yhteensä noin 51 euroa vuodessa. Pääkaupunkiseudulla jätehuollon hinta on mahdollisesti kalliimpaa

Kierrätä jätteesi myös työpaikallasi. Mikäli työpaikalla on jäteastiat eri tarkoituksiin niin se tarkoittaa sitä että jokainen tukee asiaa lukee astioiden kyljestä mitä niihin saa ja ei saa panna. Esim. pahvinkeräykseen taittelemattomana laitetut laatikot vievät runsaasti tilaa ja lisäävät kuljetuskuluja ja pakokaasupäästöjä.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi