Paristojen virta voi riittää vielä pienempiin laitteisiin

Jos käytät joissain laitteissa ladattavia paristoja, esim. digikamerassa, älä häitä paristoja mäkeen kun niistä loppuu potku kamerassa. Sopivia ”eläkevirkoja” ladattaville paristoille (AA/AAA) ovat esim. seinäkellot, kaukosäätimet, mp3-soittimet, digitaaliset lämpömittarit, vähemmän tärket käsivalaisimet, GPS-vastaanotin jne. Vanhakin ladattava paristo jaksaa pyörittää seinäkelloa vielä pitkän aikaa ja sen voi vielä ladata uudestaan, vaikka siitä ei enää olisikaan kameraan (koska seinäkellon virrankulutus on hyvin pieni verrattuna esim. juuri kameraan). Näin säästät rahaa kun ei tarvitse ostella turhaan paristoja ja voit käyttää olemassaolevia paristoja ja paristolaturia. Myöskin tavalliset paristot, joista on virta ”loppunut” voi käytää uudestaan monissa pienissä koneissa ja laitteissa.  Tämän sivuston ylläpitäjällä loppui joskus paristot polkupyörän lampussa. Vaihdoin ne herätyskelloon, ja kello taisi käydä niillä ”tyhjillä” paristoilla yli puoli vuotta.

Lukijan vinkki

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois kun mökillä ei ole kukaan.

Lukijan vinkki

Käytä perinteisiä mekaanisia vedettäviä kelloja

Käytä perinteisiä mekaanisia vedettäviä kelloja niin rannekelloina kuin seinäkelloinakin. Nämä eivät kuluta paristoja. Varsinkin rannekellojen paristo on usein vielä niin vaikea vaihdettava, että joudut viemään sen kellosepälle vaihdettavaksi, jolloin pariston vaihdollekin tulee hintaa.

Palovaroittimen patteri

Kun poistat kesämökin kellon patteria, poista samalla myös palovaroittimen patteri (ellet aio yöpyä talven aikana). Voit myös tuoda varoittimen vakituiseen asuntoosi kakkosvaroittimeksi talven ajaksi, kylmyys ja kosteus saattavat lyhentää varoittimen elinikää!

Lukijan vinkki

Osta sellaista elektroniikkaa, joka toimii tavallisilla sormiparistoilla

Osta sellaista elektroniikkaa, joka toimii tavallisilla sormiparistoilla. Erityisesti digikamerat, mutta myös muut Monesti pienelektroniikkaatuotteet käyttävät usein mitä ihmeellisemmän muotoisia ja kokoisia erikoisparistoja. Nämä ovat huomattavan kalliita eikä halpamarketeissa useinkaan edes myydä sellaisia. Kun valitset sellaisen tuotteen joka toimii sormiparistoilla tai niiden kokoisilla ladattavilla akuilla säästät tuotteen elinkaaren aikana pitkän pennin.

Osta akkulaturi paristoja varten

Osta Biltemasta tai jostain vastaavasta liikkeestä akkulaturi neljällä sormipariston kokoisella akulla. Sormiparistoja kuluu mm. monissa kaukosäätimissä, kameroissa, lasten leluissa niin paljon, että voit säästää jopa alle vuodessa akkulaturin hinnan kun voi ladata samat akut yhä uudestaan. Muista hyödyntää akkujen lataamisessa yösähköä!

Lukijan kommentti. Ladattaviin paristoihin liittyy eräs ikävä ominaisuus, joka on syytä tiedostaa esim. auton taskulampun kohdalla. Ladattava paristo (=akkuparisto tai lyhyemmin akku) varaus lopahtaa ilman ennakkovaroitusta kuin veitsellä leikaten. Tavallinen paristo sen sijaan himmenee vähän kerrassaan, joten sen loppuminen ei pääse yleensä yllättämään. Huomioimalla tämän seikan valitessasi ladattavan/tavallisen paristo välillä voit säästyä ikäviltä tilanteilta.

Käytä paristotesteriä

Eri kaupoissa on myynnissä erilaisia paristotestereitä eli laitteita joilla saadaan nopeasti selville pariston kunto eli onko vielä virtaa jäljellä. Tällä saa nopeasti selville esim. kesämökillä talven yli olleiden paristojen kunto (paristoja ei kannata jättää pakkaseen!.) Jos jokin paristokäyttöinen laite ei toimi, paristotesterillä voidaan tutkia ovatko laitteen paristot loppuneet vai onko vika itse laitteessa, esim. seinäkello.

Lukijan vinkki