Myyjistä

Googlasin internetistä Googlen kuvahaulla sanat salesman ja saleswoman. Ainakin Googlen etusivulla miespuoliset myyjät esitetään lähes poikkeuksetta jonkun sortin helppoheikkinä tai ainakin sen näköisenä, jonka kanssa en kauhean mieluusti hieroisi kauppoja. Sanalla saleswoman sen sijaan löytyy hyvin kauniita jakkupukuisia business-ammattilaisia.
Varmasti jokainen on etelän lomamatkoillaan törmännyt kaikenlaisiin huijarimyyjiin, jotka tarttuvat kiinni vaaleaihoisiin turisteihin, joille tinkiminen on outoa. Mitä vaaleampi iho, sitä enemmän pystyy pyytämään, koska vähän aikaa lomakohteessa ollut turisti ei ole vielä oppinut lomakohteensa hintatasoa. Varsinkin arabimaissa kulttuuriin myös kuuluu se, että kauppoihin ei mennä vain hypistelemään tavaroita vaan mikäli menet kauppaan, myydä voi odottaa sinun yleensä ostavan jotain. ”Special price for you, normal price 50 euros, special price today only 60 euros” :)
Osaavat ne myyjät Suomessakin. Pankkitoimihenkilöiden tehtävä on myydä myydä ja myydä. Mikäli käyt pankissa asioilla pankkivirkailija näkee koneeltaan millainen taloudelllinen tilanteesi on ja ennen kaikkea paljonko sinulla on tilillä rahaa. Mikäli tililläsi sattuu olemaan hieman pesämunaa alkaa armoton rahastojen ja eläkevakuutusten kauppaaminen, sillä näistä pankin ja myyjän provisiot ovat korkeimmat. Tämä kaupittelu voi tulla yllättäen pankin asiakkaalle..ja kas nopeasti on vanhempi muori puhuttu ympäri ja saatu hänet sijoittamaan kuukausittainen määrä eläkevakuutukseen tai yhdistelmärahastoon, joska pankki saa yleensä myyntipalkkion, vuosittaisen hallinnointipalkkion ja lunastuspalkkion.
Itse olen joka tilanteessa valmistautunut kaiken maailman kauppiaisiin..myös yllättäviin sellaisiin. Yllättävistä kauppiaista täytyy mainita ovelta ovelle kauppiaat ja puhelinmyyjät. Oma lukunsa on sitten rihkamaan kaupittelevat romanialaiset, joita saa varoa ihan oikeasti. Mielestäni näistä kaikkein hauskimpia tapauksia ovat puhelinmyyjät. Itse olen kieltänyt puhelinmyynnin lähinnä sen takia että ajan tällä hetkellä paljon autoa, ja jo liikenneturvallisuuden kannalta yritän varoa kännykkään puhumista autosta. Toisekseen ei ole kiva olla lomalla ja maksaa ulkomaanpuheluja, kun joku innokas puhelinmyyjä yrittää kaupata jotain juorulehteä. Tästä johtuen harva puhelinmyyjä enää soittaa minulle, mutta mikäli joku soittaa niin sanon että olen kieltänyt puhelinmarkkinoinnin niin tällöin puhelu loppuu kohteliaasti pahoitteluun. Toisinaan juksaan puhelinmyyjiä sanomalla jotain tyyliin, että ulosottomies on sanonut, että en saa ostaa enää yhtään mitään vaikka näin ei asianlaita todellakaan ole. Jotkut tästä huolimatta jatkavat jutustelua ja koettavat selvittää olisiko minulle kuitenkin myytävillä jotakin.
Puhelinmyyjiä juksataan varmasti vaikka minkälaisilla verukkeilla ja he oppivatkin nopeasti huomaamaan minkälaisen asiakkaan kanssa ovat tekemisissä. Varsin suuri osa puhelinmyyjien palkasta koostuu useissa firvoissa provisioista onnistuneiden myyntien mukaan, eikä siks ole heidänkään etu jutella pitkään sellaisten ihmisten kanssa, joista he huomaavat että kauppoja ei tule. Eräs ihmisryhmä on omistautunut kiusaamaan puhelinmyyjiä. Puhelinmyyjiä kiusataan mm. teeskentelemällä ulkomaalaista tai sitten kysellään pitkään ja hartaasti yksityiskohtia myytävistä tuotteita ilman mitään tarkoitusta ostaa tuotetta. Joillakin on sitten vain tapana laittaa luuri pöydälle ja antaa myyjän pölistä itsekseen siihen asti kunnes lopulta huomaa ettei kukaan ole enää langan päässä :). Itse olen liian kiltti että viitsit alkaa ketään, varsinkaan taskurahoja tienaavia opiskelijoita, alkaa kiusaamaan, mutta toisinaan meinaa kyllä mennä hermot varsinkin yrittäjille hakemistopalveluja kauppaavien myyjien kanssa. Nopeimmat myyjät ovat väkisin lyömässä kauppoja lukkoon ennen kuin ehtii edes kissaa sanoa. Olen sitten aina hädissään yrittänyt huutaa väliin että ei ei ei ei ei ei.
Minulla on pienenpieni toiminimi mm. tämän blogin takia. Heti kun rekisteröin toiminimen maistraattiin alko kauhea soittoruma. Kymmenet nettihakemistot alkoivat kaupata kauhean kalliita mainospaikkoja hakemistoissa. Osa näistä hakemistoyrityksistä on vieläpä todella harhaanjohtavan nimisiä. Internetistä googlaamalla esim. sanoilla ”yrittäjät hakemisto huijaus” löytyy varmasti paljon juttuja näistä huijareista. Monta tämmöistä huijausta on viety tai ollaan viemässä oikeuteen asti. Parasta ja halvinta mainosta on vain tehdä selkeät kotisivut ja optimoida ne niin hyvin, että ne löytyvät internetin hakukoneilla.
Millainen sitten on hyvä myyjä. Mielestäni hyvä myyjä on sellainen, joka kuuntelee asiakkaan tarpeet ja hintatason rauhassa mitään tuputtamatta ja keksii sitten ammattitaitoaan hyödyntäen parhaan ratkaisun minkä voi myydä asiakkaalle. Tässä on edellytyksenä että myyjä tuntee tuotteet, joita on myymässä. On hyvä tuntea oman firman tuotteet, mutta myös kilpailijoiden tuotteet, jotta on vertailupohjaa. Mielestäni hyvään myyntitapahtumaan kuuluu myös jälkityö varsinkin isommissa ostoksissa. Eli kun asiakas on ostanut jonkun isomman tuotteen, kuten auton, niin myyjä ei tämän jälkeen katoa kuin pieru Saharaan, vaan mielestäni myyjä voisi olla kaupankin jälkeen yhteyksissä asiakkaaseen ja kysellä miten tuote on pelannut yms. Hyvä myyjä on myös motivoitunut ja ahkera. Ei anna kovin mahtavaa kuvaa firmasta mikäli myyjät ikään kuin välttelevät asiakasta. Tai kun asiakas soittaa firmaan kysyäkseen jotain, niin myyjä antaa ymmärtää että ”on vain töissä täällä”. Ainakin muutamassa autoliikkeessä näin on tapahtunut. Mielestäni hyvä myyjä on myös asianmukaiseti pukeutunut. Asianmukainen pukeutuminen vaihtelee tietenkin toimialoittain.
Juttu jatkuu…

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi