Älä nuohoa itse

Kaupoissa on myytävänä erilaisia nuohousvälineitä tee-se-itse-käyttöön. Kyseiset välineet kannattaa jättää pääsääntöisesti kaupan hyllyyn, koska kaupoissa ei ole mainintaa että itse suoritettu nuohous EI OLE PÄTEVÄ. Lain mukaan vakituisessa asuinkäytössä olevan talon tulisija+hormit ym. tulee nuohota vuosittain ja esim. kesämökin hormi vähintään kolmen vuoden välein. Joissain paikoissa nuohooja tulee kutsumatta tekemään hommansa ja toisissa paikoissa kiinteistön omistajan tulee huolehtia nuohoojan kutsumisesta. ITSE SUORITETTU NUOHOUS EI SIIS POISTA TÄTÄ VELVOITETTA, vaan nuohooja pitää kutsua paikalle joka tapauksessa. Jos nuohoat itse, saattaa tämä asia unohtua ja mahdollisen tulipalon jälkeen (jos sen todetaan alkaneen tulisijasta/hormista) voi vakuutusyhtiön korvausten maksaminen olla nihkeää jos hormia ei ole nuohottu lakisääteisten väliaikojen puitteissa. Nuohooja tutkii käynnin yhteydessä palomuurien, tulipesien ym. kunnon hormin puhdistuksen lisäksi.

Mikään laki ei kuitenkaan kiellä itse nuohoamasta lakisääteisten käyntien välillä, mutta katolla kiipeillessä voi tapahtua tapaturmia tai saatat rikkoa hormia välineillä (esim. unohdat avata hormipellin ja rysäytät nuohouskuulan pellin päälle jne.)

Eli jättämällä nuohoussetit kaupan hyllyyn säästät rahaa ja turhaa vaivaa tai sitten ostaessasi muistat kutsua nuohoojan normaaliin tapaan.

 

Lukijan vinkki

Lähetä kommenttisi tai oma säästövinkkisi