Säästölipasgalleria

Osuuspankki

 

Osuuspankin sporttisia Hippo-säästölippaita 1980-luvulta Suomi-verkkareissa ja pesäpalloasussa. Pesis-pukuinen Hippo on kertakäyttölipas, jonka takaosassa oleva muoviluukku, jouduttiin rikkomaan pankissa. Kun ensimmäinen lipas oli saatu täyteen sai sitten uudelleen käytettävän lippaan tilalle.

 

Perinteisempiä OP:n Hippo-säästölippaita pike-paidassa ja ihan alastomana. Huomaa vihreän hipon kolikkoluukussa olevat hampaat, jotka estävät kolikkojen kaivamisen takaisin lippaasta esim. veitsen avulla.
Helsingin Osakepankki

Helsingin Osakepankin, eli HOP muumilipas. Helsingin Osakepankki myytiin Yhdyspankille vuonna 1986 ja sulautettiin tähän. Huomaa muumin hatussa oleva pieni ympyränmuotoinen reikä. Tästä reiästä ei mahtunut edes 5 pennin kolikot, mutta saattoi tarkastella lippaan täyttymistä paremmin pelkästä kolikon pudotusreiästä. Lisäksi lukijamme Markku hoksautti, että tästä reiästä voi tiputtaa seteleitä kun ne käärii rullalle. Lipas on HOP:n loppuajoilta 1980-luvun lopulta. Alapuolella oleva panda-lipas on HOP:n lipas 1970-luvun loppupuolelta.

Kansallis-Osake-Pankki

Kansallis-Osake-PankkiKOP perustettiin wikipedian mukaan suomalaisuusliikkeen vastineeksi ruotsinkielisten Yhdyspankille. KOP ja Yhdyspankki sulautuivat vuonna 1995 muodostaen Merita-Pankin, jossa sittemmin tuli Nordea. Kuvassa viimeisimpiä KOP:n Roope-Setä lippaita 1990-luvun alusta. Arkun lukossa näkyy KOP:n oravalogo.
Postipankki
 
 

Postisäästöpankin nimi lyhennettiin vuonna 1970 Postipankiksi. Postipankin konttorit sijaitsivat yleensä posteissa ja posteista sai myös Postipankin pankkipalveluja. Myöhemmin Postipankki muuttui osakeyhtiöksi. Vuonna 1998 Postipankki ja Valtion vientiluotto Oy yhdistyivät Leonia-konserniksi, jolloin Postipankin pankkitoimintoja alkoi hoitamaan Leonia Pankki Oy. 2001 Leonia ja vakuutusyhtiö Sampo yhdistyivät, jolloin Leoniasta tuli Sampo Pankki. Vuonna 2006 Sampo-konserni myi Sampo Pankin tanskalaiselle Danske Bankille. Kuvassa olevat säästöpossut ovat 1980-luvulta. Postipankin asiakkaina olleet lapset liittyivät kultapossukerhoon ja saivat kultaisen säästöpossun. Aikaisemmin säästöpossut päällystettiin oikealla lehtikullalla. Myöhemmin Postipankista sai muunkin värisiä säästöpossuja.

Säästöpankit

SäästöpankkiSäästöpankkiryhmän muodostivat alueelliset säästöpankit ja niiden keskuspankkina toiminut  Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki, eli SKOP. SKOP kärsii pankkikriisissä huomattavia tappioita mm. rahoittamalla mm. Neitsytsaarelaisia hotelleja 400 000 000 markalla. Oulun aluesäästöpankillakin oli Ahaa-rahaa mainoskampanja, jossa tyrkytettiin lainarahaa. SKOP joutui likviditeettikriisiin ja Suomen pankki otti sen haltuunsa vuonna 1991. Ongelmaluotottoja varten perustettiin roskapankki Arsenal, joka hoiti mm. realisoi ongelmaluottojen vakuutena olleita kiinteistöjä.

Yhdyspankki

Suomen Yhdyspankki, eli SYP oli aikaisemmin 1970 luvulle asti Pohjolan Yhdyspankki. SYP fuusioitui 1995 KOP:n kanssa Merita Pankiksi. Yhdyspankin säästölippaat olivat perinteisesti ja SYP:n logon mukaisesti maapallon näköisiä, eikä lippaan ulkonäkö juuri vaihdellut. Maapallolippaita oli useita eri värejä.
Nordea
Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki. Wikipedian mukaan Nordealla on 11 miljoonaa asiakasta ja 1100 konttoria. Nordea tulee sanoista Nordic ja Ideas. Nordea syntyi kun Merita-pankki yhdistyi ruotsalaisen Nordbankenin kanssa. Myöhemmin pankkikonserniin on liitetty muitakin pohjoismaisia pankkeja. Kuvassa Nordean jääkarhusäästölipas.
Osuuskassojen säästölippaita.
 
Muita lippaita. Kuvassa oikealla on taikalipas, jossa vinottaisten pelien avulla on saatu aikaan vaikutelma että lipas on koko ajan tyhjä, vaikka sinne laittaisi rahaa. Kolikot siis tippuvat rasiaan sisään, mutta rasia näyttää olevan tyhjä. Hyvä lipas siis myös hämätä murtoveikkoja. Peilien avulla on niin ikään saatu aikaan illuusio, jossa rasian sisällä oleva hopean värinen paketti olisi ilmassa. Hyvä lahjaidea. Tilasin omani Kiinasta Deal Extreme-nimisestä verkkokaupasta.
Säästölippaiden tunnetuin kotimainen valmistaja on MK-Tresmer Oy. Jo nykyäänkin perinteisille pankissa avaimella avattaville säästölippaille on tullut modernimpi vaihtoehto, säästölipas joka avataan pankin omalla kortilla. http://www.palaset.com/product.asp?sua=3&lang=1&s=269&q=a4jf
Säästölippaiden avaaminen
 
Itse muistan kun pienenä yritin joskus ottaa rahaa takaisin säästölippaista veitsen avulla. Säästölippaissahan on yleensä muoviset hampaat vaikeuttamassa rahojen ottamista lippaasta pois. Helpoimmin säästölippaan saa kuitenkin avattua kuvassa näkyvällä avaimella. Säästöpossun avain on yleensä standardimallia, joten ainakin oma yleisavaimeni on sopimut tähän mennessä kaikkiin säästölippaisiin. Nykyään säästölippaat saa helposti auki, sillä pankkien eteisissä on yleensä talletusautomaatti, jonka yhteydessä on säästölipasavain. Näin saat omatoimisesti tyhjennettyä lippaan sisällön talletusautomaattiin jonottamatta pankin tiskillä.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi