Asunnon tontista

Jos olet ostamassa asuntoa, niin ota selvää sijaitseeko uusi talosi/asuntosi omalla vai vuokratontilla. Tämän selvittäminen on useimmille itsestään selvää, mutta tämän lisäksi kannattaa ehdottomasti selvittää se, että milloin tontin vuokrasopimus on umpeutumassa ja kuinka korkeaksi tontin vuokra on nousemassa vanhan sopimuksen päätyttyä.

Monissa kaupungeissa, erityisesti kasvukeskuksissa, vanhojen omakotitalojen tontin vuokrat kasvavat nykyisestä jopa yli kymmenkertaisiksi vanhan vuokrasopimuksen rauetessa. Tämä tulee laskemaan huomattavasti kyseisten vanhojen talojen arvoja, joiden tontin vuokraa korotetaan huomattavasti. Tälläkin hetkellä moni talo on myynnissä todella edullisesti, koska tontin vuokraan on tulossa järkyttävä korotus.

Omakotitalojen ohella tämä koskee myös kerros- ja rivitaloja. Näiden hinnat/yhtiövastikkeet eivät tietenkään nouse yhtä paljon per asunto kuin omakotitaloissa, mutta kerrostalonkin tontin vuokran korotukset tuntuvat yhtiövastikkeiden nousuna.

 

 

 

 

 

Asuinalueen kaavoitus

Asuntoa ostaessasi, muistathan myös käydä kyseisen kunnan teknisessä virastossa kyselemässä alueen kaavoituksessa. Näin saat selville mitä haluamallesi asuinalueelle ollaan suunnittelemassa ja vältyt mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä, jotka laskevat asuntosi arvoa. Esimerkiksi kaatopaikan, vedenpuhdistamon tai kaivoksen perustaminen lähistölle. Jonkun tämmöisen kaavoittaminen ja myöhemmin sen rakentaminen asuntosi lähelle voi tiputtaa asuntosi arvoa jopa kymmenillä tuhansilla euroilla. Toisaalta esim. koulun, golf-kentän, puiston tai jopa edellä mainitun kaivoksen rakentaminen voivat nostaa asuntosi arvoa.