Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Suodatinkangasta vanhoista tekstiileistä

Onko mökkitielläsi tai vastaavalla upottavia yksittäisiä mutaisia kohtia, joihin uppoaa hiekkaa jatkuvasti eikä kohta tule kuntoon ikinä?

Ei hätää, vanhat lakanat ja matot voi käyttää ns. suodatinkankaana kyseisissä paikoissa. Käytännössä homma toimii siten, että asettelet esim. maton mutaiseen kohtaan ja päälle hiekkaa. Näin toimittaessa hiekka (tai muu painavampi täyteaine) ei painu/sekoitu mutaan ja saat tiesi kuntoon, vesi pääsee kuitenkin menemään läpi. Näin saat korjattua tiesi helposti ja pääset eroon vanhoista matoista ym. tekstiileistä eikä tarvitse ostaa isoa rullaa suodatinkangasta jota jää paljon yli.

Vanhat matot talteen

Myös vanhat matot pidän tallessa, ne kun ovat oivia suojia esim. auton verhoilulle leimmikeitä kuljettaessa. Tai muuten hyviä suojia esim. jos siirtää painavia huonekaluja tai tekee sisäremonttia. Vanhat matot voi käyttää esim. koiranpennun aikaan kotona tai autossa. Mökillekin voi vanhat matot viedä käyttöön. Matot voi myös leikata pienemmiksi ja käyttää porrasmattona.

Lukijan vinkki

Rikkinäisestä matosta pieniä mattoja ulko-oven eteen

Jos sinulla on pitkä matto mistä et tykkää tai jos se on jo rikkinäinen, leikkaa siitä pienempiä mattoja ulko-oveen eteen. Kun tälläinen pikkumatto on palvellut aikansa, voit nakata sen huoletta roskiin ja uusi kehiin!

Lukijan vinkki

Maton restaurointia

Mikäli mattosi on kulunut, voit restauroida maton leikkaamalla saksilla langanpätkiä maton pohjasta tai esim. maton pöydän jalan alle jäävästä kohdasta ja liimaamalla ne rikkoutuneeseen kohtaan.

Keskeltä rispaantunut matto

Jos muuten kohtuullisen kuntoinen räsymattosi on rispaantunut keskeltä rikki niin voit katkaista sen, solmia loimet leikatusta päästä ja niin sinulla on kaksi pientä käyttökelpoista ja siistiä mattoa.

Lukijan vinkki

Matot lämmittävät

Käytä talvisin runsaasti mattoja lattioilla lämmittämässä jalkojasi. Näin voit pitää lattialämmityksen pienemmällä mikä säästää huomattavasti sähkölaskussasi.

Lattiamatto kaappien edustalle

Laita eteisen, keittiön ym. kaappien edustalle aina lattiamatto. Matto suojaa parketti/laminaattilattiaa kaapista ja hyllyiltä vahingossa tippuvilta esineiltä. Eli tippuva esine ei jätä niin pahaa jälkeä, samoin kerrostaloissa alakertaan kuuluva äänikin vaimenee. Erittäin hyödyllinen säästövinkki etenkin vuokralla asuessasi, näin ei tule kädenvääntöä jäljistä lattiassa, joita joutuu mahdollisesti korvaamaan.

Lukijan vinkki

Kumimatto eteiseen

Talvella/keväällä lumiset ja hiekkaiset kengät likaavat helposti eteisen lattian. Ensiksi lumesta sulava vesi aiheuttaa sotkua ja kuivista kengistä irtoaa hiekkaa jos niitä liikuttaa. Hanki jostain autotarvikeliikkeestä auton kumimatto eteiseen, jonka päällä pidät likaisimmat kengät. Näin säästät lattiaasi kulumiselta ja irtonainen kumimatto on helpompi ravistaa puhtaaksi. Erityisen hyvä matto on ns. kaukalomatto, jossa on korotetut reunat ja reunat muodostavat ”kaukalon”, josta vesi ei pääse (esim. auton lattialla) valumaan niin helposti yli.

Lukijan vinkki

Kurastoppari

Pidä oven ulko- ja sisäpuolella sellaista kurastoppari mattoa, joka kerää hiekan, kuran ja muun kökön. Säästät siivouskuluissa sekä rahaa että vaivaa. Lisäksi mm. parkettisi ikä pitenee.

Siivousvinkki

Viikkosiivous: Siivotessa Imuroin joka toinen kerta, matot silloin todella huolella, käännän isoissa matoissa reuna ja imuroin myös ne. Joka toinen kerta pyyhin lattiat nihkeällä ja myös niiden mattojen reunojen alta. Säästyy sähköä, vain suomalainen hakkaa mattoja jopa loimilangat poikki, muissa maissa matot vain tuuletetaan.

Lukijan vinkki