Opettele ilmaamaan patteri itse

Opettele ilmaamaan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän patteri itse. Omakotitaloissa tämä on itsestäänselvyys, mutta kerrostaloissa tulee helpommin soitettua huoltomiehelle. Ilmausavain on hinnaltaan noin euron luokkaa. Pyydä vaikka huoltomiestä näyttämään kuinka ilmaus tapahtuu ellet osaa itse, näin vähennät huoltoyhtiön käyntejä taloyhtiössäsi ja sitä mukaa kustannuksia.

Lukijan vinkki;Kommentteja: Tuo patterinilmaus EI ole suotavaa omatoimisesti kerros ym. yhteisasumisessa. Aiheuttaa vain huollolle lisää vaivaa kun joutuu ihmettelemään jotta onko jossain vuoto kun paineet putoaa jakuvasti ja hälytykset soi.

Patterien ilmaus

Ilmaa tarvittaessa vesikiertoiset lämpöpatterisi mikäli niistä kuuluu lorinaa. Vesikiertoisiin pattereihin saattaa kertyä etenkin syksyisin ilmaa säiden kylmetessä. Syksyn edetessä pattereihin syötetään yhtä kuumempaa vettä, jolloin veden sekaan voi sekoittua ilmaa ja pattereiden teho heikkenee ilman syrjäyttäessä lämpimän veden. Ilmaus on kuitenkin suoritettava asiantuntevasti ja taloyhtiöissä asuvien kannattaa ottaa yhteys huoltomieheen.

Alumiinifolio seinälle

Varsinkin vanhoissa taloissa kannattaa liimata alumiinifoliopaperi seinään lämpöpatterien taakse. Alumiinifolio heijastaa lämpöä takaisin sisälle päin ja estää näin tehokkaasti lämmön karkaamisen ulos seinistä.

Säädä termostaatteja vähitellen

Älä säädä lämpöpattereiden termostaatteja edestakaisin, vaan kun säädät lämpötilaa lämpimämmälle tai viileämmälle tee se vähitellen. Lämpötilan pitäminen vakiona kuluttaa vähemmän sähköä/energiaa kuin jatkuvat lämpötilan säätämiset. Mikäli säädät viluissasi termostaatteja liian lämpimäksi ja huomaat sitten, että sepäs tulikin sitten liian kuumalle niin kulutat turhaan energiaa siihen nähden että olisit säätänyt termostaatteja hienovaraisemmin.

Suuntaa valaisimet oikein

Älä suuntaa valaisimia pattereiden, ilmalämpöpumpun tai muiden lämmittimien termostaatteja kohti.