Kesämökin kellon patteri

Jos omistat kesämökin ja mökkeilet osan vuodesta satunnaisesti/viikonloppuisin, irrota seinäkellosta patteri poislähtiessäsi sunnuntai-iltana ja laita se takaisin paikoilleen kun tulet taas perjantai-iltana. Näin kello ei kuluta turhaan patteria viikolla kun ketään ei ole paikalla. Ainoa haittapuoli tästä on tietysti joka kertaiset kellonasetustalkoot mutta pääasia että patteri ei kulu ja kestää näin pidempään ja säästät selvää rahaa.

Lukijan vinkki

Säästä kahvia

Monilla työpaikoilla joku keittää pannullisen kahvia, josta työntekijät käyvät sitten juomassa sumpit kun sattuvat ehtimään. Ongelma on siinä, että yleensä kukaan ei tiedä, että milloinka kyseinen pannullinen kahvia on keitetty. Usein käy niin, että kahvia heitetään turhaan pois, koska luullaan että se on vanhaa ja pannussa kauan aikaa seissyttä, vaikka välttämättä niin ei olisikaan.

Ratkaisu tähän on askarrella paperista kellon viisarit kahvinkeittimen viereen. Kahvin keittäjä laittaa kellon viisarit siihen asentoon, milloin kahvi on keitetty. Tällöin muut työntekijät tietävät miten vanhaa kahvi on, eivätkä turhaan ala keittämään uuttaa pannullista, jos edellisen pannun keitosta on vain vähän aikaa. Paperisen kellotaulun askartelemisen sijaan voi tietenkin käytää oikeita viisareita vanhasta rikkoutuneesta kellotaulusta.

Säästää kahvia, sähköä ja aikaa.

Paristojen virta voi riittää vielä pienempiin laitteisiin

Jos käytät joissain laitteissa ladattavia paristoja, esim. digikamerassa, älä häitä paristoja mäkeen kun niistä loppuu potku kamerassa. Sopivia ”eläkevirkoja” ladattaville paristoille (AA/AAA) ovat esim. seinäkellot, kaukosäätimet, mp3-soittimet, digitaaliset lämpömittarit, vähemmän tärket käsivalaisimet, GPS-vastaanotin jne. Vanhakin ladattava paristo jaksaa pyörittää seinäkelloa vielä pitkän aikaa ja sen voi vielä ladata uudestaan, vaikka siitä ei enää olisikaan kameraan (koska seinäkellon virrankulutus on hyvin pieni verrattuna esim. juuri kameraan). Näin säästät rahaa kun ei tarvitse ostella turhaan paristoja ja voit käyttää olemassaolevia paristoja ja paristolaturia. Myöskin tavalliset paristot, joista on virta ”loppunut” voi käytää uudestaan monissa pienissä koneissa ja laitteissa.  Tämän sivuston ylläpitäjällä loppui joskus paristot polkupyörän lampussa. Vaihdoin ne herätyskelloon, ja kello taisi käydä niillä ”tyhjillä” paristoilla yli puoli vuotta.

Lukijan vinkki

Tee itsellesi Ilmainen kello

Tee itsellesi ilmainen kello, aurinkokello. Yksinkertaisimmillaan se onnistuu siten, että menet seisomaan pihallesi tiettyyn kohtaan. Tämän jälkeen käyt joka tasatunti lisäämässä esimerkiksi kiven siihen kohtaan, johon varjosi osuu. Vähitellen kellotaulusi saa ympyrän muodon. Jos joku kellonaika jää välistä voi käydä lisäämässä kiven siihen kohtaan toki myös muina päivinä. Jos haluat tehdä pienemmän aurinkokellon niin se onnistuu esimerkiksi laittamalla jäätelötikku pystyyn maahan.  Sitten voi laittaa pikkuisen kiven joka tasatunti kepin varjon kohdalle.

Kelloja riittää

Älä osta muuta kelloa kuin rannekello. Kelloja löytyy nykyään yllättävän monesta paikasta, kuten autosta, mikroaaltouunista, digiboksista, sähkökaapin sähkömittarista, tietokoneesta, gps-paikantimesta, ilmalämpöpumpusta, kännykästä, dvd-soittimesta, videokamerasta, auton lämpötolpasta sekä myös lukuisista muista kodinkoneista. Moniin näihin mm. kännykkään saa helposti myös ajastuksen, jota voi käyttää herätyskellona. Joten miksi turhaan ostat kelloja, kun sinulla saattaa olla tietämättäsi yli 10 kelloa kotona.

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois

Kesämökin kellosta kannattaa ottaa patteri pois kun mökillä ei ole kukaan.

Lukijan vinkki

Käytä perinteisiä mekaanisia vedettäviä kelloja

Käytä perinteisiä mekaanisia vedettäviä kelloja niin rannekelloina kuin seinäkelloinakin. Nämä eivät kuluta paristoja. Varsinkin rannekellojen paristo on usein vielä niin vaikea vaihdettava, että joudut viemään sen kellosepälle vaihdettavaksi, jolloin pariston vaihdollekin tulee hintaa.

Poista paristo

Jos rannekellostasi tai muusta laitteesta loppuu paristo, etenkin jos se on LR44-tyyppinen nappiparisto, poistata se ensitilassa vaikka et haluaisikaan uutta tilalle. Tämä siksi, jos tyhjä (nappi)paristo vuotaa rannekellosi sisään, se voi pahimmassa tapauksessa tuhota rannekellosi lopullisesti tai korjaus voi tulla hyvin kalliiksi. Tätä samaa periaatetta voi soveltaa mihin tahansa laitteeseen, missä on sisällä paristoja jotka voivat vuotaa, esim. kaukosäätimet, seinäkellot ym.

Lukijan vinkki