Asunnon tontista

Jos olet ostamassa asuntoa, niin ota selvää sijaitseeko uusi talosi/asuntosi omalla vai vuokratontilla. Tämän selvittäminen on useimmille itsestään selvää, mutta tämän lisäksi kannattaa ehdottomasti selvittää se, että milloin tontin vuokrasopimus on umpeutumassa ja kuinka korkeaksi tontin vuokra on nousemassa vanhan sopimuksen päätyttyä.

Monissa kaupungeissa, erityisesti kasvukeskuksissa, vanhojen omakotitalojen tontin vuokrat kasvavat nykyisestä jopa yli kymmenkertaisiksi vanhan vuokrasopimuksen rauetessa. Tämä tulee laskemaan huomattavasti kyseisten vanhojen talojen arvoja, joiden tontin vuokraa korotetaan huomattavasti. Tälläkin hetkellä moni talo on myynnissä todella edullisesti, koska tontin vuokraan on tulossa järkyttävä korotus.

Omakotitalojen ohella tämä koskee myös kerros- ja rivitaloja. Näiden hinnat/yhtiövastikkeet eivät tietenkään nouse yhtä paljon per asunto kuin omakotitaloissa, mutta kerrostalonkin tontin vuokran korotukset tuntuvat yhtiövastikkeiden nousuna.

 

 

 

 

 

Taksi tietää

Kysäise myös paikalliselta taksiasemalta, että minkälaista ja kuinka rauhallista aluetta joku katu on, mistä olet katsellut asuntoa. Taksimiehet- ja naiset yleensä tuntevat oman kuntansa väen läpikotaisin. Toki heillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus töissään näkemistä yksityisasioista, mutta yleisellä tasolla voit saada hyvinkin puolueetonta informaatiota, mitä et välittäjältä luultavasti saisi. Taksit tietävät yleensä kaikesta kaiken. Esimerkiksi himoitsemasi talosi lähistöllä oleva paikallisen moottoripyöräkerhon kerhotila saattaa vaikuttaa hyvinkin rauhalliselta sunnuntaisin esittelyjen aikaan, mutta iltasin sen pihalta kuuluvat Harrikoiden äänet saattavat olla toista luokkaa.

Google Maps

Asuntoa ostaessa kannattaa hyödyntää myös Google Mapsin katunakymäpalvelu. Ja katsella lähiseudun katuja ja naapurustoa. Google on kuvannut useimmat alueet kesäaikaan, joten mikäli teet asuntokauppoja talviaikaan saat myös tietoa miltä alue näyttää kesällä.

Google Street View

Lukijan vinkki. Jos muuttaa vuokralle vieraaseen kaupunkiin, tulevaan lähiympäristöön voi tutustua etukäteen Google Earthin Street View-toiminnon avulla, jos ko. paikka näkyy palvelussa. Näin voi saada etukäteen käsitystä paikasta ja ympäristön yleisilmeestä. Näin voit pohtia onko vuokrapyyntö kohdillaan. Samalla tavalla voi antaa konkreettisia ajo-ohjeita tutuille uuteen paikkaan, eli miltä se "uusi koti" näyttää. Näkymät eroavat vuodenajan mukaan ruudulla näkyvästä maisemasta (Googlen palvelussa on pääosin kesä).