Säästä kahvia

Monilla työpaikoilla joku keittää pannullisen kahvia, josta työntekijät käyvät sitten juomassa sumpit kun sattuvat ehtimään. Ongelma on siinä, että yleensä kukaan ei tiedä, että milloinka kyseinen pannullinen kahvia on keitetty. Usein käy niin, että kahvia heitetään turhaan pois, koska luullaan että se on vanhaa ja pannussa kauan aikaa seissyttä, vaikka välttämättä niin ei olisikaan.

Ratkaisu tähän on askarrella paperista kellon viisarit kahvinkeittimen viereen. Kahvin keittäjä laittaa kellon viisarit siihen asentoon, milloin kahvi on keitetty. Tällöin muut työntekijät tietävät miten vanhaa kahvi on, eivätkä turhaan ala keittämään uuttaa pannullista, jos edellisen pannun keitosta on vain vähän aikaa. Paperisen kellotaulun askartelemisen sijaan voi tietenkin käytää oikeita viisareita vanhasta rikkoutuneesta kellotaulusta.

Säästää kahvia, sähköä ja aikaa.

Tee etätyötä

Tee etätyötä. Yllättävän monella on sellainen työ, joka ei vaadi päivittäistä paikallaoloa joka päivä. Esimerkiksi tulee mieleen monenlaiset toimisto- ja tutkimustyöt. Kysy rohkeasti työnantajaltasi rohkeasti: "Oiskos mahiksia kokeilla etätyötä tässäkin firmassa". Ehdota aluksi varovaisesti vaikkapa yhtä päivää joka toinen viikko. Säästät itse aikaa ja rahaa työmatkakuluissa, ruokailussa ja kenties myös mm. työvaatetuksessa. Lisäksi työnantajasikin säästää mm. työhuoneesi valaistuksessa ja sähkölaskussa, lämmityksessä (Voit ehkä kääntää työpaikallakin termostaatin hieman pienemmälle kun tiedät tekeväsi seuraavana päivänä etäpäivän) ja ehkäpä jopa siivouksessa jos etätyöntekijöitä on paljon. Yksikin etätyöpäivä viikossa säästää vuoden mittaan huomattavasti.

Hyödynnä työpaikkasi tai opiskelupaikkasi tarjoamat edut

Hyödynnä työpaikkasi tai opiskelupaikkasi tarjoamat edut. Suurimmat edut, kuten lounas- tai työsuhdematkalipun, varmasti kaikki työpaikalla tietävät, mutta monesti käytettävä etu voi olla sellainen, jota ei välttämättä tule edes hoksanneeksi. Esimerkiksi monilla työpaikoilla on esim. väestönsuojassa kuntosali. Jos työpaikkasi ostaa esimerkiksi paljon toimistotarvikkeita, heillä voi olla joku diili, jota voit käyttää myös vapaa-ajalla ostaessasi tarvikkeita omaan kotiisi. Lisäksi on myös paljon sellaisia "piiloetuja", joista ei edes tiedoteta missään. Esim. taksinkuljettajat saavat paljon etuja ja alennuksia huoltamoilla, autotarvikeliikkeissä, baareissa, yökerhoissa ja jopa rahanvaihtopisteissä. Myös opiskelija-alennusta kannattaa kysäistä ja pitää opiskelijakortti aina lompakossa.

Kehitä yrityksellesi aloitejärjestelmä

Jos omistat yrityksen, kehitä yrityksellesi jonkinlainen aloitejärjestelmä. Aloitejärjestelmän kautta työntekijät voivat ehdottaa havaitsemiaan parannuksia/säästöjä yrityksen toimintaan. Palaute-kohta kannaattaa laittaa esim. yrityksen nettisivuihin,että asiakkaat saavat antaa palautetta. Jostain kerran luin, että aina pitäisi olla mahdollisuus antaa palautetta nimettömänä.

Lukijan vinkki

Pidä huoli palvelusvuosilisistä

Jos olet tuntitöissä muista tarkistaa, milloin olet oikeutettu palvelusvuosilisiin ja ilmoita työnantajalle, kun aika on kohta käsillä, jotta saisit ko. lisät palkkaasi. Oman kokemukseni mukaan alalla, jolla työskentelen, työnantaja ei niistä huolehdi, jos ei itse muistuta.

Vapaaehtoistyötä ruokapalkalla

Jos olet esimerkiksi työttömänä tai muuten vähävarainen, kysy mm. urheiluseuroilta mahdollisuutta vapaaehtoistyöhön mm. erilaisissa urheilutapahtumissa ruokapalkalla.

MUISTA TARKISTAA palkkalaskelmasi

MUISTA TARKISTAA palkkalaskelmasi, mikäli olet tuntitöissä. Tarkista myös onko lomapalkka, lomaltapaluurahat ja kokemusvuosilisät maksettu asianmukaisesti! Oman kokemukseni mukaan virheet ovat aina tapahtuneet omaksi tappiokseni, ei koskaan firman… Ja tarkista myös, maksetaanko korjaukset vai luvataanko vaan ja ne unohtuvat sitten…

Lukijan vinkki