Vanhasta kattilasta kukkaruukku

Vanhat kattilat ja paistinpannut ja kahvipannut (käytöstä hylätyt) voi laittaa ulkokukille kestävät talvenkin ulkona. Eikä haittaa vaikka korva puuttuu tai on pohjaanpalanut tai muuten käytöstä hylätty. Paistinpannua ei pikkutuuli riepottele, niinkuin kevyttä muoviruukkua. Eikä haittaa vaikka kahvipannun korkki on hukassa.

Lukijan vinkki

Painekattila

äytä painekattilaa. Painekattila perustuu siihen että suljetussa painekattilassa ilmanpaine on suurempi kuin tavallisessa kattilassa, jolloin veden kiehumispiste on korkeampi. Usein noin 125 astetta. Mitä korkeampi paine ja lämpötila vedellä on, sitä pienempi on sen höyrystymislämpö. Ruoka kypsyy näin nopeammin säästöä tulee kun keittolevyä tarvitsee käyttää päällä normaalia vähemmän aikaa.

Sopiva kattila

Laittaessasi ruokaa käytä keittolevyn kokoista kattilaa. Suurempi levy voi kuluttaa sähköä jopa 20% enemmän kuin sopivan kokoinen. Paksupohjainen kattila on parempi kuin ohutpohjainen.

Puhdista kattiloiden pohjat

Muista puhdistaa kattiloiden pohjat, sillä epätasainen tai likainen pohja lisää energiankulutusta jopa 20%. Tämän takia myös keittolevyt pitää puhdistaa säännöllisesti. Kaikki lämpöenergia, joka menee pohjaan palaneiden vanhojen roiskeiden lämmittäseen, on poissa siitä energiasta, joka menee oikeiden ruokien valmistamiseen.

Kerroskattila

Käytä kerroskattilaa, jossa voit tehdä kolmekin erilaista ruokaa samalla keittolevyllä. Kerroskattilaan kuuluu kolme päällekäin sijaitsevaa osaa: kattila, höyryosa ja haudeosa. Haudeosassa voit valmistaa esim. puuroja, höyryosassa vaikkapa vihanneksia, nakkeja, perunaa (mm. puikula-perunat eivät halkea samalla tavoin höyrytyksessä kuin keitettäessä) ja keitto-osassa vaikkapa kalakeittoa.