Ydinvoimalassa

15.9 Oli mahdollisuus tutustua ydinvoimalaan. Leibstadtin ydinvoimala johon pääsin tutustumaan sijaitsee Sveitsissä lähellä Zurichin kaupunkia sekä Saksan rajaa. Kyseinen ydinvoimala perustettiin vuonna 1984 ja on Sveitsin suurin ydinvoimala. Ydinvoimalan teho on 1220 MW. Sveitsin hallitushan on muuten päättänyt että uusia ydinvoimaloita ei maahan enää rakenneta ja viimeinen Sveitsin viidestä ydinvoimalasta suljetaan vuonna 2034.
Oli myös mielenkiintoista kuulla Sveitsin verotuksesta. Sveitsissä asuu paljon rikkaita ja maan elintaso onkin huomattavasti Suomea korkeampi. Sveitsissä paikalliset maakunnat, eli kantonit voivat päättää itse verotuksestaan ja monet kantonit myös kilpailevat alhaisella verotuksella saadakseen asukkaikseen rikkaita. Mikäli olet tosi rikas niin voit myös neuvotella verotoimiston kanssa siitä, paljonko veroja haluat maksaa. Sveisissä on myös ehdotettu käänteistä progressiivista verotusta, eli mitä rikkaampi olet, sitä pienempää veroprosenttia maksaisit, mutta tämmöiset ehdotukset eivät kuitenkaa ole menneet läpi.
Leibstadtin ydinvoimalan reaktori. Reaktorin kupolinmuotoinen kuori suunniteltiin jo alunperin niin vahvaksi että se kestää lentokoneen iskeytymisen.
Ydinvoimalan jäädytystorni. Jäähdytystornin alaosassa on suuret kolot, joista ilma pääsee tornin sisälle jäähdyttämään voimalastn tullutta matalapaineista höyryä vedeksi. Osa höyrystä menee yläilmoihin hukkaan, mutta osa saadaan jäähdytettyä takaisin vedeksi ja palautettua voimalan kiertoon. Radioaktiivinen vesi ei kuitenkaan kierrä tässä järjestelmässä.

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi