Piilota vara-avain

Piilota yksi kotisi avain vara-avaimeksi hyvään piiloon pihallesi. Kun vara-avain on pihalla piilotettuna, niin voit hakea sen sieltä mikäli unohdat varsinaiset avaimet sisälle. Mikäli asut kerrostalossa, anna avain säilytettäväksi lähellä asuvalle sukulaiselle tai kaverille tai kysy lupa piilottaa avain heidän tontilleen. Tällöin saat avaimet myös silloin kun sukulaisesi on esim. matkoilla. Oven avaukset lukkoliikkeen toimesta suoritettuna maksaa suurimmillaan yöaikaan jopa lähes 300 euroa. Kerrostalojen kiinteistöhuoltojen hinta on yleensä pienin.

Lukijan vinkki.

Lisätietoja:

Käytä avaimenperässä salakirjoitusta

Jos sinun pitää jostain syystä merkitä avaimenperään osoite, auton rekisterinumero tai se että kenenkä avain se on, tyyliin äiti, mummi, työpaikka, kuntosali jne. niin ei tietenkään kannata kirjoittaa tietoja suoraan avaimenperään. Yleensä rosvot ovat melko tyhmiä, mutta jos rosvo varastaa käsilaukkusi tai löytää pihaltasi avaimet, joissa lukee autosi rekisterinumero, osoite tai työpaikkasi nimi niin tyhmempikin rosvo osaa helposti laskea mitä on yksi ynnä yksi. Voit kuitenkin harhauttaa rosvoa koodaamalla osoitteen tai rekisterin jollain salakirjoituksella. Voit esimerkiksi kirjoittaa avaimenperään siten että luet vain joka toisen tai kolmannen kirjaimen. Esim. jos auton rekisterinumero on esim. ABC-123, niin tämän voisi koodata esim. ARBHC518203. Jos nilkki löytää avaimet joissa lukee tuollainen koodi, niin hän ei pysty yhdistämään sitä omaan autoosi. Vastaavasti voi koodata avaimiisi UÄJIJTWI = ÄITI tai käyttää vielä vaikeampia salakoodeja.

Huolehdi avaimista

Pidä tarkkaa huolta avaimista ja opeta tämä myös lapsillesi! Älä pidä mitään tunnistetta avaimenperässä (osoite, gsm-numero tms.) Jos kadotat avaimen kaikesta huolellisuudesta huolimatta esim. kaupungille, voit olla melko huoletta jos olet toiminut oikein. Etenkin kerrostaloissa yleisten tilojen ovien lukkojen vaihto voi tulla kalliiksi jos yksikin avain katoaa ja katoamisen epäillään aiheuttavan turvallisuusriskin.

Lukijan vinkki

Avainten säilytys

Lukijan vinkki. Eteisen naulakon koukuista saa mainion avaintensäilytyspaikan. Naulakko on yleensä lähellä ovea, josta avaimet saa otettua ja jätettyä helposti. Henkarissa roikkuvata vaatteet peittävät sopivasti avaimet vierailta silmiltä. Naulakko on aina yleensä valmiina seinässä, toisin kuten jokin erillinen avainten säilytyskaappi. Näin vältyt avainten hukkumiselta asuntoosi aamukiireessä.

Kommentteja: Hyytävä vinkki. Koskaan ei tiedä, kuka ovellesi kolkuttaa. Huijarit pyrkivät useimmiten sisään tekeytyneinä kaupustelijoiksi tms. Jos avaimet roikkuvat eteisessä, ne lähtevät huijarin matkaan, jonka jälkeen kotisi ovet ovat apposen auki, kunnes huomaat, että avaimet ovat kadonneet.

En tosiaankaan suosittele. Moni kun päästää kauppalopot hopottamaan eteistilaan asiansa.

Terveisin turvallisuusasiantuntija

Sulje ovi avain kädessä

Opettele (ja lapsesi myös) sulkemaan kaikki lukolliset ovet ko. oven avain toisessa kädessä. Näin varmistat ettet lukitse avainta kotisi, autosi, kesämökin tms. sisään ja jää itse ulkopuolelle ellei vara-avainta ole saatavilla. Kerrostaloissa on yleensä huoltofirma, joka avaa oven maksusta mutta esim. kesämökillä tälläistä palvelua harvemmin on. Näin säästät rahaa ja itsesi muilta lisäharmeilta.

Lukijan vinkki

Lisätietoja:

Suosi lukkoja, joissa on symmetrinen avain

Lukijan vinkki. Kun ostat erilaisia lukkoja, suosi sellaisia lukkoja joissa on symmetrinen avain eli avaimen voi työntää lukkoon miten päin tahansa ja aina sopii. Esimerkiksi auton avaimet ovat symmetrisiä ja esimerkki epäsymmetrisestä avaimesta olkoon vaikka Abloy Classic-avain, joka sopii vain yhdessä asennossa. Symmetrinen lukko ja avain helpottaa ja nopeuttaa lukon avausta kun avainta ei tarvitse joka kerta tarkastella miten päin sen lukkoon työntää ja näin säästät aikaa aamukiireessä.

Lukijan vinkki

Vaihda lukot, jos avaimesi hukkuvat

Vaihda lukot, jos avaimesi hukkuvat. Avaimenperiin ei kannata ikinä kirjoittaa mitään, esimerkiksi osoitettasi.