Tiedä taksien hinnoittelu

Seuraava taulukko on lainattu Suomen taksiliiton sivuilta osoitteesta http://www.taksiliitto.fi/fi/taksiliikenne/hinta/ Taksimatkan hinta koostuu lähtömaksusta, ajomatkamaksusta ja odotusmaksusta. Taulukosta voidaan laskea että koska kilometri maksaa 1,48 € niin kymmenen kilometriä taksilla ykköstaksalla maksaa 14,80 € + lähtömaksu eli päivällä yhteensä noin 21 €. Tätä koskee kuitenkin matkaa ilman pysähdyksiä, joten kaikki liikennevalot, tietyöt yms. nostavat taksimatkan hintaa. Mainittakoon tässä vielä että vain valtuutettu asentaja saa kalibroida taksamittarin, joten taksamittari ei ikinä huijaa.

Suomessa taksiliikenne on luvanvaraista ja liikenne- ja viestintäministeriö vahvistaa taksien hinnat, jotka ovat samat koko Suomessa. Normaalihintojen lisäksi mainittakoon tässä, että tavaralisä ei-normaalista matkavarasta esim. polkupyörän tai suksien kuljettamisesta on 2,70 euroa ja invataksin avustamislisä (mikäli invataksi kuljettaa pyörätuoliasiakasta) on 15,00 euroa. Lisäksi uutena invataksimaksuna maksuna on tullut 30,00 euron suuruinen kantamismaksu, joka peritään normaalin avustamislisän sijasta, mikäli asiakasta joudutaan kantamaan rakennuksen rappukäytävässä käsivoimin tai erityisen porraskiipijän avulla.

Lisäksi voidaan periä lentokenttälisä lentokenttälisä, joka on maksimissaan yhtä

suuri kuin se maksu, jonka taksi joutuu maksamaan Finavialle, eli ilmailulaitokselle päästäkseen lentokentällä matkustajaterminaalin alueelle noutamaan asiakasta. Lentokenttälisä Suomessa on käytössä ainakin Helsinki-Vantaan lentoaseman takseilla 2,00 euron suuruisena, mutta ei juuri muualla.

Taksaluokka

Henkilöitä

euroa/km

I

1 – 2

1,48

II

3 – 4

1,78

III

5 – 6

1,92

IV

yli 6

2,07

Jos on isompi porukka liikenteessä eikä kahdeksan asiakkaan vetoista tilataksia ole saatavilla, joudutaan usein ruuhka-aikaan turvautumaan kahdeen pieneen autoon. Tällöin tulee halvemmaksi jakaa porukka siten että toiseen autoon tulee esim. 2 henkeä ja toiseen 4 kuin jos molempiin autoihin menisi kolme henkeä. Kannattaa myös muistaa että kaksi alle 12 vuotiasta lasta lasketaan vain yhdeksi henkilöksi. Suuntaa antava hintalaskuri löytyy esimerkiksi täältä http://www.taksinumerot.fi/Hintalaskuri.cgi

Lisätietoja:

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi