Käytä ajastinta ladatessasi akkua

Kun lataat akkuasi sähköllä tai vaikkapa lämmität talvella autoasi, käytä ajastinta. Säästät ajan mittaan paljon sähköä.

Lämmittämällä akkua esim. puhalluslämmittimellä tai hiustenkuivaajalla

Mikäli autosi ei käynnisty kovalla pakkasella voit saada autosi käyntiin lämmittämällä akkua esim. puhalluslämmittimellä tai hiustenkuivaajalla. Tämä voi tulla huomattavasti halvemmaksi kuin hinausauton tilaaminen. Lämmittämällä auton akkua saat siihen lisää kapasiteettia, sillä kylmässä ilmassa auton akkusi virranantokyky heikkenee. -20 asteen pakkasessa auton akun tehosta on noin puolet hävinnyt. Mikäli akun kapasiteetista on jo valmiiksi puolet kulutettu niin lämpötilan laskiessa -20 asteeseen akun tehosta on enää jäljellä noin neljännes. Myös kylmän akun kyky varata itseensä laturin tuottamaa sähköä on huonompi kuin lämpimällä akulla. Kylmällä ilmalla myös autosi sähkönkulutus on suurempi, sillä pakkastella öljy jäykistyy, jolloin mm. moottorin mekaaninen kitka kasvaa ja auton käynnistäminen kuluttaa enemmän sähköä. Lisäksi mitä enemmän on pakkasta, sitä isommalla yleensä pidetään mm. istuimien lämmittimiä, lämmön puhaltamista tuulilasille yms.

Pakkasenkestävä pitkä jatkojohto

Jos menet talvella kylmillä keleillä viikonloppuvisiitille esim. vanhempiesi tai puolisosi vanhempien luo tms., varaa mukaasi mahdollisuuksien mukaan pakkasenkestävä pitkä jatkojohto (vaikkapa joutilas johtokela kesämökiltä). Jos kyläilypaikassa ei ole vieraspaikalla sähköä mutta isännillä on sähköpistoke käytössä, pysäköi autosi "kaapelinmitan" päähän ko. sähköpistokkeesta. Ennen lähtöä voit lämmittää autosi normaaliin tapaan jatkojohdon avulla isäntäväen pistokkeesta. Johdolle kannattaa kaivaa kolo lumeen/jäähän, jotta yli ajavien autojen nastarenkaat eivät vahingoita jatkojohtoasi. Näin saat varmemmen startin myös vieraspaikassa ja etkä myöskään rääkkää autosi moottoria niin paljon kuin kylmiltään käynnistäessä.

Lukijan vinkki

Sammuta matkapuhelin yöksi

Sammuta matkapuhelimesi yöksi. Näin sitä tarvitsee ladata harvemmin ja akku kestää pidempään.

Osta uusi akku, älä koko puhelinta

Onko sinulla kännykkä, jota joutuu lataamaan päivittäin etkä uskalla lähteä pidempään reissuun ilman latausmahdollisuutta? Tällöin kännykkäsi akku on todennäköisesti tullut tiensä päähän. Jos kännykkäsi on muuten kunnossa ja pidät siitä ja osaat käyttää sitä etkä kaipaa mitään kameroita ym., kannattaa mieluummin hankkia uusi akku kuin uusi kännykkä! Selvitä vanhan akun ”nimi”, (esim. BP-6MT) katsomalla se vanhasta akusta. Internetistä löytyy laaja valikoima uusia vastaavanlaisia akkuja. Näin säästät rahaa ja luonnonvaroja ostamalla vain uuden akun uuden kännykän asemesta (jos olet muutoin tyytyväinen nykyiseen puhelimeesi!) Uudet akut maksavat mallista ja kapasiteetista (sekä kaupasta) riippuen alkaen 8-10 € kpl kotiin postitettuina.

Lukijan vinkki

Osta akkulaturi paristoja varten

Osta Biltemasta tai jostain vastaavasta liikkeestä akkulaturi neljällä sormipariston kokoisella akulla. Sormiparistoja kuluu mm. monissa kaukosäätimissä, kameroissa, lasten leluissa niin paljon, että voit säästää jopa alle vuodessa akkulaturin hinnan kun voi ladata samat akut yhä uudestaan. Muista hyödyntää akkujen lataamisessa yösähköä!

Lukijan kommentti. Ladattaviin paristoihin liittyy eräs ikävä ominaisuus, joka on syytä tiedostaa esim. auton taskulampun kohdalla. Ladattava paristo (=akkuparisto tai lyhyemmin akku) varaus lopahtaa ilman ennakkovaroitusta kuin veitsellä leikaten. Tavallinen paristo sen sijaan himmenee vähän kerrassaan, joten sen loppuminen ei pääse yleensä yllättämään. Huomioimalla tämän seikan valitessasi ladattavan/tavallisen paristo välillä voit säästyä ikäviltä tilanteilta.

Pidennä akun kestoa

Voit yrittää pidentää elinkaaren loppuvaiheessa olevan varsinkin Nikkeli-Kadmium (Ni-Cd) akun kestoa heiluttelemalla akkua.

Käytä paristotesteriä

Eri kaupoissa on myynnissä erilaisia paristotestereitä eli laitteita joilla saadaan nopeasti selville pariston kunto eli onko vielä virtaa jäljellä. Tällä saa nopeasti selville esim. kesämökillä talven yli olleiden paristojen kunto (paristoja ei kannata jättää pakkaseen!.) Jos jokin paristokäyttöinen laite ei toimi, paristotesterillä voidaan tutkia ovatko laitteen paristot loppuneet vai onko vika itse laitteessa, esim. seinäkello.

Lukijan vinkki

Virrankäyttösuunnitelma

Kannettavan tietokoneen näyttö on sen suurin virrankuluttaja. Voit pidentää akun kestoa ja säästää sähköä valitsemalla windowsissa virrankäyttösuunnitelmaksi virransäästön. Tällöin koneen teho laskee, mutta sillä ei ainakaan ylläpitäjä ei ole ikinä puuhastellut mitään niin ihmeellistä, että tehon laskua olisi huomannut. Tämä himmentää hieman myös näytön kirkkautta, mutta voit säätää tarvittaessa näytön kirkkautta vieläkin himmeämmäksi, jolloin akun virtaa säästyy enemmän. Tämä tapahtuu windowsin siirrettävyyskeskuksessa, jonne pääset tietokoneen ohjauspaneelista. Poista myös kaikki USB-laitteet sekä hiiri, mikäli et tarvitse niitä, sillä nämäkin syövät samaa virtaa. Tämä voi myös pidentää koneesi käyttöikää, sillä virransäästötehon ollessa kytkettynä kone myös mm. kuumenee vähemmän.

Irrota tietokone pistorasiasta

Kannettavassa tietokoneessa lataa akku täyteen ja irrota sitten tietokone pistorasiasta. Tämä säästää sähköä sekä pidentää huomattavasti myös akun käyttöikää.