Miten kävi Nokian osakkeilleni

8.9.2011. Nyt on Nokian osakkeita omistettu vajaa kolme kuukautta ja paljon on taas tapahtunut. Monilla rahastoilla on salkussa Nokiaa ja koska rahastoja on yleisen epävarmuuden takia lunastettu niin rahastonhoitajien on ollut pakko myös myydä Nokian osakkeita suurinpiirtein samassa suhteessa. Osake onkin sahannut melko paljon. Suurin nousu kuitenkin tapahtui täysin Nokiasta itsestään riippumattomista syistä nimittäin siitä että Motorolan matkapuhelintoiminnot myytiin elokuussa Googlelle 12,5 miljardilla dollarilla. Tällöin sijoittajat huomasivat että mikäli Motorolan matapuhelintoiminnot ovat tuon arvoisia niin Nokia oli arvostettu jo liian alhaalle. Kuten kesäkuussa osakkeita ostaessani kerroin olin jo tuolloin samaa mieltä asiasta. 8.9.2011 Nokia päätöskurssi Helsinkin pörssissä oli 4,624, eli omistukseni arvo on 1387,20 euroa, eli nousua kesäkuusta 132,60 euroa.
21.7.2011. Torstai ja ensimmäinen osavuosikatsaus sitten Nokian osakkeen ostamisen. Osakesijoittamisessa hauskinta on itse asiassa jännittää firmojen osavuosikatsauksia, joissa siis kerrotaan yhtiön tulokset viimeiseltä kolmelta kuukaudelta ja kuullaan toimitusjohtajan kertovat jotain myös yhtiön tulevaisuudesta. Osavuosikatsauksen odottaminen tuntuu melkein samalta kuin lapsena joulupukin odottaminen. Usein vaihdetuimpien firmojen osakkeet sahaavat osavuosikatsauksen jälkeen huomattavasti. Niin tänäänkin. Kun osavuosikatsaus pamahtaa niin monet saattavat paniikissa myydä osakkeensa. Sitten monilla on myös ns. Stop Loss -toimeksiantoja, jotka aktivoituvat vasta kun osakekurssi saavuttaa ennakolta määrittämäsi tason, joten jos kurssit laskevat niin tämän jälkeen stop-lossit alkavat paukkua, eli tulla voimaan ja kurssi laskee entisestään. Näin kuitenkin kyseisen toimeksiannon tekijät saavat pysäytettyä tappionsa eli myytyä osakkeensa siltä varalta että kurssi lähtee syöksymään oikein kunnolla.
Kuten arvelin niin Nokian osavuositulos huono, mutta ei läheskään niin huono kuin pelättiin. Tappiota ei tullut vaan osakekohtainen voitto toisella neljänneksellä oli 0,06 €. Nokian osake päätyi hauskasti ensimmäisen osavuosikatsauksen jälkeen hintaan 4,182 €, mikä on tismalleen sama hinta, jolla osakkeet ostinkin, joten tällä hetkellä olen siis välityspalkkion verran, eli 8 € tappiolla, mutta koska Nokia tekee koko ajan siis voittoa ja vieläpä Applelta rojalteja patenteista niin voin nukkua yöni rauhassa. Muutenkin Nokiasta on kuulunut hyviä uutisia, mm. tulevien Windows-pohjaisten puhelimien käyttökokemusta on hehkutettu eri medioissa. Lisäksi Stephen Elop kertoi Nokian nopeuttavan säästötoimenpiteitä, joten eiköhän kustannukset pysy kurissa.
22.06.2011 klo 16:26, eli melko tarkalleen viikko kaupasta. Kurssi on sahannut mm. yleisen taloudellisen epävarmuuden ja Kreikan kriisin takia. Eilen Nokian julkaisemat uudet tyylikkäät puhelinmallit ja varsinkin Meego-käyttöjärjestelmän uusi älypuhelin nostivat kurssia eilen ja vielä tänäänkin. Nokian design on hienoa ja mielestäni hienompaa kuin yhdelläkään kilpailijalla. Uskon vakaasti siihen että koska Meego-käyttöjärjestelmää ei sen hyvistä ominaisuuksista huolimatta aleta enempää kehittämään , vaan on valittu strategiaksi keskittyä Windows-pohjaiseen käyttöjärjestelmään niin ei se windows voi ainakaan huonompi olla. Nyt siis kurssi 4,256 euroa, eli sijoituksen arvo 1276,8 euroa. Eli tällä hetkellä ollaan voitolla huikeat 22,2 euroa ilman kaupankäyntikuluja, jotka ostaessa olivat 8,00 euroa. Jos nyt myisin osakkeet samalla 8 euron välityspalkkiollan niin viikon tienaus olisi 6,2 euroa miinus verot.
Nyt 15.06.2011 kello 14:29:59 oli sitten aika ostaa osakkeita ja seurata arvon kehitystä tällä palstalla. Päädyin pitkällisen harkinnan jälkeen tätä sivustoa varten ostamaan 300 kpl Nokian osaketta. Päädyin Nokiaan mm. siksi että se on pörssin likvidein osake (eli sitä vaihdetaan eniten, kauppaa käydän käytännössä koko ajan jopa useita kauppoja samalla sekunnilla) ja lisäksi se on tunnettu yritys Suomessa. Näin ei välttämättä pitäisi toimia, sillä voin sanoa että en tunne Nokiaa, sen käyttämiä käyttöjärjestelmiä enkä matkapuhelinalaa käytännössä ollenkaan. Vaistoni sanoo että osakkeen hinta tuntuu nyt siltä että Nokiaa on lyöty oikein kunnolla. Yrityshän tekee kuitenkin koko ajan voittoa. Vieläpä niin että sen kaikki osat 1. Devices & Services 2. NAVTEQ ja 3. Nokia Siemens Networks olivat kaikki voitollisia vuoden 2011 ensimmäisellä tilikaudella. Osakemarkkinat perustuvat pitkälti pelkoon ja itsestä tuntuu että monet ovat peloissaan painaneet paniikkinappulaa ja myyneet osakkeensa pois, koska pelkäävät vielä pahempaa. Toisekseen ainakin itse uskon Windows-pohjaisiin puhelimiin. Ainakin sen todella vähän perusteella mitä olen niistä lukenut tai nähnyt niin uskon että ne tulevat olemaan  menestys. Minuun teki vaikutuksen myös käyttöliittymän helppous, joten uskon että vanhempikin väestö tykästyy niihin.
Olin tässä jo useamman viikon lukenut tarkasti Nokian vanhoja pörssitiedotteita ja odottanut hyvää hetkeä ostaa. Kurssi on heitellyt aika voimakkaasti. Esim. eilen näkyi päätyvän 2 % plussalle ja nyt näkyy olevan 4,4 % miinuksella. Ajoitin sitten oston tähän laskupäivälle pyrkimyksenä ostaa dipistä. Tässäkin päivän sisällä oli pieni pelko, että oliko ostohetki kurssilla 4,182 sittenkään oikea. No olisin saanut puoli tuntia myöhemmin samat osakkeet noin senttiä halvemallä, jolloin olisin säästänyt kolme euroa.
Oma kauppa ympäröitynä.                                        Kuitti kaupasta

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi