Kasvisruoat mikrossa

Laita kasvisruokasi mikrossa tavallisen uunin sijasta. Kasvikset kiehuvat nopeammin ja vähemmällä sähköllä mikrossa. Myös ravinteet ja värit säilyvät paremmin kuin tavallisessa uunissa.

Isot hellalla ja pienet mikrossa

Mikroaaltouunissa ei kannata Työtehoseuran tutkimuksen mukaan; sulattaa, lämmittää tai valmistaa mitään yli 4 dl tai 400g. Tällöin hella on taloudellisempi

Lukijan vinkki. Lähetti Rajanka

Pehmitä kovettuneet ruoat mikrossa

Monet jo kovettuneet ruoat saa vielä syötäviksi lämmittämällä niitä mikroaaltouunissa. Tällaisia ovat mm. leivät, pullat ja sokeri.

Tiedä mikrosi suorityskyky

Kun lämmität toistuvasti samoja ruokia mikroaaltouunissa, kokeile että kauanko sinun mikrollasi kestää että ruoka/juoma on sinulle sopivan lämpöistä. Esim. jos lämmität joka päivä saman kokoisen kupin vettä mikroaaltouunissa pussiteetä varten niin on turha lämmittää sitä varmuuden vuoksi 1:30 minuuttia jos esimerkiksi 1:10 minuuttiakin riittäisi. Mikroaaltouunin kulutus maksimiteholla on yleensä noin 800 W, eli 0,8 kW. Tästä voidaan laskea (800w/3600 sekuntia = 0,222) että 800 watin teholla yhdessä sekunnissa kuluu siis 0,222 wattituntia sähköä. 20 sekunnin säästö on siis 0,222w x 20 sekuntia = 4,4 wattituntia = 0,0044 kwh. Energiansäästölamppu kuluttaa sähköä noin 8 wattia tunnissa, joten tuolla 20 sekunnilla säästät niin paljon sähköä että pidät energiansäästölamppua yli puoli tuntia päällä samalla sähkömäärällä.

Digitaalinen mikroaaltouuni on uutta ostaessa hyvä valinta, koska lämmitysajan pystyy säätämään tarkasti haluamakseen. Analogisilla säädöillä varustettu mikro lämmittää aina joko hieman liian pitkään tai liian vähän aikaa.

Mikro pois seinästä

Ota mikroaaltouuni pois seinästä. Jatkuvasti seinässä oleva mikroaaltouunin kello voi kuluttaa saman verran sähkö kuin ruoan valmistus. Vaikka seinässä olevan mikroaaltouunin kulutus olisi vain vaikkapa yhden watin, mutta koska se on koko ajan seinässä 24 tuntia vuorokaudessa niin sähköä kuluisi yhdenkin vatin kulutuksella 24 wattituntia. Kuukaudessa 31 x 24 on 0,74 kwh. Tämä on suurin piirtein samanverran, mitä mikro kuluttaa ollessaan tunnin ajan päällä. Eli kaksi minuuttia ruoan lämmitystä päivässä kuluttaa saman verran sähköä kuukaudessa kuin mikron kello yhden watin kulutuksella kuukauden aikana.

Käytä mikrouunissa kupua

Käytä mikrooaaltouunissa aina kupua. Ruoka lämpenee sen alla nopeammin ja tasaisemmin ja ennen kaikkea uunin puhdistamiseen tarvitsee käyttää vähemmän aikaa ja energiaa koska mahdolliset roiskeet jäävät kuvun seiniin.

Teetä kuppi kerrallaan

Jos olet teen ystävä, voit lämmittää teevetesi laittamalla kupin täyteen vettä ja kuppi mikroon. Näin saat lämmitettyä juuri sopivan määrän vettä, vedenkeittimessä tahtoo tulla aina lämmitetyksi vettä liikaa käyttöön nähden (=turhaa energiankulutusta).

Lukijan vinkki