Virrankäyttösuunnitelma

Kannettavan tietokoneen näyttö on sen suurin virrankuluttaja. Voit pidentää akun kestoa ja säästää sähköä valitsemalla windowsissa virrankäyttösuunnitelmaksi virransäästön. Tällöin koneen teho laskee, mutta sillä ei ainakaan ylläpitäjä ei ole ikinä puuhastellut mitään niin ihmeellistä, että tehon laskua olisi huomannut. Tämä himmentää hieman myös näytön kirkkautta, mutta voit säätää tarvittaessa näytön kirkkautta vieläkin himmeämmäksi, jolloin akun virtaa säästyy enemmän. Tämä tapahtuu windowsin siirrettävyyskeskuksessa, jonne pääset tietokoneen ohjauspaneelista. Poista myös kaikki USB-laitteet sekä hiiri, mikäli et tarvitse niitä, sillä nämäkin syövät samaa virtaa. Tämä voi myös pidentää koneesi käyttöikää, sillä virransäästötehon ollessa kytkettynä kone myös mm. kuumenee vähemmän.

Irrota tietokone pistorasiasta

Kannettavassa tietokoneessa lataa akku täyteen ja irrota sitten tietokone pistorasiasta. Tämä säästää sähköä sekä pidentää huomattavasti myös akun käyttöikää.

Älä säilytä akkua tyhjänä

Älä ikinä säilytä akkua tyhjänä. Valmistajan ohjeesta riippuen akku pitää säilyttää joko täytenä tai puoliksi ladattuna. Lue oman säilytysohje tietokoneesi käyttöohjeesta.

Vara-akusta

Jos sinulla on vara-akku, käytä molempia akkuja vuorollaan ja tasaisesti.

Pidä auton akkusi navat ja kaapelikengät rasvattuina

Pidä auton akkusi navat ja kaapelikengät rasvattuina. Kun navat ja kengät ovat puhtaita niin laturista tuleva virta varaa akun ilman vastuksia. Tämä on erityisen tärkää pakkasilla, joilloin kylmän akun varautuminen on hitaampaa. Itse puhdistan oman autoni navat hapettumista hiekkapaperilla, mutta olen kuullut muiden käyttävän siinä esim. vanhaa puukkoa tai teräsharjaa, joten tyyli lienee vapaa. Akun napojen voitelu vaseliinillä estää hapettumien syntymistä.

Kytke auton sisävalo pois ovista kytkeytyväksi

Autoissa on yleensä sisävalaisin katossa, jonka voi kytkeä toimintaan ovien avautumiseen ja sulkeutumiseen liittyen. Jos sinulla, muista että etenkin talvella huonosti kiinni/lukossa oleva ovi saattaa liikahtaa hieman/avautua esim. pakkasen lauhtuessa, jolloin sisävalo syttyy palamaan. Toisissa autoissa voi olla automatiikkaa, joka sammuttaa kattovalon tietyn ajan kuluessa tai toinen vaihtoehto on että autosi akku tyhjentyy kattovalon palamiseen. Eli jos pärjäät ilman sisävaloa talvella, älä kytke sitä silloin ovista kytkeytyväksi (kattovalon voi kytkeä tilapäisesti päälle)! Näin vältyt ikävältä akun tyhjenemiseltä ja tästä aiheutuvista lisäkustannuksista.

Lukijan vinkki

Lataa autosi akkua akkulaturilla yön yli

Lataa autosi akkua akkulaturilla yön yli pitkällä latauksella niin lähtee talvella paremmin käyntiin ja akun ikäkin pidentyy. Älä anna akun purkautua tai jäätyä kokonaan talvella.

Lukijan vinkki. Lähetti PJ

Käytä ajastinta ladatessasi akkua

Kun lataat akkuasi sähköllä tai vaikkapa lämmität talvella autoasi, käytä ajastinta. Säästät ajan mittaan paljon sähköä.

Lämmittämällä akkua esim. puhalluslämmittimellä tai hiustenkuivaajalla

Mikäli autosi ei käynnisty kovalla pakkasella voit saada autosi käyntiin lämmittämällä akkua esim. puhalluslämmittimellä tai hiustenkuivaajalla. Tämä voi tulla huomattavasti halvemmaksi kuin hinausauton tilaaminen. Lämmittämällä auton akkua saat siihen lisää kapasiteettia, sillä kylmässä ilmassa auton akkusi virranantokyky heikkenee. -20 asteen pakkasessa auton akun tehosta on noin puolet hävinnyt. Mikäli akun kapasiteetista on jo valmiiksi puolet kulutettu niin lämpötilan laskiessa -20 asteeseen akun tehosta on enää jäljellä noin neljännes. Myös kylmän akun kyky varata itseensä laturin tuottamaa sähköä on huonompi kuin lämpimällä akulla. Kylmällä ilmalla myös autosi sähkönkulutus on suurempi, sillä pakkastella öljy jäykistyy, jolloin mm. moottorin mekaaninen kitka kasvaa ja auton käynnistäminen kuluttaa enemmän sähköä. Lisäksi mitä enemmän on pakkasta, sitä isommalla yleensä pidetään mm. istuimien lämmittimiä, lämmön puhaltamista tuulilasille yms.

Pakkasenkestävä pitkä jatkojohto

Jos menet talvella kylmillä keleillä viikonloppuvisiitille esim. vanhempiesi tai puolisosi vanhempien luo tms., varaa mukaasi mahdollisuuksien mukaan pakkasenkestävä pitkä jatkojohto (vaikkapa joutilas johtokela kesämökiltä). Jos kyläilypaikassa ei ole vieraspaikalla sähköä mutta isännillä on sähköpistoke käytössä, pysäköi autosi "kaapelinmitan" päähän ko. sähköpistokkeesta. Ennen lähtöä voit lämmittää autosi normaaliin tapaan jatkojohdon avulla isäntäväen pistokkeesta. Johdolle kannattaa kaivaa kolo lumeen/jäähän, jotta yli ajavien autojen nastarenkaat eivät vahingoita jatkojohtoasi. Näin saat varmemmen startin myös vieraspaikassa ja etkä myöskään rääkkää autosi moottoria niin paljon kuin kylmiltään käynnistäessä.

Lukijan vinkki