Verosuunnittele.

Verosuunnittele. Voisi melkein sanoa että kaikkein suurimmat säästöt saavutetaan verosuunnittelulla. Tässä muutama esimerkki. Esimerkiksi jos sinulla on arvo-osuustilillä puhelinyhtiön osakkeita noin 1800 euron edestä. Myydessäsi osakkeita voit tietenkin vähentää myyntivoitosta hankintahinnan sekä kaupankäyntikulut. Kuvitellaan että hankintahinta vuonna 1991 olisi ollut 500 euroa ja ostokulut kulut 10 euroa, eli yhteensä 510 euroa. Jos myisit nyt arvo-osuutesi pois hintaan 1800 vähennettynä myyntikuluilla 10 euroa voittosi olisi 1280 euroa, josta joutuisit maksamaan 28 % myyntivoittoveroa, eli 358,40 euroa.

Vaihtoehtoinen tapa myydä on käyttää 20 % tai 40 % hankintameno-olettamaa. Hankintamano-olettama on 20 % myyntihinnasta, tai 40 % myyntihinnasta, jos olet omistanut osakkeesi yli 10 vuotta. Koska esimerkkitapauksessa puhelinosake hankittiin jo vuonna 1991, on osakkeet siis omistettu yli 10 vuotta. Käyttäessäsi hankintameno-olettamaa et saa vähentää muita kuluja. 40 % myyntihinnasta 1800 euroa on 720 euroa. Voisit siis käyttää hankintameno-olettamana 720 euroa, jolloin voidaan laskea että olisit tienannut osakkeillasi 1800-720 € eli 1080 euroa. Hankintameno olettamalla joutuisit maksamaan veroja 1080 x 28 % = 302,40. Eli yli 50 euroa vähemmän.

Hankintameno-olettamallakin joutuisit maksamaan veroja yli 300 euroa. Voit kuitenkin välttää kaikki verot myymällä osakepottisi useammassa erässä. Jos omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat verovuonna ovat enintään 1000 euroa, luovutusvoitot eivät ole veronalalaisia. Eli siis, jos et ole kyseisenä vuonna myynyt etkä aio myydä muuta omaisuuttasi samana vuonna kannattaa ehdottomasti myydä osakepottisi kahdessa osassa. Myy esim. puolet osakkeistasi 900 eurolla syksyllä ja toinen puoli 900 euroa tammikuussa vuoden vaihduttua. Näin joudut tietenkin maksamaan myyntikulut molemmista myynneistäsi. Myyntikulut ovat ehkä noin kymmenen euroa per myynti, eli yhteensä noin 20 euroa. Eli säästät yli 280 euroa!!!!!!!

Verosuunnittele myös perintösi

Verosuunnittele myös perintösi. Lastenlapsesi säästävät perintöverossa jos teet testamentin suoraan heille. Jos esim. maatilan isäntä ja emäntä kuolevat, joutuvat heidän lapsensa maksamaan perimästään tilasta perintöveron. Sitten kun nämä taas kuolevat esim. 30 vuoden kuluttua, joutuvat taas heidän lapsensa maksamaan perintöveron samasta tilasta. Säästätte suvultanne yhdet perintöverot kun teette testamentin suoraan lastenlapsille. Omilla lapsilla on mahdollisuus luopua perinnöstä kokonaan ja ehdoitta, jolloin perintö ja verot siirtyvät lastenlapsille. Jos kuvitellaan että vanhan pariskunnan sukutilan arvo on 500 000 euroa ja että heillä on yksi lapsi ja yksi lapsenlapsi voidaan perintöverolaskurilla laskea että suku säästää 60 700 € jättämällä yhden sukupolven välistä.

Perintöveron raja on nykyään 20 000 euroa. Vanha pariskunta voi myös testamentata perintöä lastenlapsilleen, siten että kukin lapsi saa alle 20 000 euroa, jolloin lastenlasten ei tarvitse maksaa veroja tästä osasta. Jos lastenlapsia on paljon…ei säästö suvulle on huomattava. Perintöverolaskuri löytyy esimerkiksi veronmaksajain keskusliiton sivuilta osoitteesta http://www.veronmaksajat.fi/omatveroasiat/laskurit/perintoverolaskuri/

Lisätietoja:

Muuta asumaan halvemmalle alueelle

Muuta asumaan halvemmalle alueelle. Ota huomioon työmatkakustannukset, muut matkakustannukset, kiinteistöverot ja kunnallisverot. Maaseudulla on halpoja asuntoja, mutta toisaalta sieltä on pitkä kulkea kaupunkiin töihin, jolloin kustannuksia kertyy. Maaseudulla myös esimerkiksi liikennevakuutusmaksut ovat pienempiä kuin kaupungissa ja yleensä palvelutkin ovat parempia. Monesti esim. lapsiperheet muuttavat isompaan asuntoon perheen koon kasvaessa. Kun asuinpaikkaa valitaan kannattaa myös muistaa, että jopa pienituloinen aviopari voi hyvinkin säästää yli 1000 € vuodessa valitsemalla kunnan, jossa veroprosentti on pieni. Kunnallisvero on periaatteessa tasavero, eli se on samansuuruinen prosenttiosuus pieni- ja suurituloiselle. Kuitenkin erilaisten vähennysten takia pienituloiset maksavat palkastaan vähemmän kunnallisveroa kuin suurituloiset, joten mitä enemmän tienaat, sitä enemmän säästät asumalla esim. Kauniaisissa. Kunnallisveroissa on todella suuria eroja eri kunnittain. Esim. vuonna 2010 alin kunnallisveroprosentti 16,25% on Saltvikin kunnassa. Pieni kuntaveroja kerätään myös mm. Kauniaisissa ja Maarianhaminassa (16,50 %). Suurimpia kunnallisverottajia ovat mm. Jämsä, Evijärvi, Heinola, Raasepori ja Oulainen, joissa kunnallisvero on 21 %.

Sijoita listaamattomiin osakkeisiin

Mikäli sinulla on varallisuutta kiinni osakkeissa, siirrä osa pörssiosakkeistasi listaamattomien yritysten osakkeisiin. Ei-pörsissä listatuissa osakkeissa on sellainen veroetu, että näiden osingot ovat verottomia 90 000 euroon asti. Näitä ei-listattuja osakkeita voit ostaa periaatteessa keneltä tahansa. Tällöin kaupan osapuolet joutuvat maksamaan 1,6 % varainsiirtoveroa osakkeiden hinnasta. Helpompi tapa ostaa listaamattomia osakkeita on esim. Privanet (Nykyään osa Aalto Capital Oy:ä). Aalto Capitalissa vaihdetuimpia osakkeita ovat esimerkiksi Aina Group, Mikkelin puhelinosuuskunta, Salon Seudun Puhelin Oy, Oulun puhelin Oyj, PHP Holding Oy, Lännen Teletieto Oy, Laitilan wirvoitusjuomatehdas sekä Ekokem. Muista kuitenkin, että listaamattomien osakkeiden riskit ovat keskimäärin pörssiosakkeita suurempia, joten tämän takia kaikkia sijoituksia ei kannata vaihtaa listaamattomiin.

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys

Mikäli olet vuoden aikana sairastellut paljon ja tämän takia joutunut maksamaan runsaasti mm. sairaala, terveyskeskus ja lääkekuluja, hae erikseen verohallinnolta veronmaksukyvyn alentumisvähennystä. Verohallinnon mukaan Veronmaksukyvyn alentumisvähennys voidaan vaatimuksesta myöntää, jos verovelvollisen veronmaksukyky on verovelvollisen ja hänen perheensä tulot ja varat huomioon ottaen erityisestä syystä vähentynyt olennaisesti. Erityisiä syitä voivat olla esim. elatusvelvollisuus, työttömyys ja sairaus. Yksinomaan sairaudesta aiheutunut olennainen veronmaksukyvyn alentuminen on vähennysperusteena vain silloin, kun verovelvollisen ja hänen perheensä yhteenlaskettujen sairauskustannusten määrä verovuonna on vähintään 700 euroa ja samalla 10 % vähennystä pyytävän verovelvollisen puhtaiden ansio- ja pääomatulojen yhteismäärästä. Vähennyksen enimmäismäärä on 1400 euroa (Vuodelta 2009).

Vältä lahjavero

Vältä lahjavero verosuunnittelulla. Mikäli haluat antaa lahjan esim. lapsillesi niin muista että ainoastaan kerran kolmessa vuodessa voit antaa alle 4000 euron rahalahjan verottomasti. Mikäli kolmen vuoden aikana lahjoitat tätä suuremman summan, joudut maksamaan ylimenevältä summalta lahjaveroa. Tämä lahjoittajaa koskeva sääntö on kuitenkin henkilökohtainen, eli esim. äiti ja isä voivat lahjoittaa kummatkin 3999 euroa. Lahjaveron kolmen vuoden kertymäaika ei myöskään koske tavanomaisia koti-irtaimistoja, mikäli ne tulevat lahjan saajan tai hänen perheensä omaan käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä että voit antaa lahjaksi esim. alle 4000 euron arvoisia kodinkoneita ja huonekaluja vaikka joka kuukausi, kunhan yhden koti-irtaimen arvo jää alle 4000 euron. Koti-irtaimistoon ei kuitenkaan lueta esim. henkilöautoa tai moottoripyörää, mutta näistäkin voit välttää lahjaverot myymällä ne esim. lapsellesi yli 75 % hinnalla niiden käyvästä arvosta. Voit esim. myydä 10 000 euron arvoisen autosi ilman veroseuraamuksia 7501 eurolla.

Kysele mitä voi vähentää verotuksessa

Jos et ole aivan varma mitä kaikkea voit vähentää verotuksessa esim. ammattiisi liittyen, kysele asiasta muilta "yleisellä tasolla" vaikkapa kahvitauolla mitä muut ovat laittaneet ja saaneet vähennyksiin. Näin muutkin voivat hyötyä toisten tiedoista.

Lukijan vinkki

Eroa kirkosta

Eroa kirkosta ennen vuoden vaihtumista, niin ei tarvi maksaa ensivuodesta eteenpäin KALLISTA KIRKOLLISVEROA. Esim 1,25 % yksikköä tuloistasi esim. 20 000 euron tulosta se tekee 250 euroa vuodessa ja 10 000 euron tulosta 125 euroa vuodessa.

Ylläpitäjä on saanut paljon palautetta siitä että en ole aiemmin julkaissut alla olevan vinkin kaltaisia eroa kirkosta vinkkejä..ja asiaan on vaadittu kovasti perusteluja. Syynä on se että ylläpitäjällä on pienimuotoinen työsuhde kirkkoon, eli kuulun paikallisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon, olen kirkkovaltuuston varajäsen sekä lähetystyön johtokunnan jäsen. Tämän olen tietenkin kirkkoon kuulumisen kannalla. Asia on sama kuin että jos olisit itse vaikka jossain elintarvikefirmassa töissä ja kehottaisit muita käyttämään muiden firmojen tuotteita. :)

Ylläpitäjä mainitsee vielä mikäli kirkkoon kuuluva henkilö muuttaa kesken vuoden asuinpaikkaansa toisen seurakunnan alueelle, kirkollisveroa maksetaan siihen seurakuntaan, jossa on ollut vuoden alussa kirjoilla. Lisäksi ylläpitäjä toteaa, että erityisesti pienituloiset saavat paljon vastinetta maksamilleen kirkollisveroille, että siihen kannattaa kuulua. Kirkko tarjoaa mm.

perheneuvonta ja parisuhdetyö

Palveleva Puhelin ja Palveleva netti

sairaalasielunhoito

sururyhmät

työ vanhusten parissa: lähimmäispalvelu, kotikäynnit, toimintaryhmät, mummon kammarit

mielenterveyskuntoutuijien tukiryhmät

vammaistyö

työttömien tukeminen

taloudellinen avustaminen, tukiasunnot

päihde- ja huumeongelmaisten tukeminen

työ pakolaisten parissa

vankien ja vapautuvien tukeminen

hautausmaiden ylläpito

kultuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ylläpito

Kirkon Ulkomaanapu ja lähestysjärjestöt auttavat kansainvälisillä kriisialueilla

kehitysyhteistyö ja avustuskohteet ympäri maailman

Siitä mitä kirkko tarjoaa voi lukea lisää tarkemmin kirkon sivuilta: http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/86B6984160BF696FC22575C30026DAEA?OpenDocument&lang=FI

Lukijan vinkki

 

Uusi verokortti

Mikäli tarvitset rahaa esim. pienentyneiden tulojesi tai asuntolainan nousseen koron vuoksi kannattaa hankkia verotoimistosta uusi verokortti kesken vuoden. Tämä on ilmaista rahaa, mutta vähentää tietenkin seuraavan joulukuun veronpalautuksiasi. Veroprosenttia kannattaa siis laskea mikäli on rahan tarpeessa, sillä näin voit saada tilapäisesti enemmän rahaa käyttöösi ja kenties välttyä lainan nostamiselta. Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluaa pienentää ennakonpidätysprosenttia.

Kasvuosakkeista

Mikäli omistat mielestäsi aliarvostettuja oman firmasi osakkeita tai kasvuosakkeita, joita aiot myöhemmin lahjoittaa lapsille tai lapsenlapsille, niin tällöin osakkeet kannattaa lahjoittaa ennen kuin niiden arvo kohoaa. Mikäli osakkeiden arvo ehtii nousemaan, niin osakkeiden saajat joutuvat maksamaan suuremman lahja- tai perintöveron. Mikäli olet lahjoittanut osakkeet ennen niiden arvon nousua, lapsesi tai lapsenlapsesi pystyy tarvittaessa hyödyntämään 40 % hankintameno-olettamaan antaman vero-edun, mikäli osakkeet on myytäessä omistettu yli 10 vuotta.