Käytä portaita, älä hissiä

Hissit ovat hyödyllisiä ja välttämättömiä mm. vanhuksille ja vauvaperheille, mutta jos olet itse nuori ja terve, voit hyvin kipaista kotiisi portaita pitkin. Oma kuntosi kohenee ja samalla taloyhtiösi säästää sähköä, mikä näkyy pitkällä aikavälillä myös vastikkeessasi. Vanhat hissit kuluttavat myös öljyä.

Oheisesta Kone Oyj:n taulukosta nähdään että tyypillinen perinteisellä koneistolla varustettu asuintalohissi kuluttaa elinkaarensa aikana sähköä noin 10.500 euron edestä. Yhden hissimatkan hinta on jopa 10 eurosenttiä, joskaan laskelma ei ole aivan näin yksinkertainen, sillä hissi kuluttaa sähköä myös ollessaan paikalla (valot, näppäinvalot ja tuulettimet ovat päällä, vaikka hississä ei olisikaan ketään sisällä).

Uusimmissa hisseissä on kehitetty tapoja valmiustilan energiankulutuksen

pienentämiseksi, mm. korin valaistus ja tuuletus kytkeytyvät automaattisesti pois päältä sekä merkinantolaitteet siirtyvät valmiustilaan. Myös valoja on vaihdettu energiaa säästäviksi LED-valoiksi. Lisäksi myös hissien jarrutusenergian talteenottoa kehitetty ja lämpötilahäviötä pienennetty. Jos asut taloyhtiössa jossa on vanha hissi, kannattaa hissin korvaamista uudella selvittää, sillä uuden hissin alentuneet huolto- ja käyttökustannukset voivat tehdä hankinnasta taloudellisesti kannattavan.

Lisätietoja:

Hissin energiankulutus. Lähde: http://www.kone.com/countries/fi_FI/Documents/Esitteet/Muut/KONE%20Ekotehokkaat%20ratkaisut.pdf

Menkää hissiin yhdellä kertaa

Jos olet perheinesi lähdössä ulos tms. hissitalossa, odota kunnes kaikki ovat valmiit ja menkää samalla hissillä alas (jos mahdutte). Näin säästät taloyhtiön sähköä kun yksi tyhjä hissin kulku ylöspäin jää pois. Samoin kulku ylöspäin täydellä hissillä on taloudellisempaa.

Lukijan vinkki

Hyödynnä hissin valo

Jos asut kerrostalossa, jossa on hissi, kokeile voitko hyödyntää hissin valoa esim. pitämällä sen ovea auki porrastasanteen ja huoneistosi oven edustan valaisuun siksi aikaa että saat ovesi avattua. Etenkin iltaisin ja öisin hissillä ei ole niin paljoa muita käyttäjiä joten voit "lainata" lainata hissiä tämän verran. Näin sinun ei tarvitse sytyttää koko porraskäytävään valoja turhan takia pariksi minuutiksi n. 10 sekunnin tarvetta varten, hississä on kuitenkin valo päällä.

Lukijan vinkki

Toisen hissin sammutus

Oletko suuren taloyhtiön hallituksessa, jossa on kaksi hissiä samassa rapussa? Mikäli teknisesti on mahdollista, sammuttakaa toinen hissi yöksi. Suomessakin on useampi kuin yksi hissi muutamissa tornitaloissa mm. Vuosaaren Cirrus -kerrostalossa. Ylimääräisten hissien sulkemisesta hiljaisena aikana hyötyvät myös mm. toimistorakennukset, hotellit ja virastot.