Puhelin modeemina

Jos omistat 3G-matkapuhelimen, selvitä voitko käyttää sitä tietokoneesi internetmodeemina. Hanki yhdyskaapeli puhelimen ja tietokoneen välille, tee sopiva datasiirtosopimus kännykkäoperaattorisi kanssa. Edullisimmat mobiilidatapalvelut alkavat alle 10 €/kk ilman siirtorajoitusta (Suomessa!). Edullisimmat kiinteät/kaapeliliittymät ovat hinnaltaan 25 €/kk ja ylöspäin. Jos tietokoneesi kannettava, voit periaatteessa surffata netissä lähessä missä vain. Puhelimen akku voi kyllä kulua hieman nopeammin, mutta uudet akut ovat edullisia esim. nettikaupasta ostettuna. Jos sinulla on puhelimessasi datasiirtosopimus, pääset myös puhelimellasi nettiin hakemaan esim. aikatauluja, uutisia, säätietoja jne.

Lukijan vinkki

Sammuta modeemi kun sitä ei käytetä

Lähes jokaisessa kodissa on modeemi internet-yhteyttä varten. Useimmiten modeemi on päällä myös öisin, jolloin sitä ei käytetä. Lähes kaikki modeemit kuluttavat tuolloin kuitenkin sähköä. Sähköä säästyykin runsaasti, jos otat tavaksesi irrottaa modeemi pistorasiasta yöksi, ja laittaa se aamulla takaisin. Pitkältä katsomalta näin sähköä säästyy erittäin paljon. Jos et tahdo irrottaa modeemia, on myytävänä myös sellaisia malleja, jotka eivät kuluta sähköä silloin, kun niitä ei käytetä.

Lukijan vinkki. Lähetti Mika Latvala

Taloyhtiölaajakaista

Päättäkää taloyhtiönne yhtiökokouksessa, että otatte taloyhtiölaajakaistan. Taloyhtiölaajakaista internet yhteys tarkoittaa sitä, että taloyhtiö tekee keskitetyn sopimuksen laajakaistapalveluista sovitulla nopeudella ja laskuttaa siitä sitten yhtiövastikkeessa. Mikäli joku osakas haluaa nopeamman yhteyden hän voi tehdä oman sopimuksen llisäpalveluista taloyhtiölaajakaistan operaattorin kanssa. Keskitetty taloyhtiölaajakaista on yleensä monta kertaa edullisempi kuin se vaihtoehto, että kaikki osakkaat tekevät oman sopimuksen haluamansa operaattorin kanssa.

Ylijännitesuoja tietokoneeseen

Harkitse ylijännitesuojan ostamista suojaamaan tietokonettasi mm. salamoinnin aiheuttamilta sähköpiikeilta. Ukkosen aiheuttamat ylijännitepiikit voivat toki rikkoa muitakin laitteita, mutta tietokoneet ja puhelinverkkoa hyödyntävät laajakaistamodeemit ovat yleensä kaikkein herkimpiä. Ylijänniteiltä voi suojautua muutaman euron maksavalla pistorasiaan kiinnitettävillä ylijännitesuojalla. Niitä myydään esim. Clas Ohlsonilla. Sähkölaitteet kannattaa myös irrottaa töpselistä ukkosen lähestyessä ja esim. lomamatkojen ajaksi, mutta mm. siltä varalta että salama iskee yllättäen ylijännitesuoja on hyvä olla kytkettynä.

Lisätietoja:

Yhteinen verkko

Sopikaa naapurinne kanssa, että käytätte yhteistä langatonta verkkoa. Tai anna naapurillesi lupa käyttää sinun langatonta verkkoa ja ehkä naapurisi antaa tämän jälkeen sinun käyttää vaikkapa jotain hänen omistamaansa konetta, kuten moottorisahaa tai painepesuria.

Roikkuvatko lapset netissä

Hyvä tapa lopettaa netissä roikkuminen rajoituksista huolimatta on ottaa modeemin johto mukaan, kun lähdet kotoa, etkä voi valvoa, että lapset pysyvät poissa koneelta. Säästyy sähköä.

Niksi-Pirkasta