Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Onko mökkitielläsi tai vastaavalla upottavia yksittäisiä mutaisia kohtia, joihin uppoaa hiekkaa jatkuvasti eikä kohta tule kuntoon ikinä?

Ei hätää, vanhat lakanat ja matot voi käyttää ns. suodatinkankaana kyseisissä paikoissa. Käytännössä homma toimii siten, että asettelet esim. maton mutaiseen kohtaan ja päälle hiekkaa. Näin toimittaessa hiekka (tai muu painavampi täyteaine) ei painu/sekoitu mutaan ja saat tiesi kuntoon, vesi pääsee kuitenkin menemään läpi. Näin saat korjattua tiesi helposti ja pääset eroon vanhoista matoista ym. tekstiileistä eikä tarvitse ostaa isoa rullaa suodatinkangasta jota jää paljon yli.

Älä nuohoa itse

Kaupoissa on myytävänä erilaisia nuohousvälineitä tee-se-itse-käyttöön. Kyseiset välineet kannattaa jättää pääsääntöisesti kaupan hyllyyn, koska kaupoissa ei ole mainintaa että itse suoritettu nuohous EI OLE PÄTEVÄ. Lain mukaan vakituisessa asuinkäytössä olevan talon tulisija+hormit ym. tulee nuohota vuosittain ja esim. kesämökin hormi vähintään kolmen vuoden välein. Joissain paikoissa nuohooja tulee kutsumatta tekemään hommansa ja toisissa paikoissa kiinteistön omistajan tulee huolehtia nuohoojan kutsumisesta. ITSE SUORITETTU NUOHOUS EI SIIS POISTA TÄTÄ VELVOITETTA, vaan nuohooja pitää kutsua paikalle joka tapauksessa. Jos nuohoat itse, saattaa tämä asia unohtua ja mahdollisen tulipalon jälkeen (jos sen todetaan alkaneen tulisijasta/hormista) voi vakuutusyhtiön korvausten maksaminen olla nihkeää jos hormia ei ole nuohottu lakisääteisten väliaikojen puitteissa. Nuohooja tutkii käynnin yhteydessä palomuurien, tulipesien ym. kunnon hormin puhdistuksen lisäksi.

Mikään laki ei kuitenkaan kiellä itse nuohoamasta lakisääteisten käyntien välillä, mutta katolla kiipeillessä voi tapahtua tapaturmia tai saatat rikkoa hormia välineillä (esim. unohdat avata hormipellin ja rysäytät nuohouskuulan pellin päälle jne.)

Eli jättämällä nuohoussetit kaupan hyllyyn säästät rahaa ja turhaa vaivaa tai sitten ostaessasi muistat kutsua nuohoojan normaaliin tapaan.

 

Lukijan vinkki

Tyhjennä mökin vesijärjestelmä.

Talvella 2011 on ollut monia sähkökatkoja. Jos sinulla on kesämökki, jossa on juokseva vesi sisälle asti, selvitä kuinka iso vaiva on tyhjentää vesijärjestelmä syksyisin mahdollisten talven sähkökatkojen varalle vaikka mökissä olisikin peruslämpö. Sähkökatkon aikana lämmitys loppuu ja vesijärjestelmä saattaa jäätyä ennen sähkön palaamista. Mieti myös, voiko mökin jättää talvehtimaan ilman peruslämpöä, jolloin säästät huomattavan summan rahaa (talven säästä riippuen).

Lukijan vinkki