Tiilestä lintulauta

Ylijäämä tiiliskivestä saa linnuille hyvän ja kestävän lintulaudan. Tiilessä on yleensä reikiä, jotta se olisi kevyempi ja eristäisi paremmin ääntä. Näihin reikiin on hyvä kaataa linnunsiemeniä. Sienemet pysyvät reikien sisällä hyvin suojassa tuulelta, mutta linnut saavat ne sieltä helposti. Sopii hyvin vaikka parvekkeen pöydälle.

Lintulauta maitopurkista

Tyhjästä maitopurkista voit helposti askarrella harjakattoisen lintulaudan, joka on vieläpä ihan tyylikkään näköinen kun maalaat sen. Leikkaa suorakaiteen muotoinen aukko pari senttiä pohjan yläpuolelta ylöspäin.

Eläinkaupoista irrallisia linnunsiemeniä

Tavarataloissa myytävät linnunsiemenet ovat yleensä niin isoissa paketeissa että yksi talipallo riittää lintulaudalle koko talveksi ja loput jäävät kesäksi varastoon ajelehtimaan. Eläinkaupoista saa irrallisia linnunsiemeniä pienemmänkin määrän.

Lukijan vinkki

Ruokkikaa sorsia

Halpa ajanviete lasten kanssa on lähteä vaikkapa pyörällä ruokkimaan sorsia. Myös kotipihalla voi ruokkia lintuja ja kesällä vaikkapa siilejä. Ruokinta vahvistaa lintuja, auttaa pesinnän onnistumisessa ja auttaa niitä selviämään talven yli. Muista kuitenkin että kun lintujen talviruokinnan aloittaa, on reilua jatkaa sitä koko talven yli. Talviruokintaa ei kannata myöskään aloittaa liian varhain, ettei se houkuttele sellaisia muuttolintuja jäämään lintulaudallesi, jotka muuten muuttaisivat etelään talveksi. Nämä muuttolinnut eivät selviä Suomen talvesta vaikka niitä ruokittaisiin. Muista myös että pilaantunut tai suolainen ruoka ei sovellu linnuille.

Lintujen bongaus on edullinen harrastus

Lintujen bongaus on edullinen harrastus. Tähänkin harrastukseen riittävät kumisaappaat, kiikarit tai kaukoputki, kamera ja muistilehtiö ehkä myös ääninauhuri. Eräs tärkeä varuste on myös herätyskello, sillä lintujen bongarit ovat usein liikkeellä jo auringon noustessa kukon muiden lintujen lauluaikaan. Lintubongauksen ympäristöystävällisempi versio on nimeltään ekobongaus. Ekobongauksessa liikutaan lintujen perässä vain lihasvoimalla, kuten polkupyörällä. Tosi bongarithan saattavat ajella autolla satoja kilometrejä harvinaisen linnun perässä.