Munakello ruoanlaitossa

Käytä munakelloa tai muuta ajastinta ruoanlaitossa. Näin osaat sammuttaa uunin tai keittolevyn oikeaan aikaan, eikä sähköä kulu turhaan.

Paistomittari säästää sähköä

Toinen sähköä säästävä keksintö on uunin paistomittari. Sitä käyttämällä tiedät, että milloin esimerkiksi joulukinkku on valmista. Digitaalisia paistomittareita myy esim. Claes Ohlson hintaan 16.90 € tai NetAnttila hintaan 9,90

Lisätietoja:

Saman lämpötilan ruoat

Kun teet uunissa ruokaa isommalle porukalle, niin yritä tehdä sellaisia ruokia, jotka voi paistaa samassa lämpötilassa yhdellä kertaa. Näin pystyt valmistamaan kaikki tarjottavat ruoat samalla kertaa.

Älä käytä uunissa liian suurta lämpötilaa

Älä käytä uunissa liian suurta lämpötilaa, sillä kova kiehuminen lisää uunisi sähkönkulutusta ja ruoan ylikiehumista, mutta ei nopeuta kypsymistä. Lisäksi ylikiehuminen sotkee uunin. Myöskään keittolevyä ei kannata pitää liian suurella. Kuumimmalle kuutoselle säädetty keittolevy kuluttaa kymmenkertaisen määrän sähköä verrattuna pienimmälle, eli ykköselle säädettyyn keittolevyyn.

Uunin ylin taso

Kun käytät uunin grillivastusta niin laita nopeasti kypsyvät ruoat, kuten pihvit, leivät yms. lähelle grillivastusta uunin ylimmälle tasolle. Varmista kuitenkin, ettei ruoka tai esim. leivinpaperi kosketa grillivastusta ja syty palamaan.

Syö ruoka raakana

Syö ruokasi raakana ja säästä sähköä uunin ja hellan käytössä. Myös monet kissat ja koirat pitävät raaoista ruoista, esim. kalasta, jopa kypsennettyjä ruokia enemmän. Raa’asta kalasta voi tehdä myös sushia tai graavilohta, -siikaa tai -haukea. Myös lihaa voi suolata ja tehdä siitä kuivalihaa. Monet kasvikset ovat myös parhaimmillaan raakoina ja säilyttävät näin parhaiten vitamiinit.