Hyödynnä lumi ja jää

Lumi ja jää ovat ilmaisia rakennusmateriaaleja, joita kannattaa hyödyntää. Monet rakennusmateriaalit ovat varsin kalliita, mutta lumesta ja jäästä voit rakentaa ilmaiseksi melkein mitä tahansa, kuten lumilinnan, iglun, pyörätelineen, patsaan, leikkimökin, portaat, aidan, puutarhakalusteet ja yms. Ja onhan lumesta valmistettu jopa saunoja, ravintoloita ja soittimia. Ole kuitenkin varovainen ja seuraa tarkasti lumirakennelmien kuntoa varsinkin sään lämmetessä.

Suosi kestäviä ja huoltovapaita materiaaleja

Aina kun rakennat ulos tai veden alle jotain puusta tai metallista, valitse mahdollisuuksien mukaan kestopuu tai ruostumaton teräs. Nämä materiaalit kestävät ja säilyvät vuosikausia ilman kummempia ylläpitotoimenpiteitä. Hankintahinnalta kestävät materiaalit ovat kalliimpia, mutta maksavat itsensä takaisin kestävyytensä ja vähäisen huoltotarpeen kautta.

Rakenna esittelytalo

Mikäli suunnittelet omakotitalon rakentamista ja talopaketin ostamista niin voit saada hyvätkin alennukset kun neuvottelet sellaisen sopimuksen, että kyseinen valmistalopaketin valmistaja voi käyttää taloasi esittelytalona. Jotkut ovat saaneet ihan kivan summan rahaa jokaisesta esittelystä.

Kaupungin lämpö

Rakenna talosi kaupunkiin. Älä maaseudulle. Kirjoittaja suosisi mielellään maaseudulla asumista ja lähiruoan syöntiä, mutta lämmityskustannuksia ajatellen kaupungissa asuva säästää sähköä maalla asuvaan verrattuna. Kaupungit ovat yleensä lämpimämpiä kuin maaseudut, sillä kaupunkeja lämmittävät ilmaiseksi keinolämpö, joka on peräisin ihmisistä, lemmikkieläimistä, autojen kuumista moottoreista ja pakokaasuista, rakennusten lämmityksestä jne. Betonin ja asfaltin lämpökapasiteetti on maaseudun maaperää suurempi, joten rakennukset varaavat tehokkaasti lämpöä itseensä. Päivällä lämpöä siis varautuu rakennuksiin ja illan tullessa sitä lämpöä pikkuhiljaa siirtyy ilmaan. Kaupunkia lämmittävät myös sen saasteet, joista muodostuu sameuskerros kaupunkien ylle. Tämä kerros estää tehokkaasti lämmön karkaamisen avaruuteen. Siksi varsinkin talvet ovat kaupungeissa lämpimämpiä kuin maaseudulla. Kaupungeissa myös tuulee vähemmän, koska korkeat kerrostalot blokkaavat tehokkaasti tuulen. Kaupungeissa on myös mustaa asfalttia, joka vangitsee tehokkaasti auringonsäteitä. Jopa likainen musta lumi imee tehokkaamin lämpöä kuin maaseudun kaunis, puhdas ja vitivalkoinen lumi.

Hyödynnä uudet äly-tekniikat

Harkitkaa varsinkin suuremmissa tiloissa (kerrostalot, työpaikat yms) uusia äly-tekniikoita. Esim. moniin ilmastointilaitteisiin saa hiilidioksidi-antureita, jotka säätävät ilmastointia hengityksessä syntyvät ilman hiilidioksidipitoisuuden mukaan ja vaihtavat ilmaa vain tarpeen mukaan. Myös mm. automaattisesti luonnonvalon määrän mukaan säätyviä antureita on saatavilla valaisimiin. Nämä maksavat itsensä yleensä takaisin laitteen käyttöiän aikana.

Talviasuttava kesämökki

Jos aiot rakentaa/rakennuttaa kesämökin, selvitä kuinka paljon enemmän maksaa talviasuttava versio. Rakennusvaiheessa on helppo lisätä eristepaksuutta, valmiiseen mökkin erittäin hankalaa ja kallista. Tästä on seuraavia hyötyjä vaikka et aiokaan siellä asua talviseen aikaan:

– Keväällä ja syksyllä kuluu vähemmän (sähkö)energiaa lämmitykseen ja lämmön ylläpitoon.

– mahdolliseen peruslämmön ylläpitoon kuluu huomattavasti vähemmän energiaa (lähes aina sähkölämmitys!!)

– kesällä esim. ilmalämpöpumpun tupaan tuoma viileys pysyy paremmin sisällä kun paksummat eristeet.

– mökin mahdollinen jälleenmyyntiarvo talviasuttavana on huomattavasti korkeampi kuin vain kesämökkinä.

Eli karkeasti ottaen: Jos säästät rakennusvaiheessa, niin maksat käyttövaiheessa enemmän ja päinvastoin.

Lukijan vinkki

Korkea paikka

Rakenna talosi harjulle, älä laaksoon. Ylläpitäjä on tutkinut gradussaan mm. paikallisilmastoa. Kylmä ilma on lämpimää ilmaa raskaampaa. Siksi kylmä ilma valuu laaksopaikkoihin, joissa lämpötila voi olla huomattavan paljon korkeampi kuin läheisenmäen päällä. Hyvinkin pienet korkeuserot saavat ilman liikkumaan. Harjujen suotuisat lämpöominaisuudet on tiedetty vuosisatoja.

Olohuone etelään

Kun rakennat taloa, pyri suunnittelemaan se niin päin että olohuone ja oleskelutilat tulisivat etelään päin ja makuuhuone ja varastotilat pohjoisen puolelle.

Yksinkertainen muoto

Rakenna mahdollisimman yksinkertaisen muotoinen talo, jossa on mahdollisimman vähän erkkereitä. Jokainen talossasi oleva uloke lisää talosi ulkoseinäpinta-alaa. Lisääntynyt ulkoseinä-pinta-ala kasvattaa talosi lämmityskustannuksia ja tietenkin myös rakennuskustannuksia. Lisäksi ilmalämpöpumpulla voi olla vaikeaa siirtää takassa lämmitettyä ilmaa monien mutkien ja seinien taakse. Mitä enemmän sinulla on ulkoseinää, sitä enemmän sinulla on myös mm. maalaamista.